Consilierii județeni au aprobat statutul Microregiunii Țara Făgărașului, respectiv aderarea județului Sibiu la aceasta. Asociația a fost propusă la începutul anului de primarul municipiului Făgăraș, iar scopul acesteia este să atragă bani europeni nerambursabili în cadrul mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI).
Potrivit actului constitutiv asociației, aceasta s-a constituit în scopul implementării mecanismului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale cuprinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată a Microregiunii Țara Făgărașului. Prin semnarea prezentului Act Constitutiv, Asociaţii îşi exprimă voinţa de a se asocia în cadrul Asociaţiei constituită în scopul organizării, reglementării, finanţării, monitorizării şi coordonării în comun, pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale cuprinse în Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată a Microregiunii Țara Făgărașului, Planul de Dezvoltare, Mecanismul de Implementare, Planul de Investiţii pentru I.T.I Microregiunea Țara Făgărașului, cât şi a realizării în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional, destinate conservării şi reconstrucţiei ecologice a zonelor protejate, modernizării infrastructurii aferente zonei, a dezvoltării sectorului economic public şi privat, a turismului şi regenerării urbane şi rurale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei şi a unei dezvoltări sustenabile pe principii economice.
Printre fondatorii asociației se numără mai multe comune și orașe din județele Sibiu și Brașov, printre care: Județul Brașov, Municipiul Făgăraș, Orașul Victoria, Comuna Beclean, Comuna Cincu, Comuna Comăna, Comuna Drăguș, Comuna Hârseni, Comuna Lisa, Comuna Jibert, Comuna Mândra, Comuna Părău, Comuna Recea, Comuna Șercaia, Comuna Șinca, Comuna Șinca Nouă, Comuna Sâmbăta de Sus, Comuna Șoarș, Comuna Ticuș, Comuna Ucea, Comuna Viștea, Comuna Voila, Orașul Avrig, Orașul Tălmaciu, Comuna Arpașu de Jos, Comuna Boiţa, Comuna Bruiu, Comuna Cârța, Comuna Cârțișoara, Comuna Porumbacu de Jos, Comuna Racovița, Comuna Roșia, Comuna Şelimbăr, Comuna Turnu Roşu.
Precizăm că investiţia teritorială integrată (ITI) este un instrument de dezvoltare teritorială care presupune existenţa unei strategii de dezvoltare teritorială integrată aferentă unui teritoriu desemnat, a unui set de acţiuni care pot fi puse în aplicare pentru atingerea obiectivelor stabilite prin strategia de dezvoltare teritorială integrată, a unei alocări dedicate din mai multe programe şi a unor mecanisme de guvernanţă pentru gestionarea investiţiilor teritoriale integrate. În România există doar un ITI - Delta Dunării, iar la Bruxelles se mai află în examinare dosarul pentru constituirea ITI Valea Jiului.
Proiectul a fost votat de toți consilierii sibieni, dar nu înainte ca unul dintre reprezentanții PSD Cătălin Stanciu să o întrebe pe președinta CJ Sibiu, Daniela Câmpean care e scopul aderării la această asociație. „Mă interesează care e investiția centrală pe care o avem în vedere prin aderarea la aceată asociație? Și dacă acest lucru înseamnă că intrăm în competiție cu Brașovul, în cazul în care este inclusă și dezvoltarea domeniului schiabil de la Bâlea”, a întrebat Stanciu. „Crearea unui ITI va permite atragerea de fonduri europene nerambursabile direct, ocolind structurile naționale. Dar este o procedură pe care trebuie să o urmăm mai întâi: se face o asociație, apoi o strategie, care trebuie să fie acceptată la guvern. După aceasta, avem șansa să discutăm despre fonduri europene nerambursabile atrase direct. Nu presupune nicio cotizație”, a răspuns Câmpean. Aceasta a mai adăugat că domeniul schiabil nu este inclus în acest proiect.
Amintim că înființarea Microregiunii Țara Făgărașului a fost anunțată la începutul anului, în luna februarie, în Cetatea Făgăraș, acolo unde a fost prezentată strategia de dezvoltarea a acesteia, iar primarii localităților fondatoare au anunțat că au decis să recurgă la acest pas, inițiat de primarul din Făgăraș, pentru a realiza proiecte necesare regiunii. Unul dintre ele și cel mai important ar fi construirea unui drum de mare viteză Mândra - Șelimbăr. „Drumul se găsește și în Master Planul de Transport, dar noi credem că Guvernul Românei nu va aloca prea curând banii și vrem să-l facem cu fonduri europene. Noi ne mișcăm repede aici cu implementarea proiectului și cu scrierea documentației”, a spus atunci Mariana Caju, managerul de proiect. „Noi credem că această strategie va fi implementată înainte ca Guvernul să aloce fonduri pentru acest drum de viteză mare Brașov-Sibiu, iar traseul care trece prin microregiune, de la Mândra la Șelimbăr, să-l putem realiza cu fonduri alocate microregiunii”, a completat primarul de Făgăraș.
La conferința de lansare din februarie s-a anunțat că bugetul pentru implementarea strategiei de dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului se ridică la 2,5 miliarde de euro. În actul constitutiv și în statutul asociației se menționează că patrimoniul inițial al acesteia este de 200 de lei. Potrivit inițiatorilor, regiunea este una unică în Europa, având o suprafață de peste 200.000 ha de zonă sălbatică cu faună și floră și păduri virgine neîntreruptă.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Master Planul General , Orașul Victoria , Comuna Cârța , Delta Dunării , Daniela Câmpean , În România , Comuna Turnu Roșu , Microregiunii Țara Făgărașului , Orașul Tălmaciu , Comuna Arpaşu , Comuna Cârţişoara , Oraşul Avrig , Comuna Porumbacu , Comuna Şelimbăr , Cătălin Stanciu , Municipiul Făgăraş , Microregiunea Țara Făgărașului , Valea Jiului , Comuna Racoviţa , Comuna Recea , Comuna Boiţa , Cetatea Făgăraș , Comuna Roșia , Limita Județul Brașov , Mariana Câju , Guvernul Românei , Investiții Teritoriale Integra , Act Constitutiv , Comuna Beclean , Comuna Bruiu , Comuna Cincu , Comuna Comăna , Comuna Drăguș , Comuna Hârseni , Comuna Jibert , Comuna Lisa , Comuna Mândra , Comuna Părău , Comuna Sâmbăta , Comuna Ticuș , Comuna Ucea , Comuna Viștea , Comuna Voila , Comuna Șercaia , Comuna Șinca , Comuna Șinca Nouă , Comuna Șoarș , Dezvoltare Durabilă Integrată
Vizualizari: 5926
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Robert
Acum 3 ore
Sibian
Acum 3 ore
Xxx
Acum 3 ore
Faze cu caș
Acum 3 ore
2cents