Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
17°C

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu face spirometrii gratuite

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu face spirometrii gratuite

Sibienii vor avea posibilitatea și în acest an să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, cu sprijinul Asociației Pneumologia.

Acțiunea va avea loc miercuri, 20 noiembrie, în Shopping City Sibiu, zona Decathlon, între orele 10.00 - 14.00. Testările vor fi efectuate de medicii și asistenții medicali ai Spitalului de Pneumoftiziologie. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu continuă și în acest an acțiunile de conștientizare a populației cu privire la sănătatea plămânilor, în condițiile în care aproximativ o treime dintre bolnavii consultați în spitalul nostru prezintă insuficiență respiratorie cauzată de BPOC. Tocmai de aceea, începând cu luna august, am înființat la nivelul spitalului un compartiment de recuperare respiratorie, care are rolul să amelioreze simptomele acestor pacienți și să ajute la  creșterea calității vieții.  De asemenea, prin aceste evenimente dorim să atragem atenția și asupra pericolului pe care îl reprezintă tutunul, fumatul fiind principala cauză a BPOC”, a declarat Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces, spun specialiștii. Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria, un test simplu, nedureros, care se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv ce măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar, rezultatele fiind interpretate pe loc.

De la începutul acestui an, în ambulatoriul de specialitate al spitalului sibian au fost consultați aproape 4.500 de pacienți cu BPOC, peste 3.000 dintre aceștia fiind din mediul urban.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus