Joi,
13.08.2020
Cer Senin
Acum
17°C

Peste 300 de sibieni și-au testat gratuit plămânii. 50% au probleme de sănătate

21 Noiembrie 2019 13:49

Peste 300 de sibieni și-au testat gratuit plămânii. 50% au probleme de sănătate

Medicii din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au efectuat ieri spirometrii gratuite pentru cei care au dorit să vadă cât de sănătoși sunt plămânii lor. Astfel, peste 300 de persoane au avut posibilitatea să își testeze gradul de sănătate pulmonară, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Obstructive Cronice, o boală cauzată îndeosebi de fumat.

Spirometriile gratuite au fost efectuate de medicii pneumologi Lavinia Danciu și Iulia Simina, împreună cu asistentele medicale Claudia Dancu și Roxana Mihu, din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

„Este important ca cei care sunt fumători, chiar dacă sunt asimptomatici, să vină la controale periodice, pentru că așa facem prevenție. Pentru orice țară din lume este mai important să prevină bolile pulmonare decât să le trateze.  Prin urmare, pentru populație este bine să știe încă de la vârsta copilăriei că nu este bine să se fumeze - este nevoie în acest sens de cât mai multe campanii anti-fumat - pentru că numai așa reușim să ne menținem în bune condiții funcția pulmonară. Nu vă pot spune cât de important este să se facă exerciții de respirație - în general respirăm superficial, cu vârfurile plămânilor, în momentul în care învățăm să respirăm adânc, plămânii noștri se umplu mai mult cu aer curat - oxigenarea este mai bună și atunci vom fi mai sănătoși și mai puternici”, spune dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog Spitalul de Pneumologie Sibiu.

spirometrii tbc3

În cadrul campaniei de spirometrii gratuite, aproape 50% dintre persoanele testate au fost descoperite cu probleme ale plămânilor și au fost îndrumate către investigații suplimentare.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, BPOC se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces. BPOC este determinată în principal de fumat, riscul fiind în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat.

spirometrii tbc6 spirometrii tbc4 spirometrii tbc2 spirometrii tbc1

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus