Marţi,
07.02.2023
Partial Noros
Acum
-13°C

Sibienii, chemați să se opună tehnologiei 5G cu citate din Stalin. „Ni se promit mașini fără șofer, păi noi nu avem autostrăzi”

Sibienii, chemați să se opună tehnologiei 5G cu citate din Stalin. „Ni se promit mașini fără șofer, păi noi nu avem autostrăzi”

Tehnologia 5G este una periculoasă pentru oameni: afectează albinele, iar dacă dispar albinele, viața pe planeta Pământ e în pericol. Acest avertisment a fost transmis la Sibiu, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Pro Consumatori, care critică intenția autorităților de a accepta implementarea acesteia prin acordarea de facilități companiilor de telefonie mobilă.

Sâmbătă, în sala de festivități a Bibliotecii ASTRA din Sibiu, a fost organizat evenimentul „Fără 5G viața poate continua. Nu și fără albine!”, organizat de Asociația Pro Consumatori. La eveniment au participat în jur de 50 de persoane, în fața cărora au vorbit conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației, și Adrian Vornicu, prezentat ca specialist în bioelectronică. Potrivit lui Stanciu, este vorba despre un eveniment „care face parte din campania națională și de informare „Stop 5G”, care a fost lansată la data de 14 mai anul curent. Prin această campanie ne dorim să informăm populația României în legătură cu această tehnologie 5G, despre care nu există studii de siguranță. Alte orașe mari din Europa, cum ar fi și Bruxelles au spus pe moment Stop implementării acestei tehnologii, numai România se grăbește să fie lider pe zona aceasta”. Organizatorii au anunțat că până acum au mai avut două astfel de întâlniri la Piatra Neamț și la Constanța, iar pe 20 octombrie a fost organizat și un marș în București, care „s-a ținut, inclusiv cu ajutorul unor organizații politice – Blocul Unității Naționale și Noua Dreaptă”. De fapt, în sala Bibliotecii ASTRA au fost amplasate două afișe mari cu numele acestor două organizații politice.

stop 5g

„A fost chiar și o inițiativă legislativă, o ordonanță de urgență, pe care a vrut s-o promoveze Guvernul României, prin intermediul căreia se dorea realizarea unor facilități pentru industria din domeniul telecomunicațiilor, facilități care se obțineau prin modificarea a 6-7 legi fundamentale pentru organizarea și funcționarea statului român. Adică se permitea instalarea acestor antene, de fapt s-ar fi permis, dacă trecea acel proiect, amplasarea de antene 5G acolo unde din punct de vedere tehnic le dădea bine operatorilor de telefonie mobilă, indiferent dacă acele antene picau într-un parc, pe o pajiște montană, într-un parc forestier, într-un sit arheologic, pe un spital, pe o școală, pe un cămin de bătrâni. Nu conta ce anume se afla în zona respectivă. Ideea era ca acești operatori din punct de vedere tehnic să satisfacă nevoia. Alte criterii de altă natură, cum ar fi sănătatea populației nu erau puse în dezbatere în conținutul acestei OUG. Mai mult, Ministerul Sănătății nu figura ca instituție care să avizeze favorabil această OUG. Iar în privința impactului asupra mediului exista o mențiune negru pe alb de genul – nu există impact asupra mediului. Nu e adevărat, pentru că există mii de studii pe zona tehnologiilor de până la 5G care arată că există efecte nocive asupra ecosistemului”, a declarat Costel Stanciu.

Acesta a spus că a primit sesizări inclusiv de la un apicultor din zona Săliștei, care s-ar fi plâns că „în mod inexplicabil, după mulți ani de profesat în domeniu, a rămas fără stupine, i-au murit coloniile”. „Albinele nu ne dau numai miere, ele ajută la polenizarea a peste 70% din pomii fructiferi și plantele care există pe suprafața pământului și care ne asigură hrana. Dispariția albinelor, așa cum a spus-o Albert Einstein, va duce la dispariția omenirii în cel mult 4 ani. Deci să fim atenți cu albinele. Rolul lor e mult mai important decât acela de a ne furniza mierea. De fapt, noi le-am luat mierea, pentru că aceasta nu era pentru oameni: era practic depozitul lor de hrană pentru acea perioadă a anului în care nu pot culege polen”, a mai spus Stanciu.

În sală celor prezenți li s-a vorbit despre impactul rețelei wi-fi, a radiațiilor. Adrian Vornicu a avut o prezentare în power point în care a vorbit despre câmpurile electromagnetice, dar precizând că „noi nu suntem contra tehnologici sau contra curentului”. Acesta a mai difuzat un video cu o intervenție în cadrul unei conferințe internaționale a lui Devra Davis, epidemiolog și scriitoare americană, care a lucrat și în echipa președintelui american Bill Clinton. În ultimii ani aceasta și-a concentrat atenția asupra pericolelor pentru sănătate a radiațiilor electromagnetice, în special a celor prin intermediul dispozitivelor wi-fi.

„Când mă apropii cu telefonul de albine, ele bâzâie”, a spus un apicultor prezent în sală.

„Ideea este că românii nu sesizează pericolul. Cu ajutorul a mai bine de 80 organizații s-a reușit pe moment ca acest proiect să nu se publice în Monitorul Oficial. Dar de ce autoritățile vor să ofere facilități companiilor prin intermediul unei OUG? România ocupă azi locul 5 în lume la viteza internetului, unde să ne grăbim? Ni se promit avantaje – mașini fără șoferi – păi noi nu avem autostrăzi. Orașe, case inteligente: păi noi n-am terminat cu străzile, avem străzi care nu sunt asfaltate, n-am rezolvat problema alimentării cu apă, problema canalizării. Internetul obiectelor, o altă găselniță, în ideea că vor conecta toate obiectele din case, prin intermediul cipurilor – nu fac altceva decât să atrofieze funcția de gândire”, a mai completat Stanciu, care s-a arătat dezamăgit de faptul că la eveniment nu au participat reprezentanți ai autorităților locale: „Am înțeles că dna Turcan este în oraș și toată presa locală s-a dus să o vadă. Dacă a venit Turnul Sfatului tot e un câștig pentru noi”.

„Eu am să citez dintr-un dictator: Stalin, care spunea că moartea unui om este o tragedie, moartea a unui milion de oameni este contabilitate. Nu contează cât ai făcut, ci la cine ajunge informația. Noi dăm informația mai departe, s-ar putea ajunge la o persoană care poate să schimbe ceva”, a spus specialistul în bioelectronică. „Ne-am gândit să facem referire la albine, pentru că e foarte sugestiv. Noi ca organism suntem mai rezistente în timp, dar la albine se vede efectul imediat. Albinele reflectă exact funcționarea celulară a organismului. Suntem un stup de albine. Consecințele asupra albinelor se regăsesc și se reflectă în ceea ce ni se întâmplă nouă, dar pe termen lung”, a completat acesta, subliniind că „nu intensitatea este cea care ne afectează, ci modul în care se transmit aceste frecvențe”.

adrian vornicu specialist bioelectronica

Tehnologia 5G, în România

Guvernul condus de Viorica Dăncilă a aprobat, în iunie 2019, Strategia 5G pentru România, prin hotărâre de guvern. În ședința de guvern, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a spus că aceasta va crea 250.000 de noi locuri de muncă și va crea beneficii de peste 4,7 miliarde de euro. Strategia s-a aflat în consultare publică din noiembrie 2018, după această procedură fiind anunțate orașele fanion pentru implementarea serviciilor 5G: Timișoara, Cluj-Napoca și Iași.

„Spre deosebire de celelalte generații tehnologice, 5G este concepută ca o tehnologie disruptivă, care merge dincolo de internetul de consum și industria de divertisment. 5G este gândit să servească optim unor utilizări industriale inovatoare: autovehicule autonome și conectate, sisteme cyber-fizice și robotică programabilă, agricultură de înaltă precizie, comunități și rețele inteligente, chirurgie bazată pe realitate virtuală etc. - sunt câteva noi scenarii de conectivitate a căror dezvoltare va fi facilitată substanțial de performanțele 5G, de natură să adauge valoare semnificativă produselor și serviciilor existente și să creeze oportunități pentru noi afaceri cu lanțuri de valoare mai lungi”, scrie în rezumatul din anexa Hotărârii de guvern. Executivul estima în vară că „poziționarea relativ bună a României permite anticiparea unei lansări comerciale a serviciilor 5G standardizate în 2020, simultan cu marile economii europene”.

Optimismul din executiv în legătură cu noua tehnologie este combătut de scepticismul din Parlament. Cel puțin în ultimul an deputații au adresat mai multe întrebări reprezentanților guvernului. Acestea se referă atât la impactul asupra sănătății, cât și la riscurile de securitate cibernetică.

Spre exemplu cu o lună în urmă deputatul PNL Daniel Gheorghe a adresat o interpelare ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale în care l-a întrebat dacă instituția a solicitat Ministerului Sănătății o analiză privind impactul asupra sănătății al acestei tehnologii. „Câte studii științifice independente ați consultat înainte de a promova Strategia națională pentru implementarea tehnologiei 5G? Purtați o mare responsabilitate asupra vieții oamenilor. Sper că realizați acest lucru”, i-a mai scris parlamentarul, care încă este în așteptarea răspunsului.

La sfârșitul lunii octombrie a fost transmis unul din ultimele răspunsuri ale fostului ministru Alexandru Popescu, care, de fapt, a redirecționat un răspuns al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), instituție condusă de Sorin Grindeanu, cu privire la situația din domeniu. Potrivit lui Grindeanu, la începutul lunii septembrie s-a terminat perioada alocată procesului de consultare publică a documentației aferente organizării licitației pentru alocarea spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700, 800, 1500, 2600 și 3400-3800 MHz.

„În această perioadă, ANCOM a consultat caietul de sarcini, valorile minime propuse a fi percepute cu titlu de taxă, proiectul de decizie ce privește tariful de utilizare a spectrului și proiectul de decizie de organizare a procedurii de selecție competitivă pentru alocarea spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700, 800, 1500, 2600 și 3400-3800 MHz.

În acest moment suntem în proces de analiză a observațiilor primite, urmând ca toate documentele aferente să fie adoptate după finalizarea acestei analize”, a răspuns Grindeanu.

În ceea ce privește partea de securitate și de abordare a țării față de implementarea tehnologiei 5G, șeful ANCOM a spus că instituția „urmărește evoluțiile la nivelul UE și va respecta orice hotărâre luată la nivel național de factorii de decizie cu privire la acest subiect”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Crisan

Acum 3 ani

S-a mutat aria de expertiza a cercetatorilor britanici de pe subiectul familia traditionala pe tehnologia 5G?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zinco

Acum 3 ani

Sper ca stirea asta va ramane in arhiva internetului macar pentru 100 de ani. Se vor uita nepotii astora la aceasta stire si vor vedea cu bunicii lor se opuneau tehnologiei cu aceeasi pasiune si naivitate cu care, sa zicem, strabunicii nostri s-ar fi opus masinilor sau electricitatii. Ar fi distractiv sa-i vedem adunand semnaturi pentru un referendum pe modelul CPF.
Raspunde

Voltaire

Acum 3 ani

Bruxelles, cel mai inapoiat oras din lume. :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alex

Acum 3 ani

Exact. Cand au aparut masinile cu combustie interna retardatii ziceau asta: E o nebunie sa folosesti o masina in care au loc sute de explozii pe secunda cand la motorul cu aburi ai doar un foc ce arde molcom. Cate motoare cu aburi mai functioneaza acum? de siguranta in exploatare nici nu mai vorbim. La fel e si cu 5g-ul.
Raspunde

Avicena

Acum 3 ani

Ar fi bine să analizăm bine problema, nu să vorbim doar ca să ne aflăm în treabă. Există studii în alte limbi decât româna, despre 5G, iar aceste studii nu sunt favorabile fenomenului în cauză. Nu se opune nimeni tehnologiei - dovada e că scriem aici pe internet - dar 5G e o problemă destul de complexă. Avem destule cazuri de AVC și de alte boli grave în România, chiar peste media europeană. Destui care au suferit de așa ceva au cam ignorat, din păcate, cauzele. Nu are rost să mai adăugăm o cauză în plus la problemele de sănătate ale cetățenilor. Asta tocmai pentru că ne gândim și la cei care vin după noi. Luăm în zeflemea lucrurile serioase, iar apoi suportăm consecințele. Nu mai putem fi inconștienți încă o dată. Am ignorat pesticidele, OGM, radiațiile, poluarea etc. Ar fi cazul să ne mai punem întrebări.
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Trebuie facute studii foarte serioase inainte de a implementa la scara larga astfel de tehnologii. Omenirea a mai facut si mai face greseli de acest gen in goana dupa profit. Azbestul de exemplu. Il avem si acum in cantitati foarte mari in fiecare oras/sat din Romania. Tehnologiile care pot avea impact pe suprafete atat de intinse trebuie studiate foarte serios. Daca ar afecta de exemplu populatiile de albine in vreun fel, vom avea un dezastru agricol urmat de consecinte iremediabile.
Raspunde

dan

Acum 3 ani

Albinele sunt afectate de zeci de ani de pesticide, nu e ceva nou, de ce nu oprim otravurile care raman zceic de ani in sol si otravesc tot, inclusiv apa?
Raspunde

Traian

Acum 3 ani

Chiar trebuie să-i promovați pe faciștii ăștia?
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

De unde scot prostiile astea? "Când ma apropii de albine cu telefonul, ele bâzâie" Zau? Daca te apropii fără telefon, nu bâzâie? Si sa inteleg ca Salistea are acoperire 5G inaintea Sibiului? Si clovnul ala "specialist in bioelectronica" unde s-a specializat? La ce mai foloseste bioelectronica? Dac-ar durea prostia ...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 3 ani

„Când mă apropii cu telefonul de albine, ele bâzâie” ... daca te apropii cu 2G , 3G sau 4G nu bazaie ? Ale dracului albine .. lasa ca poate isi fac update si pt 5G si nu o sa mai bazaie nici la astea .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oko

Acum 3 ani

Nu sunt studii. Verificați până la capăt. Există articole apocaliptice, dar când le verificați sursa sursei surselor de unde au citit veți vedea că nu există sursă. Vă veți impotmoli. Am căutat de m-am rupt. Nu există nimic negativ. Energia emanată de 5G este de 30000 de ori mai mică decat energia care ne poate pune in pericol sau poate duce la modificări adn. Success la vânat vrajitoare. Nu uitați pălăria din aluminiu să vă protejați.
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Nici despre tigari nu existau studii sau alea care existau erau ticluite de marii producatori. Anumite pesticide au fost folosite si mai sunt folosite pe scara larga, tot cu studii incerte care spuneau ca totul e sub control. Si in timp multi oameni s-au imbolnavit grav si cu foarte mare greutate unii au reusit sa demonstreze de unde li s-a tras boala. Cata vreme interesul comercial primeaza in fata sigurantei, ne putem astepta la pericole din toate partile (alimente, materiale de constructii, produse de larg consum si infrastructura de telecomunicatii. Cati dintre cei care promovati pe aici tehnologiile astea sunteti de acord sa gazduiti antenele 5G (si poate si 4G) la voi acasa pe acoperisul locuintei sau foarte aproape de acesta?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionuț

Acum 3 ani

Aștea au primit bani la de la Americani sa facă propagandă anti 5G. Daca ei sau certat cu Huawei si nu au 5G sa nu primească nimeni. Radiațiile 5G nu sunt ionizante deci demonstrat prin fizică nu pot face rau organismului uman.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus