Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Record: 52 de candidați pentru șase posturi de asistent la Psihiatrie

Record: 52 de candidați pentru șase posturi de asistent la Psihiatrie

E înghesuială la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu, zilele acestea. 50 de specialiști se luptă pentru unul din cele șase posturi scoase la concurs, care ar urma să le aducă venituri de aproximativ 4.000 de lei în fiecare lună. Culmea, postul este unul temporar, astfel că nici conducerea spitalului nu își prea poate explica „bătaia” pe locuri.

Peste 50 de asistenți medicali generaliști au aplicat pentru un post la Spitalul de Psihiatrie. Motivul este, spun chiar ei, salarizarea. Conducerea spitalului spune însă că este cu siguranță vorba și de condițiile de lucru, dat fiind faptul că întreaga clădire a trecut prin renovări constante în ultimii ani. Despre numărul record de aplicanți, Ciprian Băcilă, directorul medical, spune că este îmbucurător și că este sigur de faptul că actualii săi angajați au vorbit de bine spitalul.

„Asistenții vorbesc între ei, sunt sigur de asta. Altfel nu-mi explic. Cu siguranță au auzit ce condiții de muncă li se oferă celor care se angajează la noi la spital”, spune acesta.

Directorul medical explică faptul că la Spitalul de Psihiatrie condițiile de muncă sunt mult mai bune acum, decât erau în urmă cu câțiva ani, iar acest lucru face parte cu siguranță din lista de motive pentru care asistenții au ales să aplice în număr atât de mare la cele șase posturi scoase la concurs. „Noi suntem foarte încântați de numărul foarte mare de cadre medicale care își doresc să lucreze la noi în instituție. Nu ne-am așteptat la un asemenea aflux. Cred că este vorba și de condițiile de muncă din spitalul nostru, sunt foarte ok pentru ei, pentru că altfel nu ne imaginăm de ce ar veni încoace în număr așa mare. Mă refer la condițiile hoteliere, s-a investit foarte mult în ultimul timp, am avut renovări în Secția I și III, camera de primiri triaj la fel, așa că sunt condiții foarte bune”, spune Ciprian Băcilă.
Culmea, însă, posturile scoase acum la concurs nu sunt permanente, astfel că cei vor câștiga cele șase posturi vor avea un contract pe perioadă limitată. „Dorința lor de a veni chiar și în aceste condiții, în număr atât de mare, nici noi nu v-o putem explica”, a replicat medicul.

Din cei 52 de candidați, cel puțin 15 vin din mediul privat, oameni cu experiență în domeniu, specializați, în timp ce restul sunt majoritatea tineri asistenți, cu mai puțină experiență. Contactată de reporterul Turnul Sfatului, una din candidate, o asistentă medicală generalistă care își dorește să vină la stat dintr-un spital privat, confirmă faptul că un aspect important în decizia ei a fost tocmai cel financiar.

„Din cauza sporurilor vreau să mă angajez la stat, clar, însă pentru mine cel puțin e vorba și de curiozitate. Cu siguranță la Psihiatrie este ceva diferit față de alte secții”, explică asistenta.
Screenshot 2019-10-15 at 19.01.21

Conducerea Polisano: „Din păcate au plecat unii oameni foarte buni”

Directorul medical al spitalului Polisano, Paul-Jürgen Porr, mărturisește că a simțit în ultimii ani o creștere a plecărilor în rândul personalului medical. Specialiștii pleacă de la privat la stat pentru că într-adevăr salariile sunt mai bune, spune acesta.

„Pleacă, într-adevăr. De la privat la stat, de la privat la privat sau chiar în străinătate. Se duc după salarii. Spre exemplu, pleacă de la un spital privat la Spitalul Județean, unde e salariul mai mare, apoi de acolo pot pleca la Psihiatrie cum e în cazul de față, unde sunt sporuri. Am avut și noi plecări, dar încă facem față. Din păcate ne-au plecat unii oameni foarte buni, dar i-am înlocuit. Problema este că atunci când pleacă o asistentă specializată, spre exemplu, cel care vine ca înlocuitor trebuie instruit câteva luni de zile ca să ajungă la același nivel”, explică Paul Porr.

Având în vedere faptul că la Spitalul de Psihiatrie sporurile sunt de 50%, un asistent medical generalist va ajunge să câștige lunar aproximativ 4.000 de lei net. La Spitalul Județean Sibiu un specialist va băga în buzunar până la 6.000 de lei, în timp ce la privat va câștiga de-abia 2.800-3.000 de lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

sibian

Acum 3 ani

La Polisano de cand a plecat Vonica ati lut-o razna cu preturile si salariile au ramas la fel . Serviciile nu mai sunt asa de calitate cum dealtfel si personalul lasa de dorit .Totus Vonica facea o selectie la angajare si nu ajunge oricine sa lucreze la Polisano.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus