Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
31°C

Peste 200 de copii au lipsit 3 zile de la școală pentru că era murdar și frig. Director: Salut decizia părinților, banii elevilor sunt furați cu acte în regulă

Peste 200 de copii au lipsit 3 zile de la școală pentru că era murdar și frig. Director: Salut decizia părinților, banii elevilor sunt furați cu acte în regulă

Părinții Școlii gimnaziale din Brădeni au decis să nu-și trimită copiii la școală după ce instituția a rămas fără fochist și fără îngrijitor. Directorul școlii spune că situația s-a rezolvat - pe jumătate, ce-i drept - și a salutat decizia părinților. Astfel, orele au fost suspendate timp de 3 zile în timpul săptămânii trecute.

O situație ieșită din comun a avut loc la Școala din Brădeni, instituție de învățământ care se numără printre cele 15 care s-au construit în ultimii 10 ani în județul Sibiu. Părinții care și-au înscris copiii la această școală au decis la începutul lunii octombrie să nu-i trimită la ore, deoarece în instituție era frig, iar de curățenie nu avea cine să se ocupe.

Potrivit unuia dintre părinți, în școală activau un fochist și o îngrijitoare pe care administrația îi plătea prin intermediul unui contract de prestări servicii. Din iunie, a fost desfăcut contractul, deoarece școala nu mai avea bani. „Pe 15 septembrie ni s-a promis că se va rezolva situația. Dl director a cerut două posturi de îngrijitoare și unul de fochist, lucru ce ni s-a promis, dar nu s-a rezolvat. De aceea, am luat această decizie, pentru că nu mai puteam trimite copiii în frig, plus mizerie, sunt atâtea boli. În urma discuției directorului cu IȘJ s-a aprobat un post de îngrijitoare și un post de fochist - cel de-al doilea post nu s-a aprobat și atunci dl director a rezolvat cu o jumătate de normă, pentru că spațiul e mare și o doamnă nu poate reuși. Copiii n-au mers la școală timp de 3 ƶile. Școala a început fără femeie de serviciu, mai spălau copiii, dar nu poți să-i lași pe ei. Am tot avut promisiuni de azi pe mâine până acum în octombrie. Acum deja am intrat în normalitate, dar cu 50% mulțumiți. Dl director a făcut presiuni și în scris, și verbal, s-au luat măsuri doar în urma presiunii părinților care nu au mai lăsat copii la școală”, ne-a spus unul dintre reprezentanții părinților.

Situația incertă de la Școala din Brădeni a apărut, paradoxal, după un proiect de modernizare și extindere a blocului principal. Lucrările au fost realizate cu bani europeni „pentru restabilirea siguranței în exploatare a facilităților școlare, precum și pentru eliminarea dezavantajelor educaționale ale elevilor care învață în asemenea școli”. Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproape 2,5 milioane de lei.

FOTO: Adevarul.ro FOTO: Adevarul.ro

Directorul școlii, Grigore Moga, ne-a explicat că instituția are două corpuri de clădire - unul care aparține Primăriei, iar altul - Bisericii Evanghelice. „La corpul Primăriei și unde se află clasele de gimnaziu, adică mai mult de jumătate din elevi, din 2010 nu am mai avut personal nedidactic angajat, pentru că s-a pensionat. Din 2012 am rămas și fără șofer. Odată cu proiectul de extindere, s-a mărit și suprafața pentru curățenie, care era rezolvată de o singură femeie, angajată printr-o firmă. De atunci a devenit necesar și un post de fochist”, a explicat directorul.

Acesta spune că de 4 ani solicită atât Consiliului Județean și Prefecturii, cât și Inspectoratului Școlar Județean suplimentarea fondurilor și a posturilor nedidactice pentru a putea asigura condiții optime în școală, în contextul în care din punctul de vedere al finanțării școlii per elev banii ar fi suficienți pentru aceasta. „În 2016 a apărut un avantaj – ni s-au deblocat două posturi, postul de șofer și o jumătate de normă de muncitor. În 2018 am trimis adrese, la care n-am primit răspuns. Abia la începutul anului 2019 – de la CJ ni s-a spus că la începerea anului școlar se va lua în considerare situația de la școala noastră. Pe 22 mai 2019, am trimis încă un rând de adrese la CJ, Perfectură, IȘJ, solicitând suplimentarea a două posturi de fochist și două de îngrijitor. De la IȘJ ni s-a spus că se va discuta subiectul în Consiliul de administrație după 1 septembrie. În iunie, am fost obligat să comunicăm compania cu care am încheiat contract de curățenie că din lipsă de fonduri trebuie să desfacem contractul de muncă. Și din iulie, școala a rămas fără îngrijitoare, muncitor, care să pregătească instituția de sezonul rece – să taie lemne etc.”, a povestit Grigore Moga.

Directorul școlii adaugă că la începutul anului școlar, când a fost un val de răceală, situația s-a agravat, ceea ce a determinat să mai trimită un rând de scrisori la instituțiile județene, dar la care a atașat și o listă cu semnături a 105 părinți. „Am trimis iarăși adresele cu dorința părinților de a identifica o soluție pentru ca elevii să poată beneficia de condiții normale de igienă și de căldură. I-am rugat să lămurească la nivel de județ și problema finanțării școlilor – dacă se respectă sau nu Legea învățământului privind finanțarea de bază, respectiv finanțarea suplimentară care intră în grija autorităților județene. La acest aspect nu ni s-a dat răspunsul, nu știu de ce. În prima zi de școală ni s-a spus că se va rezolva problema în 2 săptămâni. Pe 9 octombrie nu aveam nici căldură, a venit acel val de răceală, iar de curățenie a acceptat să se ocupe femeia pe care noi o știam deja, care a acceptat să facă voluntariat. Dar situația, prelungindu-se fără niciun fel de explicație, în data de 9 părinții au cerut o întâlnire, unde s-a discutat civilizat și au transmis pentru CA hotărârea lor că de a doua zi copiii să rămână acasă. Ei nu-și trimit copiii la școală până se rezolvă problema posturilor suficiente de îngrijitor. Și s-au ținut de cuvânt”, a spus directorul școlii.

Situația pare că a uimit autoritățile. IȘJ Sibiu a convocat Consiliul de Administrație, unde s-a decis aprobarea a două posturi, de îngrijitor și de fochist, pentru școala din Brădeni. „Ni s-a spus că a durat atât de mult, pentru că IȘJ a solicitat ministerului, iar de la minister s-a așteptat răspunsul. Ar trebui ca ministerul să vadă câte posturi sunt libere și să ni le suplimenteze în condițiile în care aveam bani (...) M-am întors de la Sibiu la școală, am convocat de urgență CA pentru a informa ce a decis IȘJ și de comun acord cu părinții, aceștia au hotărât totuși să aducă copiii la școală ca să nu fie greu de recuperat lecțiile. S-a convenit ca recuperarea orelor din zilele de 9-11 octombrie să se facă până la 1 noiembrie”, a explicat directorul.

Acest lucru ne-a fost confirmat și de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu:

„Domnul director a cerut din luna august aceste posturi pentru a fi scoase la concurs. ISJ Sibiu a cerut suplimentarea, la nivel de judet a 10 posturi pentru aceste cauze, acordul fiind trimis de catre MEN saptamana trecuta.

Tot saptamana trecuta, miercuri, in sedinta Consiliului de Administratie al ISJ Sibiu s-a aprobat ca aceste posturi sa fie scoase la concurs, domnul director de la Scoala Gimnaziala Bradeni urmand sa urmeze procedura specifica acestor concursuri pe post”, ne-a răspuns Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.

În Școala gimnazială Brădeni învață 250 de elevi, dintre care 145 în corpul de clădire „cu probleme”. Decizia părinților acestor copii însă a fost susținută de părinții tuturor copiilor din instituție, astfel că în acele 3 zile orele în întreaga instituție au fost suspendate la inițiativa părinților.

„Părinții au fost hotărâți și mă bucură maturitatea lor. Au discutat foarte civilizat, decent, nu au denaturat discuția, au înțeles, au avut răbdare, dar m-am bucurat că au dovedit interes pentru soarta copiilor. În total, acum la 250 de elevi avem angajați un șofer, un fochist și 0,25 normă de îngrijitor. Pentru blocul acesta în care învață elevii de gimnaziu, pentru care s-a aprobat un post de fochist și unul de îngrijitor, ar mai fi necesar o jumătate de normă. În condițiile în care banii elevilor sunt furați cu acte în regulă. Noi avem nevoie de îngrijitor, avem bani și nu ni se dă dreptul să ni se supimenteze posturile, banii noștri sunt dați altora care au bani mai puțini, dar costuri mai multe. E vorba de banii alocați pentru finanțarea per elev. Ei vin cu destinația școala din Brădeni. Atunci n-ar fi normal să-i folosim conform legii?”, a comentat și s-a întrebat retoric Grigore Moga.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

sibianca

Acum 4 ani

Asta este Romania noastra. Pacat pentru ca nu avem de grije de generatia viitoare. Politicienii, primarii, consilierii, nu mai au timp de aceste probleme ii preocupa numai posturile lor si interesele lor, respectiv privilegii, salarii grese, pensii fara numar, asta este, noi i-am ales ar trebuie sa fim mai exigenti in alegerile urmatoare.
Raspunde

Adi Petre

Acum 4 ani

In Japonia in nici o scoala nu exista femei de serviciu. Curatenia este facuta de elevi. Asa isi dau seama ca trebuie pastrata curatenia Dar noi nu o sa ajungem niciodata la civilizatia nipona Noi suntem obisniiti sa stranga altii gunoiul nostru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus