98.759 de sibieni din municipiu au mers la vot duminică. Dintre aceștia, 85,24%, au spus clar și răspicat: Klaus Iohannis – președinte. În primul tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis obținea în municipiul Sibiu 57.444 de voturi din totalul celor 91.007 de votanți – 65,09%, restul împărțindu-se pe la ceilalți, dar mai cu seamă spre Dan Barna. La europarlamentare, între USR PLUS și PNL a existat un ușor echilibru. 41,19% au luat liberalii, în timp ce Alianța USR PLUS a convins 33,6% dintre sibienii care s-au prezentat la vot. Probabil că acest scor a dat frisoane reci atât liberalilor, cât și liderilor FDGR în perspectiva localelor.
Cred că prin prisma acestor cifre, dar și în urma situației politice de la nivel național și local, aceste alegeri pun capăt, cu mult înainte de a începe, alegerilor locale la nivelul municipiului Sibiu. Dar și la județ.
În primul rând, cel mai probabil, Dan Barna nu-și va asuma o candidatură la Primăria Sibiu. Pot înțelege asta din punct de vedere politic: după ce a pierdut trist alegerile prezidențiale, fapt ce a cauzat un proces de re-validare în propriul partid, Dan Barna nu poate risca întreaga sa carieră politică trecând printr-un nou vot, în care nu are mai mult de 33%, scor de pornire. În lipsa unui candidat de calibrul lui Dan Barna, nu cred că USR PLUS va putea sparge acest baraj de 33% luat la europarlamentare. Să nu uităm că atunci USR PLUS a avut singurul candidat sibian pe liste, iar alianța era în plină forță electorală. În plus, la europarlamentare, FDGR nu a jucat. Acesta este un prim argument.
Klaus Iohannis a fost reales președinte, reprezentând un partid politic: PNL. Pe de altă parte, Iohannis a fost timp de trei mandate și ceva primarul FDGR. Omul politic Iohannis înseamnă pe de-o parte PNL, pe de altă parte, FDGR. Și ca o consecință a acestui fapt, în tot acest mandat, liberalii și reprezentanții FDGR au funcționat în județ într-o formulă de alianță, atât la nivelul municipiului, cât și la Consiliul Județean. O alianță mai mult formală, în care PNL a dirijat totul la Consiliul Județean, iar Astrid Fodor și-a impus legea în primărie. Daniela Cîmpean nu ar fi putut fi președintă a CJ Sibiu, fără votul consilierilor județeni FDGR, iar Astrid Fodor a beneficiat de o atmosferă caldă în cadrul consiliului local și datorită liberalilor, care chiar și-au sacrificat politic un tânăr, Răzvan Pop, pentru a nu strica atmosfera.
Având în vedere această situație, nu cred că dincolo de 2020 relațiile dintre Forum și liberali au cum să fie altfel decât sunt acum. Acesta este al doilea argument.
La alegerile locale din 2016, FDGR și PNL au avut candidați proprii la Primăria Sibiu și la Consiliul Județean. Rezultatele au convenit FDGR la municipiu și PNL la județ și pentru că nu au avut o a treia forță politică puternică. A fost, ce-i drept PSD, care în Sibiu este aproape inexistent din punct de vedere electoral. La localele de anul viitor vor avea în față însă o amenințare mult mai mare: USR PLUS. Alianța a câștigat substanțial procente, atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale în mediul urban mare: municipii, mai ales. Există posibilitatea ca într-o luptă cu trei candidați, FDGR, PNL și USR PLUS să existe surprize și atunci soluția politică cea mai la îndemână este ca FDGR și PNL să candideze împreună, atât la Consiliul Județean, cât și la Primăria Sibiu. Practic, să-și securizeze pozițiile. Este evident că la municipiu se va merge cu Astrid Fodor, iar la CJ Sibiu cu Daniela Cîmpean. În acest tandem, ar putea rupe din nou procentele pe care le-a avut Iohannis la prezidențiale. Pentru că în fond va fi vorba de aceeași construcție politică din care e făcut și președintele: FDGR – PNL. Acesta este al treilea argument.
De ce ar vrea liberalii să facă o astfel de înțelegere, atâta timp cât, de ceva vreme, Adrian Bibu își face încălzirea temeinic, ca orice sportiv, pentru a intra în cursă? Pentru că în politică tot ceea ce contează este scorul. După ce ai luat 41% la europarlamentare și ai câștigat cursa, după ce ai luat 65% în primul tur la prezidențiale și ai câștigat cursa, după ce ai luat 70% în turul doi la prezidențiale și iar ai câștigat cursa, nu-ți permiți să riști să pierzi frumos. Mai ales când ai avut la îndemână o victorie facilă, dar pe care ai ignorat-o doar ca să fii fair-play față de o singură persoană.
Având în vedere lipsa de dispoziție de a intra în cursă a lui Dan Barna, relația apropiată PNL-FDGR, potențialul pericol electoral al USR PLUS, trecutul liberalo-fedegerist al lui Iohannis și foamea de victorii sunt de părere că alegerile locale sunt jucate. Într-o formă sau alta, PNL și FDGR se vor sprijini încă o dată pentru a-și atinge scopurile.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Razvan Pop , Astrid Fodor , Primăria Sibiu , klaus iohannis , Adrian Bibu , alegeri , Consiliul Județean , alegeri locale 2016 , Dan Barna , Daniela Cîmpean , Primăriei Sibiu , Administraţiei Prezidenţiale , Pentru Sibiu , rezultate
Vizualizari: 3654
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Kokos
Acum 5 ore
Birtu
Acum 5 ore
Iulian dorian pirtz
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 9 ore
Xxx