Marţi,
25.06.2024
Parțial Noros
Acum
29°C

FOTO VIDEO Reportaj la incendiul de la Măgura. „S-a luat apă cu spatele, cu brațele și urcau trei kilometri până la flăcări”

FOTO VIDEO Reportaj la incendiul de la Măgura. „S-a luat apă cu spatele, cu brațele și urcau trei kilometri până la flăcări”

Patru hectare de pădure din zona Măgura ard de mai bine de 48 de ore. Mai mult de 100 de persoane, pompieri, pădurari, enduriști și localnici se luptă cu flăcările care au cuprins pădurea de stejar, carpen, pin și fag. Fumul poate fi observat de la kilometri distanță, încă de la intrarea în oraș. Am găsit locul după aglomerația de mașini de la baza muntelui și sus, unde arde pădurea, eroi dintre cei mai neașteptați.

„Este o pădure de 45 de ani, deci nu e bătrână. Panta este foarte mare, de 60 de grade, iar jos este grohotiș, pietre care se dislocă și pleacă la vale. Jos la bază este un pârâiaș, dar cu debit foarte mic de apă. S-au săpat șanțuri, s-a îndepărtat vegetația, ca să nu mai poată înainta focul, spune Ilie Scorțar, inginer la Ocolul Silvic din zonă.

incediu padure magura (60)

Un puști de 14 ani a venit să ajute la stingerea incendiului, direct de la școală, cu tatăl lui, iar un endurist de 42 de ani, lac de apă, de-abia reușea să-și tragă puțin sufletul după zeci de urcări și coborâri. „S-a luat apă cu spatele, cu brațele, iar la un moment dat singurul mod de transport posibil era cu motocicletele, care urcau trei kilometri pană la focare”, spune Mircea Lunca, șeful SVSU Cisnădie.

Alarma s-a dat în dispeceratul ISU, duminică, în 27, în jur de ora 17:00. S-a ajuns la fața locului la 17:50, cu zece oameni de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU), împreună cu un reprezentant al Ocolului Silvic, domnul Scorțar, și cu patru pădurari, povestește Mircea Lunca, șeful SVSU Cisnădie. În trei ore focul a fost izolat. Apoi a început vântul.

incediu padure magura (50)

Urmează o primă desfășurare de forțe. Duminică seara, la ora 10, s-a cerut sprijin din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu. Jumătate de oră mai târziu, pompierii au reușit să stingă mare parte din foc și să-l izoleze ca să nu se extindă în partea de est, spre Sadu. La ora două dimineața s-a cerut din nou suplimentarea de forțe, ajungându-se la un total de 35 de pompieri militari, precum și 80 de pădurari, voluntari SVSU Cisnădie și SVSU Sadu.

Luni s-a extins iar focul. Cei de la Ocolul Silvic au cerut sprijin de la toate cantoanele din zonă, precum și echipelor de muncitori care însumau 17 oameni. Au avut de asemenea sprijin de la toate punctele de lucru ISU, Salvamont și voluntari veniți la fața locului, iar un foarte mare ajutor au primit de la riderii enduro care „cară apă, lasă apă, aduc bidoanele și tot așa”.

incediu padure magura (13)

Când am ajuns la baza muntelui, atmosfera era apăsătoare. Mirosul înțepător de fum se simțea încă de la cantonul la care ne-am oprit. Ne-am urcat într-un Mitsubishi 4x4 condus de Mihai, un tânăr de la Ocolul Silvic care făcea drumuri în sus și în jos, cu rezervorul de apă.

Prima oprire

Drumul până sus părea mai îngust decât mașina și niște bolovani imenși o înclinau atât de mult încât îmi venea să închid ochii și să spun o rugăciune în gând. În mașină mergea radioul, iar din când în când ne opream pe traseu pentru a lăsa apă unde era nevoie.

Mihai striga pe geam, către colegii care stăteau pe rezervorul din spate ca să țină mașina în balans și să nu cădem în hăul care părea că nu se mai termina. „Atenție la cap!”, le spunea din când în când.

incediu padure magura (25)

Am ajuns la primul punct de oprire. Enduriștii coborau pe rând, de pe o rută alternativă foarte abruptă, își umpleau bidoanele legate între ele cu o sfoară, apoi le puneau în stânga și în dreapta motocicletei, în balans. Atunci când îi vedeam urcând înapoi spre zonele cu foc, nu am putut să nu-mi amintesc de ultima probă de la Red Bull Romaniacs, din Gușterița, unde motocicliștii trebuie să urce pe un drum de multe ori imposibil de parcurs.

„Ne-am adunat mai mulți enduriști și am venit, pentru că am vrut să ajutăm pompierii și pădurarii. Am vrut să facem o faptă bună. Pe lângă asta, noi pe aici ne dăm cu motocicletele, ne pare rău să știm că zona ar putea fi distrusă. Cred că am urcat deja de vreo 50 de ori. Am ajuns azi-dimineață la 10:00”, îmi povestea Viorel Radu Costin, un endurist de 20 de ani, pe care l-am oprit în jurul orei 14:00. Un alt tânăr, Bogdan Buțiu, ne-a povestit că atmosfera sus, la focarele mai mari, era bună, că oamenii erau mobilizați, iar asta îi dădea puterea să meargă în continuare și să nu renunțe până nu va vedea focul stins în totalitate.

incediu padure magura (12)

Imediat după cei doi l-am cunoscut pe Mihai Lăzăroaie, un motociclist de 42 de ani din Sibiu.  Cu toate că oboseala i se citea pe chipul transpirat, nu s-a oprit mai mult de câteva minute, pentru a schimba câteva vorbe cu noi și pentru a-i fi umplute bidoanele și a pornit din nou la drum, pe urcușul care-mi părea imposibil de urcat și pe jos, darămite pe motocicletă.

„Am ajuns de vreo două ore. E normal să te implici. Sunt lucruri care țin de simțul civic, să spun așa. E important să dăm și noi o mână de ajutor. Este un pic obositor, dar nu ne lăsăm. E bine să ajutăm, dacă putem să facem asta. Cei care iubesc natura trebuie să se implice”, ne-a spus, între două respirații, Mihai Lăzăroaie.

incediu padure magura (31)

Alături de salvatorii pe două roți au intervenit și cei de la Asociația Salvatorilor Voluntari 4x4, RESCUE 4X4, cu care ISU Sibiu a semnat un protocol.

Prima întâlnire cu focul

Am continuat drumul și îmi amintesc cum mă gândeam că am prins o rută ușoară, că fum nu prea era, doar mirosul fiind constant. Asta până când am ajuns la al doilea popas și imediat am simțit nevoia să mă întorc la canton. Un fum înecăcios mi-a cuprins plămânii instantaneu și mi-am spus că nu voi putea rezista până la capătul drumului.

incediu padure magura (47)

În jurul meu însă, oamenii mergeau fără o urmă de reticență. Coborau în hău, ținându-se de furtun sau de pomi și se pierdeau în fumul gros. Pe prea puțini dintre ei i-am văzut să fi avut o protecție la nas și gură, pe la fel de puțini i-am auzit și tușind. Erau plini de funingine și arătau de parcă ar fi venit de la război. Privindu-i cât erau de determinați, aproape am simțit eu oboseala pe care ei se încăpățânau să nu o arate.

incediu padure magura (22)

În afară de o mică panică de moment, atunci când am simțit fumul gros înecându-mă, încă nu reușisem să observ mare lucru din a doua oprire. Abia atunci când Mihai ne-a chemat la mașină și deja eram cu gândul la următorul popas, un tânăr mi-a atras atenția. Nu se putea să fi avut mai mult de 14 ani, mi-am spus, și am sărit din mașină. L-am întrebat ce căuta acolo, așa de tânăr.

„Am venit să ajut”, mi-a răspuns atât de simplu și natural încât n-am putut să nu zâmbesc. „Nu mi-a spus nimeni să vin, așa am simțit că trebuie să fac. Ajut după posibilități. Dau cu apă pe foc cât pot și ajut cu ce trebuie. Nu mă simt prea bine, recunosc, dar treaba merge. Nu mi se pare normal să stăm acasă și să nu facem nimic, în timp ce alții stau aici și încearcă să stingă focul”, mi-a mărturisit Alexandru-Ionuț Mihu, chiar înainte să coboare spre zonele unde încă mai erau focare mici care trebuiau stinse. Avusesem dreptate – avea de-abia 14 ani. Fratele lui urma să vină în scurt timp să ajute.

incediu padure magura (43) incediu padure magura (44)

Tatăl și unchiul lui erau tot acolo, pregătiți să meargă la următorul popas, către care am pornit și noi, nu înainte ca un grup de oameni să ne oprească și să ne povestească laudativ despre motocicliștii care le-au fost „robineți lângă foc”. „Foarte mult ne-au ajutat. Neapărat să îi menționați în articol”, ne-au spus salvatorii. „Era ca și când aveam robinet lângă foc. Unde era foc, erau ei. Serios.”

Ultimul popas, capăt de linie

Pe tatăl lui Ionuț, băiatul de 14 ani pe care l-am lăsat la cel de-al doilea stop, l-am reîntâlnit la ultimul popas. Voluntar la Salvamont Cisnădie, apărător înflăcărat al naturii și, evident, un model pentru copiii săi, Radu, tatăl lui Ionuț și al lui Miron, ne-a spus că nimic altceva nu a mai contat în aceste ore decât să salveze pădurea.

„Știți cum e, situația în care ne aflăm acum este foarte nasoală. Trebuie să respectăm pădurea, pentru că este singura sursă de oxigen pe care o avem. Fiind și voluntar la Salvamont Cisnădie, am luat decizia să vin să dau o mână de ajutor. Nu contează riscurile. Important e să nu se extindă focul, să salvăm ce se poate. Sunt cu un ochi tot timpul și pe băieți și comunicăm în mod constant. Încercăm să facem să fie bine”, a spus Radu. În minutul următor, deja era cu apa în spate și cobora printre pomi să stingă focarele.

incediu padure magura (49) incediu padure magura (52)

La ultima oprire fumul era deja parte din noi, din haine, din mașină. Cum priveam, în sus sau în jos, focul ardea mocnit și, pe alocuri, dacă nimeni nu era atent câteva minute, câte un focar se extindea rapid, amenințând să le dea din nou de lucru salvatorilor. Aici am petrecut cel mai mult timp și am simțit cum respirația îmi devine tot mai greoaie.

L-am auzit pe unul dintre pădurari vorbind la telefon și l-am simțit bucuros când a auzit că la Sibiu a început ploaia „Doamne ajută! Aici e ca în Bahamas încă! Trimiteți ploaie și către noi, spune-i cuiva să sufle picurii încoace”, spunea bărbatul.

incediu padure magura (41)

La întoarcere, șoferul nostru binevoitor, parcă la fel de energic precum fusese când l-am întâlnit, s-a oprit câteva minute la bază, pregătit să mai urce pentru cel puțin o dată cu apă. incediu padure magura (67)

La ora redactării acestui material (ora 20), situația este sub control, spun autoritățile, iar focarele sunt izolate. „Momentan burnițează, dar sperăm să plouă mai tare la noapte. Au rămas la intervenție pompierii, alături de enduriști și pădurari, iar cu puțin noroc, până mâine dimineață, focul va fi stins în totalitate dacă nu se va mai porni vântul”, spune, cu speranță, Mircea Lunca.

 

Foto: Ovidiu Dumitru Matiu

incediu padure magura (66) incediu padure magura (65) incediu padure magura (64) incediu padure magura (62) incediu padure magura (61) incediu padure magura (58) incediu padure magura (48) incediu padure magura (46) incediu padure magura (45) incediu padure magura (40) incediu padure magura (37) incediu padure magura (33) incediu padure magura (32) incediu padure magura (29) incediu padure magura (28) incediu padure magura (19) incediu padure magura (16) incediu padure magura (15) incediu padure magura (11) incediu padure magura (9) incediu padure magura (7) incediu padure magura (5) incediu padure magura (3) incediu padure magura (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andree

Acum 4 ani

Auzi la Radu, politist comunitar in Cisnadie, care cu greu a luat BAC-ul, sustine ca padurea este singura sursa de oxigen :))) Si voi de la turnul sfatului ii scrieti toate ineptiile pe care le zice. Bine ca nu l-ati pus pe el sa scrie ca sa vezi ce ne distram... Felicitari insa pentru actiune, insa inca o data se vede ca daca ar fi sa vina un dezastru foarte mare cu greu am face fata...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pompierul atomic

Acum 4 ani

valeleu ...mai rau ca n California !
Raspunde

stat esuat

Acum 4 ani

noroc cu voluntarii si ...ploaia...ca de obicei autoritatile statului sunt inexistente atunci cand ai nevoie de ele( Apuseni,Colectiv,10 august,Caracal,etc,etc) si incompetente,iar sloganul NO,We can T....ramane tema lor de baza
Raspunde

Vlad Țepeș

Acum 4 ani

Mobilizare exemplara. Cinste vouă!
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

felicitari tuturor pentru implicare si celor cu motociclete enduro. este prima actiune in care auzim ca fac si ceva bun nu doar sa strice (unii dintre ei) cararile de munte. doar cu respect fata de natura si conservarea ei vom reusi sa mai traim pe acest pamant
Raspunde

Bravoooooooo!

Acum 4 ani

Felicitari!
Raspunde

Codruta

Acum 4 ani

Toată lumea vede ca aici este o mână criminală, căci niciodată o pădure tânără nu se aprinde mai ales pe vreme răcoroasă si fără vânt. Dar așa cum avem mafia pădurilor lăsată de capul ei, nu ne miră de ce nu sunt prinși atât cei ce defrișează ilegal cât și aceștia care au incendiat ori intenționat ori inconștienți.
Raspunde

jonyjon

Acum 4 ani

In filmulet la secunda 55 se vede un barbat cu tigara in gura, si voi va plangeti de fum? Lui nu-i ajungea si simtea nevoie sa il suplimenteze. Felicitari celor implicati, de altfel.
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

si au gasit cine a pus focul? tare titlul "s-a luat apa cu spatele"...cum o fi aia...toti analfabetii scriu la TS-ului...
Raspunde

anonim

Acum 4 ani

probabil se refera la rucsacii carati de pompieri si voluntari .. de 20 - 25l http://www.bitera-s.eu/Rucsaci_apa.html
Raspunde

Sergiu

Acum 4 ani

Asta trebuie sa dea de gandit. Vin vremuri tot mai secetoase , iar incendiile vor tot mai dese. Chiar nu avem niste hidro avioane sau elicoptere pentru stins incendii?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus