Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

”Casa cu Lacăt”: Corupția nu e în Parlament, corupția e printre noi

”Casa cu Lacăt”: Corupția nu e în Parlament, corupția e printre noi

„Casa cu Lacăt” este un film documentar românesc, care răspunde la o întrebare incomodă pentru români: „Ce este corupția?”. Toți arătăm cu degetul politicienii – pe care tot noi îi trimitem în Parlament, însă nu vedem șpaga pe care o dăm la școală, la medic, la firma de construcții, la RAR și nu numai.

Diana Gavra a pornit în căutarea răspunsul din Arad, de la cazurile de corupție pentru Bacalaureat. După o știre care dispută problematica corupției, documentarul se deschide cu o melodie care anunță apocalipsa și o casă, aparent normală, din Arad – Casa cu Lacăt. Legenda spune că un lăcătuș a făcut un pact cu diavolul pentru a reuși să facă un lacăt pe care să nu îl spargă nimeni, pentru asta tânărul și-a vândut sufletul. Casa a devenit locul unde Calfele Călătoare băteau un cui într-un butuc de lemn pentru a îndepărta prezența răului. Butucul a fost furat, apoi recuperat de poliție și a devenit piesă de muzeu.

WhatsApp Image 2019-10-12 at 20.32.41

„Casa cu Lacăt” este un titlu metaforic care rezumă conținutul documentarului, prin paralele dintre legendă și butucul, piesă de muzeu. Pactul tânărului cu diavolul devine omul care face un pact cu autoritățile locale pentru fraudare, corupție sau rezolvarea rapidă a problemelor. Calfele Călătoare băteau un cui în butuc, care poate reprezenta o etapă importantă a vieții, similar cu Bacalaureatul. Este furat, precum educația a fost furată poporului român, iar apoi este recuperat de poliție, instituție justițiară, doar pentru a deveni piesă de muzeu, așa cum în 2019 educația reală este intangibilă.

WhatsApp Image 2019-10-12 at 20.32.41 (1)

Concret filmul pornește un caz din 2014, în urma căruia au fost condamnați definitiv inspectorul general adjunct de atunci, Mihai Spânu, și o profesoară, Lavinia Biț. Culmea este că dosarul „Șpagă la Bacalaureat” este un caz închis, dar din 2016 instanțele care au ajutat la rezolvarea cazului nu mai pot funcționa. Ironic, dar așa funcționează corupția.

În România corupția a continuat să înflorească, motiv pentru care oameni au ieșit în repetate rânduri în stradă. Funcționăm cu instituții liberale pe un regim fanariot, o piramidă a puteri greu de combătut, un sistem construit în ani. Cum poate România să combată corupția? De ce toți trăim în Români diferite?

Filmul documentar „Casa cu Lacăt” va fi proiectat la Astra Film Festival marți, 15 octombrie, la ASTRA Film Cinema 2 de la ora 18:30. Merită văzut.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Iuly Receu

Acum 3 ani

Singurii necorupti din acest neam de furaciosi sunt cei din USR! Ei, daca vor o trotineta electrica sau un plug nou, le cumpara, nu le pesedesc ca altiu!
Raspunde

Cata

Acum 3 ani

Cine a scris articolul plin de greseli??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus