Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
7°C

Efectul noului mall: centrul istoric al Sibiului se golește de magazine

Efectul noului mall: centrul istoric al Sibiului se golește de magazine

Un efect imediat al deschiderii noului centru comercial de lângă podul Gării este închiderea mai multor magazine de pe pietonala Nicolae Bălcescu a orașului. Patru astfel de spații s-au golit în cursul săptămânii trecute, alăturându-se celor deja aflate în căutare de noi chiriași. Comercianții spun că ”vadul” noului mall este mai constant, proprietarii de restaurante și cafenele nu cred că mai e loc de extindere pentru industria lor, iar agenții imobiliari fac o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat la Cluj cu mai bine de zece ani în urmă.

Seroussi și Bigotti sunt magazinele care, de săptămâna trecută, au închis magazinele din zona centrului istoric pietonal al Sibiului și, asemeni celor de la Zara și Massimo Dutti, s-au mutat în Promenada Mall. Surse din piață nu exclud ca astfel de situații să se mai repete, pe măsură ce noi spații comerciale din mall, aflate acum în curs de amenajare, vor fi date în folosință. ”România nu este pregătită pentru comerțul stradal, nu avem adevărate străzi comerciale. Sunt două sau trei orașe în România care au astfel de pietonale, precum Nicolae Bălcescu din Sibiu sau Republicii, din Brașov. Dar România are patru anotimpuri, iar toamna și iarna sunt anotimpuri răcoroase, umede, ploioase. Iar cum astfel de zone pietonale nu au de obicei infrastructura suficientă (parcări, acces lejer din apropierea acestora), prin urmare normal că oamenii merg spre fostele piețe din Evul Mediu, cărora acum noi le zicem centre comerciale sau mall-uri. Acolo ai parcare, nu te plouă, nu te ninge, nu ți-e frig. Asta este explicația pentru care centrul istoric al Sibiului se golește de magazine”, explică pentru cititorii Turnul Sfatului un specialist în retail, cu experiență de management al lanțurilor de magazine la nivel internațional. Strict în cazul Sibiului, mai există o particularitate care determină comercianții să părăsească centrul istoric: faptul că majoritatea clădirilor fac parte din aria protejată. ”Era normal să apară o astfel de migrație către noul centru comercial, deoarece mai există un aspect: centrul Sibiului, fiind unul istoric, nu prea oferă posibilități de remodelare a spațiilor comerciale, ca suprafață, de exemplu”.

Cu o suprafață de 1.500 de mp, spațiul ocupat de Zara este cel mai mare magazin care ”s-a golit” odată cu deschiderea noului mall Cu o suprafață de 1.500 de mp, spațiul ocupat de Zara este cel mai mare magazin care ”s-a golit” odată cu deschiderea noului mall

Experiența altora

Migrația comercianților din zona pietonală către centrele comerciale create după chipul celor din vest nu este un fenomen nou în România. ”Același lucru s-a întâmplat și în Cluj-Napoca, acum mai bine de zece ani, când s-au deschis Polus și Iulius Mall. Bătea vântul prin centrul Clujului, găseai o cafenea sau două, două magazine, în rest nimic. Acum s-au întors înapoi acei comercianți, iar chiriile de pe pietonala din Cluj sunt mai mari decât cele din Sibiu. Cu siguranță același lucru se va întâmpla și la Sibiu. Va fi un an, doi, trei în care spațiile vor aștepta clienți, să zicem, căci până acum Sibiul nu a mai trecut prin astfel de situații”, spune reprezentantul unei agenții imobiliare regionale cu sediul central în Sibiu.

Prețurile rezistă

”Proprietarii de spații comerciale nu doresc să modifice nivelul chiriilor, acestea rămân – în funcție de poziție, vitrină la stradă și alte detalii precum suprafața – cuprinse între 30 și 50 de euro pe metru pătrat”, descriu agenții imobiliari intervalul chiriilor din zona pietonalei din Sibiu. Nivelul chiriilor este comparabil cu cel din Promenada Mall, unde cei de la NEPI Rockcastle – fondul de investiții care deține centrul comercial – au stabilit o chirie lunară de 40 de euro pe metru pătrat.

Proprietarii de cafenele și restaurante: nu este bine

Faptul că din centrul istoric al Sibiului pleacă comercianții de haine va afecta și restaurantele și cafenelele din zonă. ”Nu este de bun augur că se retrag magazine din zona pietonală. Acum, sincer, este Târgul de Crăciun care nu va face simțită închiderea acestor magazine, deoarece este un pol important de atracție pentru turiști. Dar vor urma lunile de ianuarie și februarie, când oricum vânzările sunt scăzute, iar peste această situație va fi și noutatea acestui mall, care își «va lua partea» din grupul de potențiali clienți”, spun proprietarii de restaurante și cafenele din centrul Sibiului, cu care a discutat Turnul Sfatului.

Spațiile comerciale lăsate goale în ultimele zile vor fi ”greu de umplut” de cei din domeniul ho-re-ca, extins suficient în zona centrului istoric. ”Nu văd deocamdată potențial pentru noi investiții din domeniul ho-re-ca, cel puțin nu pentru spațiile mari care se eliberează. Mai degrabă aș crede că mai potrivit este un magazin din zona concept-store, care să aducă un plus de calitate față de produsele pe care le aduce în centrul orașului fostele magazine Billa, actualul Carrefour Expres”, este de părere unul din proprietarii de restaurante din centrul istoric al Sibiului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

S

Acum 1 an

Fugiți domne, nu lasă nimeni balta restaurantele și cafenelele din centru pt țigănia din Mall. Aia care umplu food court-ul la Mall nu mergeau atât de des în centru la restaurante. Nici nu sunt foarte multe mese la Mall.
Raspunde

Bobby

Acum 1 an

Super, le-a mers prea bine ciobanilor proprietari de spatii comerciale in anii astia, mai lasa si ei din preturi la chirii.....hahahahaha, iar comerciantii mai lucreaza si ei la calitate fiindca in Sibiu sunt cele mai proaste restaurante din tara. Bravo Nepi !!!!!!!
Raspunde

S

Acum 1 an

Hahaha, ai fost în toată tara ca să știi? Cel puțin prin Oltenia sunt prăpăd fata de Sibiu. Și la mare.
Raspunde

Roxana

Acum 1 an

Este bună concurența.Restaurantele din centrul Sibiului lasă mult de dorit. Iar servirea este sub orice critică. Ar fi cazul să devină localuri demne de o capitală culturală europeană, nu cârciumi infecte ciobănești.
Raspunde

tanti marioara

Acum 1 an

Da, acum la Cluj e plin de magazine in centru, pe Eroilor, Memorandului sau 21 Decembrie...Dar au marfa, nu ca cele din Sibiu. In centrul Clujului sunt cel putin 8 magazine de pantofi.
Raspunde

Muc the little

Acum 1 an

O sa se " manelizeze " centrul Sibiului din punct de vedere comercial. ..vor fi firme "de-o vara", un pic de spoiala, un pic de nimic , chiria in avans. ...rateuri, pierderi, disparitie. ....alta, povestea reluata. ....
Raspunde

sibian

Acum 1 an

Expertul in retail de "nivel international" scoate niste tampenii din gura. In orice oras care se respecta din Vest, exista cel putin o strada pietonala cu magazine bune, unde in orice anotimp este plin de lume. Pentru ca turistii nu se duc la Mall, se plimba pe centru si ei reprezinta 80% din clientii acestor magazine. Mutarea singurelor magazine elegante din zona pietonala este o greseala imensa de strategie. Cei care se duc la Mall nu sunt persoane care se imbraca de la Massimo Dutti, Tommy Hilfiger sau Gant. Acum probabil o sa mai apara cateva farmacii, banci sau super mama in inima orasului.
Raspunde

Hai,hui,pe mai departe......

Acum 1 an

Bai fraților,reveniți va! Sunt in Rosenhaim de 5 săptămâni și caut și eu un: Mall?Lipsa,dar,sunt magazine pe străzile principale din centrul orașului de toate categoriile.Ex. KIK,TEDI,etc Apropo: am postat 2 comentarii după deschide rea Inghesuitului asazis Târg.Astia de la Turn...S......au refuzat sa l publice. A fost f decent doar,că nu laudă bradul ECO de plastic care va fi ptr.Eternitate.
Raspunde

Silviu

Acum 1 an

Rosenhaim = 63.000 locuitori. Ce mall? Despre ce vorbim aici?
Raspunde

Cititescu

Acum 1 an

Din pacate comertul sibian a incaput pe mana unor nepriceputi, lipsiti de orientatre si de bun gust. Micile magazinele de imbracaminte si incaltaminte erau pline de lucruri demodate, de cea mai proasta calitate, aduse de la Dragonul Rosu din Bucuresti (acum demolat) sau de prin Turcia. Cei care ii numesc pe "comerciantii" astia ciobani, nu gresesc. Poate se vor mai cizela si vor intelege ca piata cere calitate si bun gust.
Raspunde

Anonim

Acum 1 an

Băieți, ce naiba în două zile nu are efecte speciale mall-ul, taie din stire ...
Raspunde

rs

Acum 1 an

urmatorul care se duce in cap este Mag.Dumbrava
Raspunde

ticadinpoplaca

Acum 1 an

PA-CA-NE-LE Vrem si mai multe pacanele pe centru. Pe fiecare strada lunga avem cel putin 5 astfel de locuri ale pierzaniei, pe centru mai vrem cel putin 10 sa fie treaba randuita ca la sasi :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus