Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

„Întâlnire cu Gorbaciov” – URSS-ul „mai democratic, mai socialist”, care lipsește din cartea de istorie

„Întâlnire cu Gorbaciov” – URSS-ul „mai democratic, mai socialist”, care lipsește din cartea de istorie

Într-un manual de istorie de clasa a XII-a scrie: „Mikhail Sergeyevich Gorbachev a fost ultimul lider al URSS-ului, datorită muncii sale republicile și-au câștigat independența. În 1990 a fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace”. Acestea sunt informațiile oferite la finalul capitolului despre comunism, două propoziții despre unul dintre cei mai puternici lideri sovietici.

„Întâlnire cu Gorbaciov” este un film documentar regizat de Herzog și André Singer, care au reușit să portretizeze impecabil viața ultimului lider sovietic al URSS-ului. Gorbaciov, acum în vârstă de 87 de ani, este mai liniștit, mai lent, dar cinic, arându-și sistemul de credințe după o viața dedicată comunismului.

Este un documentar clasic, interviurile din Herzog cu Gorbaciov subliniază un respect reciproc, Herzog spunând despre Gorbaciov că este „unul dintre cei mai mari lider ai secolului XX”. Interviurile au durat un an și jumătate, timp în care cei doi au legat o prietenie, vizibilă pe ecran. Momentele de discuție sunt întrerupte de imagini de arhivă din timpul vieții liderului politic și de interviuri cu alte personalități implicate în cele mai importante decizi ale lui.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 15.17.46 (1)

Trei subiecte sunt disputate în detaliu în timpul interviurilor – încheierea Războiului Rece, căderea Zidului Berlinului și, în final, căderea URSS-ului. Documentarul începe prin prezentarea unei vieți simple, un tânăr care a venit cu speranța Uniuni Sovietice, născut în mijlocul unui sat retras dintr-un tată veteran de război și o mamă care nu a învățat niciodată să citească sau să scrie. A trăit într-o perioadă dominată de foamete, dar a învățat agricultură și a terminat școala cu onoruri. În ultimul an de școală a devenit membru de partid, a studiat dreptul la una dintre cele mai prestigioase universități, dar a practicat meseria doar o scurtă perioadă de timp. Gorbaciov recunoaște că odată înscris în partid și intrat în politică nu s-a mai lăsat vreodată... după o pauză lungă și un nod în gât recunoaște că este vorba de Partidul Comunist.

Ca un membru prolific al partidului a încercat să afle condițiile de muncă ale oamenilor de rând. Iar încet, încet, Moscova a aflat de tânărul care umbla pe jos dintr-un sat în altul. Astfel, Gorbaciov a ajuns să fie martorul mai multor înmormântări ale liderilor politici aimomentului.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 15.17.45 (1)

În final i-a venit rândul la conducere și a scris istorie. A fost iubit de oameni de rând și a devenit popular în țările vestice pentru politicile mai liberale. A devenit un simbol al liderilor buni sovietici și a fost promovat în toată lumea. „Mai democratic, mai socialist”, spune Gorbaciov despre viziunea lui comunistă.

„Cum poți să te simți în siguranță când stai pe o mină de arme nucleare?”, se întreabă președintele Uniunii Sovietice după incidentul de la Cernobîl. De aici a început lupta lui pentru distrugerea armelor nucleare împreună cu președintele Statelor Unite ale Americii.

Viziunea modernă a condus la revoluții și lupte pentru independență pe teritoriul URSS-ului, care într-un final au dus la dizolvarea Uniunii Sovietice. „Regret și în ziua de azi”, spune dezamăgit ultimul lider sovietic.

Documentarul are o oră și jumătate și poate fi vizionat joi, 18 octombrie, la Sala Thalia, de la ora 18:00 în cadrul ASTRA Film Festival.

Dupa film va avea loc o discutie incitanta despre ce concluzii se pot trage legat de experienta istorica a regimului comunist. Invititat Mihaela Miroiu, profesor politilog SNSPA, Emanuel Copilas, politolog, Universitatea Timisoara, Razvan Marcu, jurnalist.

WhatsApp Image 2019-10-13 at 15.17.46

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

S

Acum 2 ani

În manual de istorie romanesc scrie Gorbachev în loc de Gorbaciov? Dacă asa e, ăștia au pretenția sa ne învețe copiii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus