Vineri,
03.02.2023
Parțial Noros
Acum
1°C

Sibiul colectează selectiv. Cum funcționează colectarea deșeurilor în zona periurbană a Sibiului

Sibiul colectează selectiv. Cum funcționează colectarea deșeurilor în zona periurbană a Sibiului

Din vara acestui an, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor din zona I a județului Sibiu a fost reașezat conform principiului ”Plătește pentru cât atunci”. Acesta a determinat implementarea unor modificări distincte pentru locuitorii din zona periurbană a Sibiului, adică cei din Cisnădie, Cisnădioara, Șura Mică și satul Șelimbăr.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco Sibiu continuă campania de informare a cetățenilor referitor la modificările aduse sistemului integrat de management al deșeurilor.

Sistemul “Plătește pentru cât arunci“ (PPCA) a devenit obligatoriu de a fi implementat de către autoritățile locale din întreaga țară, ca urmare a adoptării OUG nr. 74/2018, de către Guvernul României. Scopul acestei măsuri este acela de a determina populația să colecteze separat deșeurile reciclabile, precum și pe cele biodegradabile, astfel încât conținutul containerelor destinate deșeurilor reziduale – care vor fi depozitate în rampele de gunoi – să fie cât mai mic. ADI Eco Sibiu vine în întâmpinarea sibienilor cu detalii despre noutățile pe care le aduce noul sistem modificat după principiul “Plătește pentru cât arunci“.

Cele două componente ale taxei de salubrizare

La nivelul zonei 1 a județului Sibiul, în vederea aplicării acestui mecanism, a fost montat un sistem digital RFID (un fel de cip) pe toate pubelele destinate deșeurilor reziduale (pubelele de culoare neagră). Cu ajutorul acestor sisteme, toate ridicările acestor recipiente sunt înregistrate și transmise automat autorităților de către autogunoierele operatorului Soma.

Odată cu intrarea în vigoare a noului Regulament, Taxa de Salubrizare are două componente: Pachetul de Servicii de Salubritate de Bază (PSSB) și Regularizarea taxei. PSSB este similar unui abonament lunar la serviciile de salubritate, el acoperind un număr de ridicări ale pubelei negre, proporțional cu numărul de persoane din gospodărie, precum și ridicarea bilunară a pubelelor pentru deșeuri biodegradabile (cele de culoare maro). Deșeurile reciclabile din pubela galbenă (în care trebuie depozitate deșeurile de plastic și metal) sunt ridicate o dată pe lună.

Configurația recipientelor de colectare a deșeurilor pentru locuințele individuale, precum și frecvența de colectare, alături de costurile aferente sunt descrise în diagrama de mai jostabel recipienti

Note * – Voluntar“ = pubela este ridicată doar dacă este prezentată la poartă în ziua prevăzută pentru colectarea fracției reziduale, știind că serviciul de ridicare a deșeurilor reziduale rămâne în continuare disponibil în fiecare săptămână; ** – serviciul de colectare pentru pubela galbenă este disponibil de două ori pe lună în orașul Cisnădie.

Numărul de ridicări lunare ale pubelei de deșeuri reziduale incluse în PSSB se va monitoriza cu ajutorul sistemului de RFID tag-uri (cipurile instalate pe pubele) și este diferențiat pe structura familială, după cum este ilustrat în tabelul de mai jos.

tabel 1

Legendă: 1, 2, 3, 4, 5- numărul de colectări maxime într-o lună; x – colectare inclusă în Pachetul de Servicii de Salubrizare de bază (PSSB); o – colectare suplimentară.

Regulile pentru cei care locuiesc la case

1. Utilizatorii pot alege oricare săptămâna din lună în care prezintă la ridicare pubela pentru deșeuri reziduale, fără ca acest lucru să genereze costuri suplimentare, atât timp cât numărul de ridicări nu îl depășește pe cel prevăzut de PSSB pentru structura familială declarată.

2. Colectările suplimentare dintr-o lună ale pubelelor de deșeuri reziduale vor fi taxate cu 3 lei/pubela de 120 l, respectiv 6 lei/pubela de 240 l și vor fi achitate cu ocazia regularizării semestriale a taxei de salubrizare.

3. Pubelele pentru fracțiile reciclabile și biodegradabile nesortate corespunzător, nu vor fi ridicate de către operator în ziua de colectare a respectivelor fracții si vor fi etichetate pentru semnalizarea contaminării. Utilizatorul are astfel posibilitatea să selecteze corespunzător deșeurile, sau să le predea în ziua de colectare a deșeurilor reziduale, fapt ce va atrage plata unei penalizări, în cuantum dublu față de colectarea suplimentară. În plus, comisiile de control vor putea aplica sancțiuni pentru nerespectarea obligației de colectare selectivă a deșeurilor, în conformitate cu Regulamentul serviciului de salubrizare al Județului Sibiu și cu legislația în vigoare.

4. Frecvența de colectare a fracțiilor biodegradabile se va păstra neschimbată pe perioada martie-octombrie, pentru a acomoda și ridicarea deșeurilor verzi generate de grădini și parcuri. În perioada noiembrie-februarie, această frecvență va putea fi micșorată la două ridicări/lună.

5. Taxarea efectivă a costului ridicărilor suplimentare ale pubelei pentru deșeuri reziduale, va fi realizată semestrial prin regularizare, respectiv prin însumarea costurilor generate de numărul lunar de ridicări suplimentare ale pubelei de deșeuri reziduale, raportat la cele cuprinse în PSSB pentru structura familială declarată cu ocazia întocmirii declarației de impunere.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

PamPam

Acum 3 ani

In ce oras civilizat european ajungi sa platesti dublu gunoiul cand treci de la colectarea generala la selectiva ? Cum se face ca nimeni nu se sesizează despre mafia asta ? Astia fac o gramada de bani prin valorificarea gunoiului selectat de noi si in loc sa vedem reduceri vedem dublari ! In ce oras european si civilizat stai cu pubela neagra doua saptamani in curte? Nici nu vreau sa ma gandesc cum va fi la vara....putoare...focare de infectie. DEMISIA !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus