Marţi,
23.07.2024
Partial Noros
Acum
29°C

Care e valoarea despăgubirilor plătite până acum sibienilor afectați de pesta porcină

Care e valoarea despăgubirilor plătite până acum sibienilor afectați de pesta porcină

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat situația actualizată a cazurilor de pestă porcină și a sumelor acordate ca despăgubiri exploatațiilor afectate.

Potrivit instituției, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 260 de localități din 26 de județe, cu un număr de 792 de focare, dintre care 17 focare în exploatații comerciale. Numărul focarelor active se află în scădere față de precedenta actualizare a situației, precizează ANSVSA. În alte 8 județe există doar cazuri la mistreți. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost eliminați 539.341 de porci afectați de boală și există 2.262 de cazuri la mistreți.

În județul Sibiu primul focar de pestă porcină africană a apărut în satul Colun din comuna Porumbacu de Jos, confirmat oficial pe data de 11 octombrie; al doilea focar a fost confirmat în Șura Mică pe 17 octombrie, iar al treilea focar – confirmat în Amnaș pe 21 octombrie. Cel de-al patrulea focar a fost confirmat pe data de 28 octombrie în satul Alămor, comuna Loamneș. Totodată, în județul Sibiu au mai fost identificate două cazuri de mistreț care ar fi afectați de pestă, ultimul fiind confirmat chiar ieri pe fondul de vânătoare al Direcției Silvice Sibiu de pe raza comunei Apoldu de Jos.

Potrivit ANSVSA, până pe data de 18 noiembrie au fost despăgubiți 13.665 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 327.127.270 de lei. În cazul județului Sibiu, autoritățile au transmis că au fost plătite despăgubiri pentru două din exploatațiile afectate, în valoare de 4.720 de lei.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus