Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
13°C

Concluzia alegerilor: Astrid Fodor și Daniela Cîmpean își vor continua mandatele și din 2020

98.759 de sibieni din municipiu au mers la vot duminică. Dintre aceștia, 85,24%, au spus clar și răspicat: Klaus Iohannis – președinte. În primul tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis obținea în municipiul Sibiu 57.444 de voturi din totalul celor 91.007 de votanți – 65,09%, restul împărțindu-se pe la ceilalți, dar mai cu seamă spre Dan Barna. La europarlamentare, între USR PLUS și PNL a existat un ușor echilibru. 41,19% au luat liberalii, în timp ce Alianța USR PLUS a convins 33,6% dintre sibienii care s-au prezentat la vot. Probabil că acest scor a dat frisoane reci atât liberalilor, cât și liderilor FDGR în perspectiva localelor.

Cred că prin prisma acestor cifre, dar și în urma situației politice de la nivel național și local, aceste alegeri pun capăt, cu mult înainte de a începe, alegerilor locale la nivelul municipiului Sibiu. Dar și la județ.

În primul rând, cel mai probabil, Dan Barna nu-și va asuma o candidatură la Primăria Sibiu. Pot înțelege asta din punct de vedere politic: după ce a pierdut trist alegerile prezidențiale, fapt ce a cauzat un proces de re-validare în propriul partid, Dan Barna nu poate risca întreaga sa carieră politică trecând printr-un nou vot, în care nu are mai mult de 33%, scor de pornire.  În lipsa unui candidat de calibrul lui Dan Barna, nu cred că USR PLUS va putea sparge acest baraj de 33% luat la europarlamentare. Să nu uităm că atunci USR PLUS a avut singurul candidat sibian pe liste, iar alianța era în plină forță electorală. În plus, la europarlamentare, FDGR nu a jucat. Acesta este un prim argument.

Klaus Iohannis a fost reales președinte, reprezentând un partid politic: PNL. Pe de altă parte, Iohannis a fost timp de trei mandate și ceva primarul FDGR. Omul politic Iohannis înseamnă pe de-o parte PNL, pe de altă parte, FDGR. Și ca o consecință a acestui fapt, în tot acest mandat, liberalii și reprezentanții FDGR au funcționat în județ într-o formulă de alianță, atât la nivelul municipiului, cât și la Consiliul Județean. O alianță mai mult formală, în care PNL a dirijat totul la Consiliul Județean, iar Astrid Fodor și-a impus legea în primărie. Daniela Cîmpean nu ar fi putut fi președintă a CJ Sibiu, fără votul consilierilor județeni FDGR, iar Astrid Fodor a beneficiat de o atmosferă caldă în cadrul consiliului local și datorită liberalilor, care chiar și-au sacrificat politic un tânăr, Răzvan Pop, pentru a nu strica atmosfera.

Având în vedere această situație, nu cred că dincolo de 2020 relațiile dintre Forum și liberali au cum să fie altfel decât sunt acum. Acesta este al doilea argument.

La alegerile locale din 2016, FDGR și PNL au avut candidați proprii la Primăria Sibiu și la Consiliul Județean. Rezultatele au convenit FDGR la municipiu și PNL la județ și pentru că nu au avut o a treia forță politică puternică. A fost, ce-i drept PSD, care în Sibiu este aproape inexistent din punct de vedere electoral. La localele de anul viitor vor avea în față însă o amenințare mult mai mare: USR PLUS. Alianța a câștigat substanțial procente, atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale în mediul urban mare: municipii, mai ales. Există posibilitatea ca într-o luptă cu trei candidați, FDGR, PNL și USR PLUS să existe surprize și atunci soluția politică cea mai la îndemână este ca FDGR și PNL să candideze împreună, atât la Consiliul Județean, cât și la Primăria Sibiu. Practic, să-și securizeze pozițiile. Este evident că la municipiu se va merge cu Astrid Fodor, iar la CJ Sibiu cu Daniela Cîmpean. În acest tandem, ar putea rupe din nou procentele pe care le-a avut Iohannis la prezidențiale. Pentru că în fond va fi vorba de aceeași construcție politică din care e făcut și președintele: FDGR – PNL. Acesta este al treilea argument.

De ce ar vrea liberalii să facă o astfel de înțelegere, atâta timp cât, de ceva vreme, Adrian Bibu își face încălzirea temeinic, ca orice sportiv, pentru a intra în cursă? Pentru că în politică tot ceea ce contează este scorul. După ce ai luat 41% la europarlamentare și ai câștigat cursa, după ce ai luat 65% în primul tur la prezidențiale și ai câștigat cursa, după ce ai luat 70% în turul doi la prezidențiale și iar ai câștigat cursa, nu-ți permiți să riști să pierzi frumos. Mai ales când ai avut la îndemână o victorie facilă, dar pe care ai ignorat-o doar ca să fii fair-play față de o singură persoană.

Având în vedere lipsa de dispoziție de a intra în cursă a lui Dan Barna, relația apropiată PNL-FDGR, potențialul pericol electoral al USR PLUS, trecutul liberalo-fedegerist al lui Iohannis și foamea de victorii sunt de părere că alegerile locale sunt jucate. Într-o formă sau alta, PNL și FDGR se vor sprijini încă o dată pentru a-și atinge scopurile.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gratiela Ciocaldau

Acum 2 ani

Ar trebui sa o coopteze si pe dna Turcan in echipa mai-marilor urbei! O iubim si o vrem la conducere!
Raspunde

dorel

Acum 2 ani

nu ... chiar nu e o idee buna .... d-na e cea care alunga alegatorii PNL - aia care ar vota din cei nehotarati.
Raspunde

PuieMSD

Acum 2 ani

Daca FDGR revine cu acelasi candidat in persoana doamnei Fodor iar Dan Barna candideaza la primarie din partea USR + sunt sigur ca Fodor nu are nici o sansa..sibienii si-au cam dat seama ce inseamna o femeie la conducere..Sibiul are nevoie de un om capabil care sa se agite pentru oras (vezi Barna sau Bibu) nu de o doamna care sa fie pasiva..
Raspunde

S

Acum 2 ani

@puiemsd Ce legătură are ca e femeie, misoginule? Din ce vad femeile competente sunt mai multe decât bărbații competenți. Fodor e problema. Tocmai ca dacă pnl va susține pe fodor usr are șanse mult mai mari sa castige. Cu fodor o sa voteze doar cei care oricum votează cu ea, indiferent dacă e susținută sau nu de pnl. Dacă ar fi și un candidat pnl, restul voturilor s-ar fragmenta. Dar dacă cei anti fodor au un singur candidat cu care sa voteze (ala psd nu se pune) , respectivul are șanse mari de tot sa devina primar. În plus, la consiliul local și la consiliul județean usr o sa aibă un cuvânt mare de spus, prin procentul pe care o să-l ia la voturile pt consilieri. Sa nu uitam ca Sibiul era mare pol al convenției democratice pana în 2000, dar când nu am fost mulțumiți, am votat cu Iohannis.
Raspunde

Praf in ochi

Acum 2 ani

Ce gluma buna articolul asta! Dc mai candideaza dna Fodor, acesta Veorica a Sibiului... probabil ca o sa fie chiar o gluma proasta! Cred ca este evident, ca distinsa doamna este pusa acolo doar sa faca jocurile dezvoltatorilor imobiliari! Pt cetateni nu imi vine in minte ceva concret, in afara de batie de joc, poluare si ignoranta! Cred ca sibienii isi doresc un candidat care sa faca ceva si pentru ei!
Raspunde

SingurEu

Acum 2 ani

Dacă FDRG continuă cu aceași garnitură și celelalte partide vin cu o ofertă neDăncilantă atunci FDRG+PNL o să piardă. Dacă oferta actualei opoziții din Sibiu o să fie slabă... din nou o să alegem "răul cel mai mic".
Raspunde

S

Acum 2 ani

Și multa lume a votat cu pnl de frica psd. Când nu mai exista psd ca pericol, la locale, atunci sa vedem câți mai sunt cu pnl. Dar totul depinde de candidații usr.
Raspunde

Zinco

Acum 2 ani

Bibu ar fi cea mai buna varianta acum. Iar daca PNL-ul vor fi atat de perversi incat sa-si blocheze omul, atunci poate ca alianta USR-PLUS ar trebui sa-i dea o mana de ajutor.
Raspunde

shade

Acum 2 ani

Daaa! Inca un mandat pt. Fodor!!! Sa nu ramana piatra pe piatra!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Afara cu incompetenta din Primărie! Ne-am saturat de dna care habar n-are și face orașul VARZA.
Raspunde

luckacs

Acum 2 ani

Femeile, prin genetica lor, nu au "apanajul dezvoltarii". Fodor trebuie urgent inlocuita, chiar cu vre-un candidat necunoscut.
Raspunde

Observator sibian

Acum 2 ani

Astrid Fodor a depășit vârsta de pensionare a femeilor( are peste 65 de ani). Prin urmare, având în vedere modul în care a fost administrat Sibiul în perioada noiembrie 2014-prezent, eu consider că ar fi de bun simț ca sus-numita să nu mai candideze la demnitatea de edil-șef al municipiului Sibiu. Alin Bratu să înțeleg că prin publicarea acestui articol vrei să te pui bine pe lângă baba Fodor?
Raspunde

Deutsche Welle

Acum 2 ani

Doamna Fodor mai prelungeste si pleaca o data cu doamna Merkel - au planuri mari fetele !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus