Marţi,
21.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Cultura și creativitatea în Sibiu, în scădere: raport european

Cultura și creativitatea în Sibiu, în scădere: raport european

Orașele din România sunt în scădere din punct de vedere al culturii și creativității, inclusiv Sibiul, față de acum 3 ani, conform Monitorului Orașelor Culturale și Creative al Comisiei Europene. Prin acest instrument Bruxelles-ul monitorizează performanețele orașelor în domeniile respective.

Orașele monitorizate sunt împărțite în cinci categorie, după numărul populației: XXL – orașele de peste un milion de locuitori (din care face parte Bucureștiul), XL - între 500.000 și un milion de locuitori, L - între 250.000 și 500.000 locuitori (în care au fost incluse municipiile Cluj-Napoca, Timișoara și Iași), M - între 100.000 și 250.000 de locuitori (unde sunt Baia Mare și Sibiu) și S - între 50.000 și 100.000 locuitori. Acestea sunt singurele orașe din România luate în calcul: Sibiul, pentru că a fost Capitală Culturală Europeană (CCE) în 2007, București, Cluj, Timișoara și Baia Mare fiindcă au fost finaliste în competiția pentru statutul de CCE în 2021, și Iașiul pentru că găzduiește cel puțin două festivaluri de anvergură internațională, conform Transilvania Reporter.

În categoria sa de populație, Bucureștiul se află pe poziția a 17-a din 20 de orașe, fiind depășit de Varșovia (12), Praga (8), Budapesta (7) sau Paris (1) și se situează peste Rotterdam, Birmingham și Sofia.

În categoria L, unde au fost incluse trei orașe românești, Clujul are cea mai bună poziție - 25 din 40, având al cincilea scor dintre orașele din fostele țări comuniste, după Kaunas (24), Gdansk (22), Bratislava (9) și Tallin (5). Timișoara e pe poziția 31, iar Iași - pe 34.

În categoria M, unde e află Sibiul, orașul de pe Cibin este mai bine plasat decât Baia Mare, însă ambele sunt în a doua parte a clasamentului - locul 43 pentru Sibiu, respectiv 55 pentru Baia Mare din 57 de orașe.

În total, sunt analizate 190 de orașe din cele 28 de țări ale UE, plus Elveția și Norvegia, iar clasamentele sunt făcute avându-se în vedere 29 de indicatori, grupați pe nouă dimensiuni, care, la rândul lor, descriu trei mari aspecte ale vieții culturale și creative dintr-un oraș: „dinamismul cultural”, „economia creativă” și „mediul propice”.

„Dinamismul cultural” măsoară infrastructura culturală și participarea la cultură; „economia creativă” reflectă modul în care sectoarele culturale și creative contribuie la ocuparea forței de muncă, la crearea de locuri de muncă și la capacitatea inovatoare a unui oraș, „mediul propice” identifică activele care ajută orașele să atragă talentele creative și să stimuleze angajamentul cultural.

În acest an Sibiul a obținut un scor de 18,2 puncte față de 23,4 puncte în 2017. Conform Transilvania Reporter, scorul Clujului a coborât de la 25,7 la 20,5 puncte, al Bucureștiului - de la 27,7 la 22,8 puncte, al Timișoarei - de la 23,3 la 18,1 puncte, al Iașiului - de la 16,9 la 16,1, iar Baia Mare a obținut un scor de 14,2 față de 19 puncte acum 2 ani.

Cele mai mari note Sibiul le-a luat pentru dimensiunile „deschidere, toleranță și încredere” (41,1); „capital uman și educație” (19) - peste media europeană de 32,6, respectiv 17 puncte - precum și pentru „calitatea guvernării locale” - nota 18,1, dar mult sub media europeană de 52,6.

În categoria unde a fost inclus Sibiul, pe primele locuri se află orașele Lund (Suedia), Heidelberg (Germania), Cork (Irlanda), Avignon (Franța), Mainz (Germania) și Porto (Portugalia).

raport sibiul cultural overall

raport sibiul cultural dimensiuni

Per ansamblu, cel mai mare punctaj l-a obținut capitala Franței, Paris, cu 66 de puncte, urmată, la distanță, de capitala Danemarcei, Copenhaga, cu 46,8 puncte, și de capitala Portugaliei, cu 46,3 puncte. La polul opus se află orașele grecești Patras (10 puncte) și Kalamata (11,8 puncte) și Plovdiv (12,1), din Bulgaria. În mod ironic, ultimul oraș este Capitală Culturală Europeană 2019, observă sursa citată.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Helena

Acum 1 an

Pai si marile "realizari" ale lui chiriac, zecile de mii de participanti, turisti, iubitori de cultura, unde sunt? Si gastronomia lui iordanescu si fodor?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus