Luni,
05.12.2022
Innorat
Acum
0°C

Echipament de un milion de euro, pentru Spitalul Județean Sibiu. Va deservi pacienților cu afecțiuni cardiovasculare

Echipament de un milion de euro, pentru Spitalul Județean Sibiu. Va deservi pacienților cu afecțiuni cardiovasculare

Medicii Spitalului Județean Sibiu se folosesc de acum de o aparatură ultramodernă, grație unei donații făcută de Institutul Naţional de Chirurgie Cardiacă şi Intervenţie Cardiologică din Luxemburg. Valoarea echipamentelor se ridică la aproximativ un milion de euro, iar acestea vor deservi în principal pacienților care suferă de afecțiuni cardiovasculare.

Propunerea ca o astfel de aparatură să fie adusă la Spitalul Județean Sibiu a venit din partea dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară. Inițiativa se încadrează într-un proiect denumit SOS-Aorta și are menirea de a acoperi deficitul în ceea ce privește serviciile cardiovasculare. Potrivit Gabrielei Cozmanciuc, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu vin săptămânal între 6 și 10 pacienți cu boli cardio-vasculare severe, aproximativ 400 anual, care nu pot fi operați, fiind direcționați către alte unități medico-sanitare cum ar fi spitalul din Târgu Mureș, unde intră pe listele de așteptare.

„Va acoperi un deficit de servicii cardiovasculare (anevrisme aortice (AA), sindroame aortice acute (SAA), incluzând disecția aortică (DA), hematoamele intramurale, ulcerul aterosclerotic penetrant, traumatismele aortei, pseudoanevrisme, afecțiuni aterosclerotice și inflamatorii, precum și boli genetice și anomalii congenitale (de exemplu, coartacția de aorta, anomalii congenitale ale rădăcinii aortice), pacienți cu traumatisme) pentru județul Sibiu, dar și Alba, Vâlcea, Hunedoara. Ne dorim ca în viitorul apropiat să putem trata pacienții local, la Sibiu, și un prim pas în acest sens este această donație generoasă de echipamente pentru spitalul județean", a declarat Gabriela Cozmanciuc.
La momentul actual, echipa medicală necesară pentru realizarea unor astfel de intervenții chirurgicale complexe este formată, însă nu toate aparatele sunt autorizate. Până la autorizarea completă ar putea să dureze până la șase luni, explică medicul. Totodată, o sală de operații a fost dotată pentru a fi folosită de specialiști pentru acest tip de operații.

Gabriela Cozmanciuc CJ donatie spital (11)

Proiectul SOS - Aorta va acoperi o populație de peste 1.300.000 de persoane cu servicii de urgență pentru boli cardiovasculare, precum și servicii de chirurgie cardiacă și vasculară pentru pacienții bolnavi cronici.

„Aparatura primită va contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sibiu, în special din perspectiva îngrijirilor necesare pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Ne dorim să ne dezvoltăm pe acest segment și facem demersuri în acest sens, în condițiile în care adresabilitatea pentru specialitatea cardiologie este în continuă creștere în ultimii ani iar cazuistica tratată este foarte complexă. Ne bucurăm că, pe lângă eforturile pe care le facem împreună cu Consiliul Județean Sibiu, avem alături de noi astfel de parteneri implicați și generoși”, a precizat managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Ec. Cornel Benchea.

Benchea CJ donatie spital (5)

Un set de echipamente de înalt nivel a fost deja adus la SCJU în vara anului 2019. Dintre acestea, cele mai importante aparate sunt:

          C-Arm - unitate de imagistică mobilă utilizată în timpul procedurilor chirurgicale pentru care urmează procedurile de omologare și autorizare;

          consolă de laparoscopie cu 4 canale, instalată în cadrul blocului operator;

          aparat electronic de monitorizare a pacienților, instalat în cadrul secției Chirurgie II;

          baloane de contrapulsație – în proces de omologare;

          sisteme Impella  - în proces de omologare;

          consolă de ablație - în proces de omologare;

          sistem de supraveghere postoperatorie a pacienților, cu stație și monitoare – în proces de omologare;

          sternotom electric cu încărcător (5), în proces de omologare;

          mai multe piese de mobilier, ecrane și echipamente digitale.

Impella aparat masurare tensiune si temepartura c-arm1 consola laparoscopie cu 4 canale_

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus