Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Patriarhia a luat act de propunerea Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca

Patriarhia a luat act de propunerea Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a luat act de propunerea Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca. Decizia finală urmează să fie anunțată după ce Subcomisia sinodală pentru canonizarea sfinților români va elabora un referat privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei teologice și de disciplină monahală. Între timp, Patriarhia recomandă atât preoților, cât și credincioșilor să aștepte rezultatul final al comisiei.

La ședința Sinodului BOR de pe data de 28 octombrie 2019 au fost luate mai multe hotărâri. Prima a vizat declararea anului 2021 ca „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. De asemenea, a fost aprobat programul cadru teologic-educațional, cultural și mediatic.

Au fost aprobate mai multe texte liturgice: completarea Slujbei Sf. Mare Mc. Chiriachi (7 iulie); Acatistul Sf. Mc. Nicandru și Marcian (8 iunie); Slujba și Acatistul Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian (13 septembrie) și Slujba și Acatistul Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (26 aprilie), precum și includerea acestor texte în cărțile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române.

În comunicatul de presă al Patriarhiei Române se menționează că Sinodul BOR a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens.

„A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români. Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală.

De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989”.

Până la luarea unei decizii finale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe recomandă clericilor și credincioșilor – indiferent dacă susțin canonizarea sau se opun acesteia – să aștepte cu rugăciune și răbdare rezultatul final al subcomisiei sinodale, evitând atât idealizarea excesivă a persoanei părintelui Arsenie Boca, cât și denigrarea lui.

„Canonizarea sfinților fiind un proces anevoios, nu se face în pripă sau sub emoții de moment, mai ales când este vorba despre persoane trecute de curând la Domnul, iar mărturiile prezente despre acestea sunt contradictorii”, au explicat conducătorii BOR.

Totodată, Patriarhia Română a transmis preoților ca în timpul campaniilor electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2019 și a celor locale și parlamentare din anul 2020 să păstreze neutralitatea politică.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus