Bugetarea participativă a intrat în a doua etapă de vot. Fiecare cetățean va putea vota un singur proiect din cele selectate în prima etapă. La finalul lunii noiembrie se vor afișa rezultatele finale, vor fi selectate maxim zece proiecte, în ordinea numărului de voturi primite. Aceste proiecte vor fi implementate de Primăria Sibiu începând din 2020.
În etapa a doua de votare vor intra cele mai votate 20 de proiecte din prima etapă de vot a bugetării participative. Proiectele depuse sunt grupate pe șase categorii – Alei, trotuare și zone pietonale, Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, Spații verzi și locuri de joacă, Amenajare spații publice (mobilier urban, etc.), Educație și Smart City.
Cu un total de 617 voturi „Investim în viitor (Palatul Copiilor)”, de la categoria educație este cel mai votat proiect din acest an. Proiectul în valoare de 150.000 de euro are în vedere dotarea cu aparatură necesară bunei funcționări a Palatului Copiilor. Obiectivul este de a dota instituția cu echipamente în limita bugetului proiectului, cu scopul desfășurării activităților educative destinate copiilor, precum laptopuri, videoproiectoare, ecrane pentru proiecție, dulapuri, cuptor de ardere ceramică și multe altele.
„Sperăm să strângem din ce în ce mai multe voturi. Nu trebuie să fim pe locul I în numărul de voturi, ne dorim să fim printre cei câștigători. Această etapă este mult mai importantă și ne dorim să fim votați în continuare. Pentru noi contează foarte mult pentru că suntem subvenționați de minister, iar banii pentru inventar vin numai o dată la trei ani. Avem nevoie de proiectoare, laptop-uri și multe altele. Palatul Copiilor este o școală 90% practică și ar trebui să fie cea mai dotată școala din Sibiu. Noi completăm teoria învățată în sălile clasice de clasă, dar avem nevoie de toate condițiile pentru o dezvoltare armonioasă a elevului”, spune directorul Palatului Copiilor, Vecsei Daniel.„Terasă Panoramică – Dealul Gușteriței” a acumulat 513 voturi la categoria alei, trotuare și zone pietonale. În zona monumentului de pe dealul Gușteriței nu sunt balustrade, bănci sau coșuri de gunoi, dar priveliștea aduce turiști și sibieni în această zonă. Cu 150.000 de euro zona ar putea beneficia de o încadrare cu balustrade, curățenie/tăierea buruienilor și amplasarea de bănci.
Cu un total de 435 de voturi, la categoria Smart City, este proiectul „CityTree”. În valoare de 25.000 de euro, CityTree este un dispozitiv independent, care este capabil să purifice aerul din jurul său cu puterea a 275 de copaci în timp ce ocupă puțin spațiu.
„Coșuri de gunoi – Colectare selectivă în școli și licee” este un proiect în valoare de 10.000 de euro, care în prima etapă a convins 428 de persoane să voteze. Prin amplasarea de pubele pentru colectare separată în unitățile de învățământ preuniversitar din municipiu, s-ar încuraja procesul de reciclare. Proiectul a fost înscris la categoria amenajare spații publice.
Copacii sunt o sursă de oxigen, curăță pământul și aerul, controlează poluarea fonică, reduc efectele dramatice ale inundațiilor, țin umbră și fac răcoare. Proiectul „Plantare 500 de copaci în municipiul Sibiu” din categoria spații verzi și locuri de joacă, în valoare de 120.000 de euro, a strâns 373 de voturi.
În categoria mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației, pe locul I este proiectul „Stație de autobuz smart”, 7.000 de euro, care a acumulat 285 de voturi. Stațiile de autobuz vor fi dotate cu panouri electrice pe care pasagerii pot vedea în timp real informații despre trafic, panou digital pe care pot rula spoturi publicitare, tonomate de emitere de bilete, funcție de iluminare pe timp de noapte, Wi-Fi gratuit și încărcare de echipamente electronice.
La categoria alei, trotuare și zone pietonale concurează și proiectul „Reparații parc și torturare în zona Terezian”, are o valoare de 100.000 de euro și a strâns 147 de voturi. Categoria mobilitate, accesibilitate și siguranța circulație are în total patru proiecte „Amplasare Smart Bike Lockers” (135), „Panouri fotoabsorbante și fotoizolante” (88) și „Parcare supraetajată și spații comerciale Piața Vasile Aaron” (105).
Competiția este acerbă la categoria spații verzi și locuri de joacă, cu cinci proiecte înscrise la bugetarea participativă. „Zona de parc dedicată cățeilor” (187) este pe locul II în preferințele sibienilor la această categorie, urmat de – „Teren multifuncțional sport Cartierul Tineretului”(166), „Amenajare spațiu de recreere și teren de sport în cartierul Turnișor”(165) și „Barieră access autovehicule în parcul Sub-Arini-parcare Stadion” (28). Pentru amenajarea spațiilor publice este proiectul „Echipament de Fitness în Parcul Tineretului” (100) și „Montare dulapuri de tip vestiar lângă zonele cu teren de sport” (54). Proiectele „Terenuri Multi Sport pentru Liceeni” (75) și „Amplasarea de automate de împrumut și returnare carte (71) sunt înscrise la categoria educație și au o valoare de 150.000 de euro, respectiv 30.000 de euro.
Smart City a adus trei proiecte, printre care „Adaptare stații de autobuz pentru persoanele cu dizabilități de vedere” (174) și „Rețea de Free WiFi în locurile publice” (55).
A doua rundă de voturi este în perioada 6 – 16 noiembrie. Lista completă a proiectelor selectate pentru această etapă poate fi consultată aici.
Anul trecut, dintr-un număr similar de proiecte depuse ca și în acest an, Primăria a ales să finanțeze nouă. Din acestea, până acum au fost implementate două: 12 unități de învățământ au fost dotate cu jocuri Playform, un tip de joc pentru exterior educativ și distractiv, conceput pentru a stimula imaginația și creativitatea copiilor, iar patru treceri de pietoni (trei pe Milea și una pe șoseaua Alba Iulia) au fost ”iluminate inteligent”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Smart City , Parcul Tineretului , Alba Iulia , Primăria Sibiu , Dealul Guşteriţei , Palatului Copiilor , Palatul Copiilor Sibiu , voturi , Cartierul Tineretului , bugetare participativa , Pentru Sibiu , 2019 , Terasa Panoramică , Amplasare Smart Bike Lockers , Free Wi , Terenuri Multi Sport , poriecte , Vecsei Daniel , Piaţa Vasile Aaron
Vizualizari: 5237
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sparrow
Acum 1 oră
Ger
Acum 1 oră
D.T.
Acum 1 oră
Ovidiu Oanta
Acum 1 oră
Helltown (adica Heltau)