Sâmbătă,
15.08.2020
Innorat
Acum
20°C

Micile afaceri - O sibiancă și-a deschis asociație pentru educație nutrițională și organizează ateliere pentru copii

18 Octombrie 2019 15:45

Micile afaceri - O sibiancă și-a deschis asociație pentru educație nutrițională și organizează ateliere pentru copii

O sibiancă și-a dorit atât de mult să învețe tot ceea ce înseamnă o alimentație adecvată și un stil de viață sănătos, încât într-un final a devenit chiar ea nutriționist. Profesoară de franceză și română de meserie, Lavinia Andrada Lupean a decis să-și rezolve problema cu mâncarea învățând despre ea.

A copilărit la Blaj, dar de 26 de ani locuiește la Sibiu, astfel că se consideră parte din comunitate. Lavinia a absolvit Facultatea de Litere și Arte din Sibiu, influențată cel mai probabil de părinții ei, profesori amândoi. „Ulterior m-am reprofilat”, spune ea. A primit o bursă din partea Comisiei Europene, a plecat la București, apoi în Franța pentru studiile de master, ba chiar a locuit în Franța pentru doi ani în plus, pentru a lucra la un proiect al statului francez. Cu toate acestea, a decis să se întoarcă la Sibiu. De scurt timp a deschis și o afacere aici, un cabinet de nutriție.

„De când mă știu am fost o mofturoasă, iar relația mea cu mâncarea nu a fost prea fericită. Cum în orice relație comunicarea rezolvă problemele, am zis că ar trebui să stau puțin de vorbă cu mâncarea, să înțeleg ce rol are în viața mea. Așa că am început să gătesc, să mă documentez și să experimentez. Faptul că am trăit într-o țară în care bucătăria și nutriția sunt ridicate la rang de religie, așa cum a fost în Franța, m-a ajutat mult. După un timp am descoperit că vorba suntem ceea ce mâncăm este adevărat și am fost și mai curioasă să învăț, să înțeleg științific cum funcționează organismul uman și ce influență au alimentele asupra lui.
În martie 2017 a urmat cursul de Tehnician Nutriționist al scolii ABC Fitness din București pe care l-a absolvit câteva luni mai târziu. A urmat apoi un curs de Fitoterapie în Franța și alte cursuri online pe nutriție și dietetică. Imediat după absolvire, noiembrie 2017, a început colaborarea cu un cabinet medical, în calitate de Tehnician nutriționis, pentru o perioadă de un an.

„După primul an de consiliere nutrițională mi-am dat seama că principala problemă pentru care majoritatea oamenilor îmi cereau sfatul era pentru că noi nu avem o educație nutrițională. În afară de faptul că ni se spune cum să ținem cuțitul și furculița sunt prea puține informații fundamentate științific despre felul în care ne alimentăm. Așa am decis că trebuie să mă orientez mai mult spre educație și nu atât de mult pe grile de alimentație. A luat naștere Asociația La Vie-Cabinet de Educație Nutrițională. Îmi place să mă numesc educator nutrițional, care crede în demodatul Hipocrate și în faptul că hrana ne este medicament și medicamentul hrană, care crede cu tărie că înainte de estetic stă sănătatea”, explică Lavinia.

IMG_20191017_172332

A investit doar 2.000 de lei

Pentru a pune pe picioare micul cabinet, Lavinia a investit doar 2.000 de lei în amenajare. Locația o folosește în colaborare cu grădinița Open Arms, de pe Calea Cisnădiei, plătind așadar doar un comision simbolic din consultații. În ceea ce privește consultațiile propriu zise, o astfel de întâlnire costă 150 de lei.

„Prima consultaţie de nutriţie cu un client nou ar trebui să const într-o evaluare, pornind de la istoricul în familie, tratamente medicale pe care le urmează persoana respectivă, analizele medicale recente sau ecografii. După completarea fisei de evaluare (anamneza) cu toate informațiile necesare, se elaborează o dietă personalizată, cu toate mesele detaliate în  macronutrienți și echivalentul lor în calorii aferente fiecărei mese”, explică pe scurt sibianca.
Susține ateliere pentru copii

În paralel cu activitatea de consiliere nutrițională individuală, Lavinia a inițiat și ateliere de nutriție cu copiii, pe care le-a desfășurat în cadrul grădiniței Open Arms. „Am început cu informații elementare, iar primul atelier s-a intitulat Piramida alimentelor la copii, au urmat alte două ateliere de gătit intitulate Fructe poznașe și Sandvișuri zâmbărețe. În joaca noastră de-a gătitul strecor informații prețioase pe care copiii le rețin jucâdu-se, ce rol au vitaminele, ce înseamnă proteine sau făinoase, cum să ne bucurăm de dulcele adevărat și nu de unul fals, ce sunt sucurile și ce e ceaiul și multe altele”, spune aceasta.

În octombrie va începe de asemenea un proiect, denumit Academia Mini-Chef, care va cuprinde ateliere de gătit pentru copii. La final micuții vor primi și diplome.

IMG_20191017_172221

Lavinia Andrada Lupean poate fi găsită fie pe Calea Cisnădiei nr. 52, fie pe pagina oficială de Facebook a cabinetului. 

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Dracu

Acum 10 luni

O fi maritata? Ca-i tare frumusica...
Raspunde

vinsin

Acum 10 luni

vad o verigheta sau ceva....dar asta nu e capat de lume.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus