Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Apariție nouă pentru universitățile românești într-un prestigios clasament mondial. Pe ce loc se află ULBS

Apariție nouă pentru universitățile românești într-un prestigios clasament mondial. Pe ce loc se află ULBS

Mai multe universități românești se regăsesc în top 300 de universități din Europa de Est și Asia al unuia dintre cele mai prestigioase clasamente întocmite de compania britanică Quacquarelli Symonds (QS). Clasamentul a fost făcut public pe 15 octombrie, iar în rândul universităților românești care au reușit să intre în primele 300 de instituții superioare a reușit să intre o nouă universitate care nu se regăsea în acest clasament anul trecut.

În total, un număr de 17 universităţi româneşti sunt prezente în primele 300 de universităţi în QSc GB University Ranking 2020 - Emerging Europe & Central Asia.

Astfel, Universitatea "Babeş-Bolyai" se află pe locul 40, Universitatea din Bucureşti ocupă locul 42, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi - 68, Universitatea Politehnica Bucureşti - 72, Universitatea de Vest din Timişoara - 74, Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi - 80, Universitatea Politehnica din Timişoara - 109, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - 119, Universitatea "Transilvania" din Braşov - 137, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi - 137, Universitatea din Suceava - 144, Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti - 155, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu - 176.

În clasament urmează Universitatea din Craiova (locul 190), Universitatea din Oradea (între locurile 211 - 220), Universitatea "Ovidius" din Constanţa (între 251 - 300), Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (între 251 - 300).

Totuși, universitățile românești stau mai prost în clasament față de poziția pe care au avut-o anul trecut. Spre exemplu, Universitatea "Babeş-Bolyai" ocupa locul 34, Universitatea din București - locul 37, Universitatea „A.I.Cuza” din Iași - locul 59, Politehnica din București - 69, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - 113.

Rezultate bune a obținut doar Universitatea „Transilvania” din Brașov, care a urcat în acest an de pe poziția 171-180 și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (poziția 171-180 anul trecut). Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu se situează aproximativ în același loc: în clasamentul de anul trecut ULBS ocupa poziția 171-180.

În acest an, în clasamentul întocmit de QS a apărut Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (între 251 - 300), depășind Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad, care a coborât sub 300.

"Felicitări tuturor celor 17 universităţi româneşti prezente în primele 300 de universităţi în QSc GB University Ranking 2020 - Emerging Europe & Central Asia, prestigios top al universităţilor", a transmis Sorin Cîmpeanu, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor din România.
Acest clasament ia în considerare zece indicatori, între care reputaţia academică, reputaţia universităţii în rândul angajatorilor, numărul de lucrări ştiinţifice, dar şi numărul de studenţi internaţionali, precum și apartenenţa la reţele internaţionale, impactul în mediul online, numărul de citări per articol al cadrelor didactice şi cercetătorilor din universitate, numărul de studenţi internaţionali şi activitatea de internaţionalizare a universităţilor.

Ca și în ultimii 3 ani topul QS este condus de universități din Rusia. De data aceasta, clasamentul este condus de Universitatea de Stat Lomonosov din Moscova, urmată de Universitatea de Stat din Sankt Petersburg și Universitatea de Stat din Novosibirsk.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

veterinaru

Acum 4 ani

Toate stau mai prost dar doua au urcat considerabil in clasament, deci si alea 2 stau mai prost? cu toate ca au urcat de la 170 la 130?
Raspunde

B.Utoru

Acum 4 ani

Un top mincinos, dacă universitățile din Rusia conduc detașat.
Raspunde

Ina

Acum 4 ani

Chiar nu avem motive sa ne "umflam in pene". O fi clasamentul prestigios, dar universitatile romanesti pot intra intr-un astfel de clasament doar daca restrangem regiunea. Deci atentie, nu este vorba de Europa si Asia ci de "Emerging Europe & Central Asia", ceea ce e cu totul altceva!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus