Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Coronițele dentare pentru copii - revoluția din stomatologia pediatrică

Coronițele dentare pentru copii - revoluția din stomatologia pediatrică

De ce trebuie ingrijiti dintii de lapte ai copilului

Cand trebuie sa mergeti la medicul stomatolog pediatru

Ce este un proces carios si cum se dezvolta

Coronitele de zirconiu de la DENT ESTET 4KIDS – solutia cea mai eficienta in tratamentul procesului carios  

De ce trebuie ingrijiti dintii de lapte ai copilului

Dentiția temporară (dinții de lapte) este diferită față de cea permanentă atât din punct de vedere calitativ (structura dintelui de lapte față de dintele permanent), cât și cantitativ (20 de dinți temporari comparativ cu 32 cei definitivi), aceasta necesitând o atenție deosebită încă din primele zile de apariție a dinților de lapte.

Procesele carioase sunt mult mai agresive la nivelul dinților de lapte, comparativ cu cei permanenți. Acestea pot ajunge la nerv într-un timp foarte scurt, în doar 2-3 luni, ducând la apariția unor leziuni carioase complicate, care netratate corespunzător produc infecții ce pot afecta mugurele dintelui permanent. Cariile evoluează atât de repede deoarece structura dinților temporari este mai fragilă, smalțul fiind mai slab mineralizat și mai subțire, iar camera pulpară (nervul) este mult mai voluminoasă comparativ cu grosimea țesuturilor dentare dure.

Cand trebuie sa mergeti la medicul stomatolog pediatru

Pentru a evita prezența unor leziuni carioase multiple și complicate, recomandăm ca vizita la medicul stomatolog pediatru să se realizeze de la vârste fragede, iar controlul periodic la un interval de 3- 4 luni de zile, pentru o sănătate orală adecvată.

Asociația Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă ca prima vizită la medicul stomatolog pediatru să aibă loc la vârsta de 1 an, atunci când medicul poate observa dacă există probleme sau anomalii la nivelul dezvoltării maxilarului și a arcadelor dentare.

Ce este un proces carios si cum se dezvolta

Dentiția temporară are un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a oaselor  maxilare și a arcadelor dentare, dar și în menținerea unei stări optime de sănătate a întregului organism,  iar pierderea precoce a dinților de lapte, ca urmare a unor procese carioase (carii dentare), duce la apariția unor dezechilibre funcționale și structurale severe, și anume: alterarea funcției masticatorii, fonatorii, respiratorii, dezvoltarea incorectă a structurilor osoase de la nivelul feței și apariția obiceiurilor vicioase (bruxism, ținutul de obiecte dure între dinți, aspirația buzei inferioare etc).

Caria dentară reprezintă primul stadiu de afectare a integrității dentare, fiind un proces distructiv care afectează inițial structurile dentare dure (smalț, dentină) și în stadii avansate, pulpa dentară (nervul).

Principiile de tratament constau în îndepărtarea procesului carios și realizarea unei obturații fizionomice (plombe).

Însă, la nivelul dinților de lapte, ca urmare a structurii acestora, materialele folosite pentru realizarea obturațiilor nu reușesc să realizeze o adeziune ”etanșă”, bună, eficientă și de lungă durată, compromițând, astfel, succesul tratamentului.

Datorită stadiului avansat al procesului carios (determinat de evoluția foarte rapidă), obturația fizionomică este, câteodată, ineficientă- adeziunea materialului compozit cu dintele de lapte fiind un eșec. Acest lucru înseamnă ca obturația poate “pica” la scurt timp de la realizarea ei.

Coronitele de zirconiu de la DENT ESTET 4KIDS – solutia cea mai eficienta in tratamentul procesului carios

Cea mai modernă și eficientă metodă de tratament, la nivelul dentației temporare, este reprezentată de tratamentul protetic, și anume: coroanele dentare pediatrice.

Coroanele dentare pediatrice se găsesc în diferite mărimi, în funcție de dimensiunea dintelui, fiind prefabricate. Acestea pot să fie:

  • integral fizionomice, coroanele de zirconiu
  • integral metalice
  • parțial metalice, să aibă o structură metalică cu o fațetă ceramică care să redea culoarea naturală a dintelui
La DENT ESTET 4 KIDS, folosim doar coronițe din zirconiu, biocompatibile și fabricate în America. Principalele avantaje ale utilizării acestor coronițe dentare sunt:
  • au un aspect identic dintelui natural
  • sunt foarte bine tolerate de organism
  • sunt realizate 100% din zirconiu
  • protejează gingia
  • mențin dintele pe arcadă și păstrează spațiul necesar pentru erupția armonioasă a dinților permanenți
  • Au o rezistență crescută
Before: Fig. 1 Proces carios complicat After: Fig. 2 Coroane de Zirconiu ( după 4 luni) Before: Fig. 1 Proces carios complicat                    After: Fig. 2 Coroane de Zirconiu ( după 4 luni)

Coroanele dentare sunt folosite pentru tratamentul următoarelor leziuni: carii dentare medii și profunde care determină pierderea precoce a dinților de lapte, procese carioase care determină pierderea mare de substanță dură dentară (smalț, dentină), traumatisme dentare, distrucții coronare extinse, anomalii dentare de formă, culoare sau structură, anomalii dento-maxilare, etc.

Rolurile și beneficiile coroanelor dentare sunt multiple și anume: refacerea funcției masticatorii, protecția camerei pulpare, refacerea aspectului estetic, prevenirea și corectarea tulburărilor de vorbire, prevenirea apariției obiceiurilor vicioase, menținerea spațiului pentru dinții succesionali, asigurarea creșterii și dezvoltării corecte a arcadelor dentare și al structurilor osoase, rezistență crescută.

Tehnica de aplicare a coroanelor dentare la copii este una simplă, acestea aplicându-se într-o singură ședință în cabinetul medicului stomatolog pediatru. Astfel coroanele dentare ajută  la păstrarea și menținerea sănătății orale optime, pentru o perioadă lungă de timp, dacă copilul are o igienă orală adecvată.

Articol realizat de către Dr. Andreea Marginean, medic stomatolog pediatru DENT ESTET 4KIDS, SIBIU, Strada Bahluiului, nr. 9

telefon: +40 754 20 00 11

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus