Într-un manual de istorie de clasa a XII-a scrie: „Mikhail Sergeyevich Gorbachev a fost ultimul lider al URSS-ului, datorită muncii sale republicile și-au câștigat independența. În 1990 a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace”. Acestea sunt informațiile oferite la finalul capitolului despre comunism, două propoziții despre unul dintre cei mai puternici lideri sovietici.
„Întâlnire cu Gorbaciov” este un film documentar regizat de Herzog și André Singer, care au reușit să portretizeze impecabil viața ultimului lider sovietic al URSS-ului. Gorbaciov, acum în vârstă de 87 de ani, este mai liniștit, mai lent, dar cinic, arându-și sistemul de credințe după o viața dedicată comunismului.
Este un documentar clasic, interviurile din Herzog cu Gorbaciov subliniază un respect reciproc, Herzog spunând despre Gorbaciov că este „unul dintre cei mai mari lider ai secolului XX”. Interviurile au durat un an și jumătate, timp în care cei doi au legat o prietenie, vizibilă pe ecran. Momentele de discuție sunt întrerupte de imagini de arhivă din timpul vieții liderului politic și de interviuri cu alte personalități implicate în cele mai importante decizi ale lui.
Trei subiecte sunt disputate în detaliu în timpul interviurilor – încheierea Războiului Rece, căderea Zidului Berlinului și, în final, căderea URSS-ului. Documentarul începe prin prezentarea unei vieți simple, un tânăr care a venit cu speranța Uniuni Sovietice, născut în mijlocul unui sat retras dintr-un tată veteran de război și o mamă care nu a învățat niciodată să citească sau să scrie. A trăit într-o perioadă dominată de foamete, dar a învățat agricultură și a terminat școala cu onoruri. În ultimul an de școală a devenit membru de partid, a studiat dreptul la una dintre cele mai prestigioase universități, dar a practicat meseria doar o scurtă perioadă de timp. Gorbaciov recunoaște că odată înscris în partid și intrat în politică nu s-a mai lăsat vreodată... după o pauză lungă și un nod în gât recunoaște că este vorba de Partidul Comunist.
Ca un membru prolific al partidului a încercat să afle condițiile de muncă ale oamenilor de rând. Iar încet, încet, Moscova a aflat de tânărul care umbla pe jos dintr-un sat în altul. Astfel, Gorbaciov a ajuns să fie martorul mai multor înmormântări ale liderilor politici aimomentului.
În final i-a venit rândul la conducere și a scris istorie. A fost iubit de oameni de rând și a devenit popular în țările vestice pentru politicile mai liberale. A devenit un simbol al liderilor buni sovietici și a fost promovat în toată lumea. „Mai democratic, mai socialist”, spune Gorbaciov despre viziunea lui comunistă.
„Cum poți să te simți în siguranță când stai pe o mină de arme nucleare?”, se întreabă președintele Uniunii Sovietice după incidentul de la Cernobîl. De aici a început lupta lui pentru distrugerea armelor nucleare împreună cu președintele Statelor Unite ale Americii.
Viziunea modernă a condus la revoluții și lupte pentru independență pe teritoriul URSS-ului, care într-un final au dus la dizolvarea Uniunii Sovietice. „Regret și în ziua de azi”, spune dezamăgit ultimul lider sovietic.
Documentarul are o oră și jumătate și poate fi vizionat joi, 18 octombrie, la Sala Thalia, de la ora 18:00 în cadrul ASTRA Film Festival.
Dupa film va avea loc o discutie incitanta despre ce concluzii se pot trage legat de experienta istorica a regimului comunist. Invititat Mihaela Miroiu, profesor politilog SNSPA, Emanuel Copilas, politolog, Universitatea Timisoara, Razvan Marcu, jurnalist.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Răzvan Marcu , Astra film festival , Sala Thalia , Statelor Unite , Biblioteca ASTRA , Partidul Comunist , App Image , Premiului Nobel , Războiului Rece , Zidului Berlinului , Universitatea Timişoara , Uniunii Sovietice , Uniuni Sovietice , stiri sibiu , gorbaciov , André Singer , Mikhail Sergeyevich Gorbachev , Emanuel Copilas , Invititat Mihaela Miroiu
Vizualizari: 3195
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Vlad
Acum 3 ore
Vlad
Acum 3 ore
FLOD
Acum 3 ore
Constantin
Acum 3 ore
FLOD