Marţi,
24.11.2020
Innorat
Acum
1°C

Afacere de 30.000 de euro, din iubire pentru tradiții

15 Noiembrie 2019 16:00

Afacere de 30.000 de euro, din iubire pentru tradiții

Mihaela Gherghel este pasionată de țesături tradiționale, născută și crescută fiind la Rășinari. Plăcerea de a țese a preluat-o de la femeile din familia ei, iar de curând a transformat-o în afacere.

De profesie muzeograf, Mihaela a găsit ceva ce o încântă chiar mai mult decât meseria aleasă – vrea să contribuie la perpetuarea tradițiilor locale și să creeze obiecte frumoase și rezistente prin țesături. Pasiunea a fost moștenită atât de la mama și bunica ei, cât și de la mătușă, toate trei arătând o deprindere deosebită în acest sens. „Ideea a venit mai degrabă din pasiune, țesăturile tradiționale mi-au plăcut dintotdeauna, eu sunt născută și crescută la Rășinari; bunica mea a cusut ii și șurțe, la fel mama și încă o mătușă, o altă mătușă a țesut la războiul orizontal. Am fost mereu atrasă de lucrul de mână, lucrul cu firele, țesăturile m-au încântat prin culoare și model”, spune aceasta.

Și-a dorit întotdeauna să poată lăsa ceva în urma ei, așa cum mama și bunica au lăsat în tinerețe. Tocmai de aceea, a decis că aceasta este ideea de business care i se potrivește și a pus-o pe picioare.

„Doream de mult timp să încep să produc ceva ce e și frumos și rezistent, gândindu-mă la faptul că multe țesături au rămas din generație în generație, iar acum noi, generațiile de acum, nu mai lăsăm mai nimic în urma noastră”, povestește Mihaela.

Afacere de 30.000 de euro, din iubire pentru tradiții

Dorința de a face un lucru de calitate a împins-o pe rășinăreancă spre o investiție destul de mare. Banii, aproximativ 30.000 de euro, au venit print-un program special de finanțare.

„Firma este înființată prin accesarea unui fond nerambursabil prin schema de ajutor de minimis Start Up Plus în cadrul proiectului „Dobândirea de competențe antreprenoriale pentru antreprenori de succes în regiunea Centru- Smart Business Centru POCU 82/3/7/10424”. Firma se bazează pe două activități principale: una de producere de țesături tradiționale folosind unelte tradiționale și materiale pe cât posibil produse în județul Sibiu, mă refer mai ales la lână și bumbac. A doua activitate o reprezintă atelierele demonstrative în cadrul cărora arătăm și învățăm diverșii pași necesari pentru a ajunge de la materie la un produs finit, folosind instrumentar tradițional”, explică ea.

Ambele activități sunt realizate împreună cu femei-meșter în arta țesutului. În ceea ce privește prețurile, acestea sunt între 15 și 400 lei, în funcție de cantitatea de material folosită și de complexitatea țesăturii.

O muncă sisifică pentru produsele perfecte

Țesăturile pot fi desfăcute și refăcute de câteva ori, dacă este nevoie. Asta pentru că fiecare produs trebuie să fie perfect, iar modelul trebuie să iasă.

„Dacă ar fi să enumeri toate etapele de la fir sau de la lâna tunsă de pe oi până la produsul finit, ar fi prea mult; mai bine ar fi să ne gândim la cât sunt de frumoase și de rezistente în timp aceste țesături. Ca exemplu, două femei care au țesut toată viața, atunci când au încercat să descifreze o țesătură după un model anume, au tot socotit timp de patru ore, au numărat fire, au verificat, până au fost convinse că este bine. Pregătirea firelor și urzirea durează o zi, apoi se pune pe război și începe țeserea, dacă nu a fost calculat ceva bine, posibil și un fir, totul se reface până când iese modelul. După țesere, urmează coaserea și formarea trăistuței sau a covorașului”, explică rășinăreanca.

Atunci când a pus afacerea pe picioare, Mihaela a început cu traista de Rășinari „cum era firesc”, continuând apoi cu brâul tricolor, preșurile de zdrențe, produse personalizate și șervete de masă. Are de asemenea la vânzare lână și șosete de lână făcute de femei din Mărginime.

75450156_442429099771178_8754575763790888960_n

În ceea ce privește cele mai deosebite țesături, pentru Mihaela sunt cele specifice unui anumit sat, de exemplu un anumit tip de traistă, „pentru că mă gândesc că aceste țesături vor merge mai departe și vor rămâne în timp amintind de cel care l-a dăruit”.

Pentru crearea acestor produse Mihaela folosește bumbac și lână, iar uneltele sunt cele tradiționale: război de țesut orizontal, cu vârtelniță pentru depănarea aței; apoi încheiere prin coasere la mașină sau de mână și cusătură decorativă de mână. „Enumerarea pașilor este foarte rapidă, este puțin mai dificil când începi să îi pui în practică”.

Produsele pot fi găsite pe site-ul firmei sau pe pagina de Facebook a afacerii.

73370630_2328058787419062_1686800765726752768_n (1)

72152541_1194227547438369_6472911148415975424_n

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Muc the little

Acum 1 an

Stiu deja ca o sa imi cenzurati postarea.... Dar, nu pot sa nu ma exprim " liber".... M-ati ucis cu articolele astea unde oamenii, suflete nobile, isi fac business-uri din pasiune, din dragoste, din spirit civic say din alte motive inaltatoare si in nici un caz pentru a face banu' gros si a-si face vile si a-si cumpara Q,8-uri si X-uri sau M-uri sau ce mai e acum la moda... Nuuuuu, ei la noi de gandesc, la binele celorlalti.... De unde e doamna? Din Rasinari? Mua ha ha ha ha ha ha. Pai astia sunt definitia avarismului si parvenitismului..... pardon, pasiunii pentru frumos si pastrarea traditiilor.....
Raspunde

Mihaela

Acum 1 an

Buna, va invit si pe dvs sa aplicati pentru un proiect pe fonduri europene, banii sunt toti intrati prin prisma acestei firme in economia romaneasca. Chiar va invit sa va luati si dvs vila si masini litere ca acelea pe care le-am luat eu. Cat despre Rasinari, eu in locul dvs as avea respect. Sa aveti spor la munca nu la comentarii de pe margine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus