Luni,
03.08.2020
Cer Senin
Acum
28°C

Iohannis ”i-a făcut”. Dar cu toții pierdem

20 Noiembrie 2019 12:07

Era un fel de ironie, de ”uitat de sus” dinspre jurnaliștii de la București către cei de la Sibiu, atunci când era vorba de primarul Klaus Iohannis, care tocmai se pregătea să devină președinte al României. Pe considerentul că ”la Sibiu nu se face presă”, nu sunt oameni pregătiți care să îl incomodeze pe Iohannis cu întrebări serioase, grele, care să scoată la vedere omul Klaus Iohannis și nu politicianul cu sloganuri învățate pe de rost.

Că Iohannis era un răsfățat al imensei părți a presei locale cât timp a fost primar nu are rost să mai negăm.

Apoi Iohannis a ajuns președinte. Și nu numai că nu a mai ținut conferințe de presă (la Primărie era ”sfântă” ora 11:00 a fiecărei zile de joi, când Iohannis se întâlnea fără limită de timp cu jurnaliștii), dar nu a mai dat nici interviuri. Ba mai mult, rarele ieșiri publice de la Cotroceni au devenit între timp doar declarații, fără ca Iohannis să mai răspundă la întrebări după ce-și citea discursul. Iar ”superiorii” presei centrale au capitulat aproape total în fața lui Iohannis cu ocazia întâlnirii de marți seara. În locul unei absolut necesare dezbateri electorale cu Dăncilă (acesta e punctul meu de vedere, n-are rost de a fi elaborat, s-a vorbit suficient pe subiect, fiecare are o părere), Iohannis și-a făcut propriul eveniment, în care jurnaliștii pe care el i-a ales au pus întrebări de sub slogan electoral proiectat imens în spatele lor.

Întrebări moi, fără vână, ținute la temperatură domoală de moderatorul care era și subiectul discuției. Care era problema dacă se insista pe formula calculului ariei unui cerc, dacă altceva nu au găsit jurnaliștii mai viu de discutat? În campania trecută Iohannis a și cântat de unul singur imnul României, provocat fiind în acest sens, acum nu putea să fie deranjat cu măcar o întrebare mai arțăgoasă? În conferința de presă paralelă cu evenimentul lui Iohannis, contracandidata acestuia a fost tocată mărunt de jurnaliștii ”din presa Centrală” care își descopereau vâna în fața Dăncilei. La Iohannis, majoritatea mai aveau puțin și își cereau scuze (culmea, printre cei mai ”alintători” mi s-a părut chiar reprezentantul Antenei3, acel post care fără a-l avea în față l-a tocat constant pe președinte). Nu contează pentru ce, scuze să fie. Cred că și Iohannis a sperat ca, la final, măcar tinerii din sală să aibă ceva mai aprig de pus în discuție. Degeaba.

Nu are cum să fie în regulă o astfel de atitudine. Da, Iohannis chiar dacă e politician angajat de români are dreptul la viață privată, tihnită, la concedii și plimbări pe munte. Doar că postul pe care românii l-au angajat, cel de președinte, e unic în țara asta. Nu există altcineva care să poată vorbi în locul lui. Or, președintele Iohannis nu prea vorbește nici cu cei care și-au pus încrederea în el, cel mult le transmite niște mesaje pe Facebook.

Finalul acestei campanii, fără măcar o dezbatere între candidați, fără măcar o întâlnire între ”jurnaliștii ăia superiori” și Klaus Iohannis e un nou pas înspre o societate în care cei aleși nu se mai simt obligați să informeze măcar despre ceea ce fac sau au de gând să facă și influențează viața unor comunități întregi. În secolul comunicațiilor extrem de facile, dialogul între societatea românească și politicieni (Klaus Iohannis în cazul de față) prin intermediul mass-media nu există. Și nu am niciun motiv să cred că în următorii cinci ani lucrurile se vor îmbunătăți.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gratiela Ciocaldau

Acum 8 luni

Propun sa fii dat afara, pesedistule! La puscarie cu ziaristii care nu sunt pupiniohannisti!
Raspunde

Io

Acum 8 luni

Ești bolnava?? Propui o democrație de tip nou, numai noi avem dreptate și drepturi, numai noi putem critica, iar restul la gunoi. Ești o "demna" urmasa a celor ce și acum mai zic : "cine nu-i cu noi e împotriva noastră". Halal.
Raspunde

rosu

Acum 8 luni

"În campania trecută Iohannis a și cântat de unul singur imnul României,.." Unde gasesc un clip? Un sas sa cante "Desteapta-te Romane! HAHAHAHA!
Raspunde

2cents

Acum 8 luni

Corect articol. Nu as fi putut descrie mai bine ceea ce simt despre alegerile de anul asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 8 luni

Băi, dar de ce trebuie să țină conferințe de presă, că nu înțeleg? Vreți să aflați despre activitatea de președinte? Întrebați la ambasadă, în PE, CE etc. La cât de ocupat este, nu are timp de conferințe
Raspunde

2cents

Acum 8 luni

la cat de ocupat a fost cu campania electorala, clar ca nu mai avea timp de dezbateri
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andrei

Acum 8 luni

Măria Sa Carol I-ul, bine că n-a trăit vremile noastre! Nu numai că nu dădea interviuri și comunicate de presă, dar jurnalele Elisabetei și ale apropiaților lui îl descriau drept o fire rece, ursuză, prefera să-și petreacă timpul în camerele sale și să scrie scrisori, spre deosebire de Regina sa, ale cărei activități favorite erau plimbările, patinajul și concertele; Nu numai atât, Regele nu obișnuia să dea mâna cu nimeni. Cel mult le întindea un deget (dacă era ministru) sau două degete (dacă era prim ministru) O, tempora, O mores! (Oamenii serioși nu pălăvrăgesc)
Raspunde

Ion

Acum 8 luni

Și tu l-ai încoronat pe e primar?? Ha, ha. Frumoasa comparație! Sau metafora sa fie?
Raspunde

Cititescu

Acum 8 luni

Felul in care dl. Iohannis a organizat "intalnirea" a fost indiscutabil o gresala. Nici prezenta "la liber" a ziaristilor nu ar fi fost potrivita, dar se putea face invitatii catre toate ziarele si televiziunile nationale ca acestea sa desemneze cate 2-3 ziaristi importanti si cu experienta. Cu siguranta ar fi fost o "intalnire" mult mai eficienta si un castig din punct de vedere electoral.
Raspunde

Fw

Acum 8 luni

Onoare presei se repara cu astfel de randuri. Onoarea politicienilor? Asteptam.
Raspunde

luckacs

Acum 8 luni

Cine l-a cunoscut pe Johannis stie ca acesta e destul de limitat; nu ca Dancila, dar are multe lipsuri. Totusi, o dezbatere cu Dancila insemna sa coboare prea mult; o ajuta doar pe ea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus