Marţi,
21.01.2025
Ninsoare
Acum
-1°C

Lege promulgată: mai puține ore la școală și liceu. Cum comentează liderul sindicaliștilor sibieni

Lege promulgată: mai puține ore la școală și liceu. Cum comentează liderul sindicaliștilor sibieni

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea propusă de 39 de senatori PSD, printre care doi foști miniștri ai Educației, prin care se scade numărul de ore la școală și liceu. Liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Judeţean (SIP) Sibiu crede că dacă politicienii vor continua cu „cârpirea legii educației”, atunci acest lucru poate tulbura activitatea școlară.

Potrivit modificărilor care ar urma să intre în vigoarea după ce Klaus Iohannis a promulgat legea astăzi, 18 noiembrie, elevii din învățământul primar vor face, în medie, 20 de ore/săptămână, elevii de gimnaziu – 25 de ore săptămânal. Cel mai mare impact al acestei legi va fi la gimnaziu, unde sunt tăiate în jur de 5 ore din orarul săptămânal al elevilor. Articolul din lege modificat prevede  în prezent că „numărul de ore alocat disciplinelor de studiu/modulelor de pregătire este stabilit prin planurile-cadru de învăţământ şi se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei (...)”.

Legea educației nu se poate cârpi la nesfâșit

Turnul Sfatului a solicitat o părere cu privire la acest subiect liderului SIP Sibiu, Teodor Fârțonea:

„Urmează ca dna ministru să vadă dacă va promova o altă lege în mandatul dânsei de nu știu câte luni, ani. Variantele de rupere a ciclurilor acum printr-o lege fără să faci nimic altceva nu se poate face brusc. Cine încearcă să o aplice brusc, ajunge să răspundă la întrebarea „ce tai?”, „din ce tai?” (...) Dacă se continuă cu cârpirea legii nu știu unde vom ajunge”.
Potrivit lui Fârțonea, această situație a existat și în 2012, dar care nu s-a aplicat. „În 2013 a crescut numărul de ore, s-au făcut încardărări și s-a ajuns la niște situații, când pe de o parte unii experți vor să introducă alte discipline, pe de altă parte sunt unii care vor să păstreze numărul de ore. Lucrurile nu se pot rezolva simplu. E o discuție care trebuie făcută într-un context mai amplu: dacă se va alege varianta asta,  vom intra într-o negociere cu ministerul să vedem ce ore o să taie. Dacă se merge pe varianta de a discuta discipline avem probleme de altă manieră, că disciplinele acestea nu se pot tăia la o anumită clasă sau alta pentru că acestea au fost gândite pentru un anumit număr de ore... În schimbări de genul acesta, riscul de a tulbura rău de tot activitatea școlară e foarte mare. Să nu uităm că la unele discipline sau materii se dau teze, la altele - nu. Acestea intră cu o anumită valoare în evaluarea copiilor de clasa a IX-a, deci nu e așa simplu”, a explicat Teodor Fârțonea.

Abordarea simplă, de a reduce ore sau discipline, nu duce și la o rezolvare corectă, mai afirmă șeful sindicaliștilor sibieni din Învățământ. „Poate să ducă la rezolvări pe care le-am mai văzut: tăiem o oră de sport, băgăm una de istorie, ori altceva, băgăm iarăși înapoi sportul. În primul rând, e o tensiune între colegi și nu rezolvă problema nevoii spiritului de învățare”.

Ministrul Educației a avut mai multe declarațiile referitoare la acest subiect. Mai întâi a spus la Europa FM că reducerea numărului de ore înseamnă tăierea mai multor discipline din orarul elevilor, după care într-un interviu la Pro TV a menționat că „nu trebuie neapărat să renunțăm la anumite discipline. Putem regândi într-un fel această predare-învățare”.

„Părerea noastră ar fi să ne apucăm să discutăm mai repede o nouă lege a educației cu toate aspectele schimbării, inclusiv numărul de ore pentru clasă, numărul de discipline pentru fiecare nivel de învățământ”, ne-a mai spus liderul sindical Fârțonea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

BON

Acum 5 ani

Dl. Ion Surdu, de când se face "evaluarea copiilor de clasa a XIX" ???
Raspunde

Calin

Acum 5 ani

Eh ... mai inchide si tu un ochi BON :) Poate a fost obosit omu` :) Si oricum , daca intrebi mai mult de jumatate din copii generatiei 90 , habar nu au ce e sau cat inseamna XIX .
Raspunde

Teo

Acum 5 ani

Profesorii ,asemeni altor bugetari care raman fara obiectul muncii sa fie disponibilizati iar daca vor, sa-si gaseasca de lucru in sectorul privat.
Raspunde

un pedagog de scoala ... de cartier

Acum 5 ani

Sa se revizuiasca, dar sa nu se schimbe nimic. Sau sa nu se revizuiasca , dar sa se schimbe cate ceva , pe ici, pe colo, adica in punctele esentiale... Dna ministru, sunteti profesor de limba romana, nu chimista. Hotarati odata!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus