Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
18°C

Poetul Radu Vancu este noul președinte al clubului de scriitori PEN România

Poetul Radu Vancu este noul președinte al clubului de scriitori PEN România

Sibianul Radu Vancu a fost ales vineri președinte al PEN România. Alegerile au avut loc la târgul Gaudeamus, unde are loc și întâlnirea anuală a tuturor membrilor PEN România, după ce al doilea mandat al fostului președinte, Magda Cârneci,  s-a încheiat.  „PEN este o organizație națională, oriunde s-ar afla trebuie să reacționeze la fel în ceea ce privește oprirea abuzurilor”, spune Radu Vancu, noul președinte al clubului.

La Sibiu, Radu Vancu va susține desfășurarea mai multor evenimente din cadrul clubului, dar în acest moment nu există un plan concret a ceea ce va urma. „Voi fi evenimente PEN și la Sibiu, dar nu avem nimic concret. Urmează să ne apucăm de treabă și o să anunțăm cât mai curând. Nu vreau să promit nimic până nu se vor alinia anumite idei”, spune Radu Vancu pentru Turnul Sfatului.

PEN este cea mai importantă rețea internațională a scriitorilor, care are ca scop solidarizarea scriitorilor umaniști în jurul libertății de expresie și al drepturilor omului, s-a străduit să îi unească într-o rețea europeană, care are în prezent 152 de filiale în peste 100 de țări.

PEN România face parte din lanțul internațional PEN, care a fost creat în Londra în 1921. Clubul de pe teritoriul țării noastre a fost creat în 1922, iar printre inițiatori a fost și Liviu Rebreanu. Țelul PEN este să promoveze creativitatea literară sub toate formele ei și să-i protejeze pe creatorii cuvântului scris de ingerințele nefaste ale regimurilor politice autoritare sau tiranice din diverse părți ale lumii.

În vederea continuării acestor pași importanți Radu Vancu are pregătite două inițiative. În primul rând va încerca să oprească abuzurile și să redea dreptul de liberă exprimare jurnaliștilor și scriitorilor din Republica Moldova cu ajutorul PEN Moldova. Al doilea punct este definitivarea titlului de scriitor (artist) și traducător.  „Ideea abia a apărut vineri, a trecut un weekend peste noi și acum putem să începem concretizarea acestor planuri”, subliniază autorul sibian.

Radu Vancu ULBS international week (33)

Radu Vancu a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Este conferențiar la aceeași facultate și redactor șef al revistei Transilvania. Lucrează la Poesis Internațional și coordonează secțiunea de literatură a revistei Timpul. A tradus în română poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats şi John Berryman. A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A publicat mai multe volume de poezie, printre care  Epistole pentru Camelia, Poezie şi individuaţie sau România vertebrată. Dintre cărţile lui, Frânghia înflorită a fost tradusă în, iar 4 A.M. Cantosuri domestice în. La Humanitas a publicat volumele Elegie pentru uman și  Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015. Selecţii din poemele lui au fost traduse în englez ă, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.

Bestseller Gaudeamus 2018 Bestseller Gaudeamus 2018

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

9 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gratiela Ciocaldau

Acum 2 ani

Felicitari, un scriitor pupiniohannist de valoare, care prin calitatile sale de a lingusi pe cine trebuie va ajunge departe! Sibian mandru de-al nost!
Raspunde

CC

Acum 2 ani

Un artist care si-a cumparat painea din stat in fata sediului psd si acum i-au gasit stapanii un loc de munca.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

poet si critic

Acum 2 ani

Merite sau o factura mai veche?
Raspunde

raspandache

Acum 2 ani

Ăsta poate o fi scriitor, că folosește un pix și hârtie, dar cine-l citește? Pe bune acum, cine-și consumă timpul citind maculatură de cea mai slabă calitate? Sunt mii de scriitori și opere care-ți stimulează pofta de a citi și care te încarcă literalmente cu multă cultură în același timp în care te încarcă cu o stare sufletească pozitivă. Mai pe șleau, scriitori în urma cărora rămâi câștigat pe toate planurile. Ăsta nu e printre ei. Nici nu încearcă să fie. El e propagandist politic, de acolo se câștigă bine și-și mai ridică puțin numele din mocirla scriiturii în care se scaldă.
Raspunde

periscop

Acum 2 ani

Dacă printre acești scriitori ”de pe urma cărora rămâi câștigat pe toate planurile” se află, în opinia Dvs. alde Păunescu, Vadim și alții asemenea, atunci chiar că nu mai are nici un sens un schimb de opinii...
Raspunde

periscop

Acum 2 ani

Mai ales în pomul plin de roade se dă cu pietre....
Raspunde

Bianca

Acum 2 ani

Toate bune, dar n-ati specificat în ce/ câte limbi străine au fost traduse operele: "Frânghia înflorită" și "Cantosuri domestice."
Raspunde

Voltaire

Acum 2 ani

Care e diferenta intre Paunescu si Vancu? Unul avea talent.
Raspunde

echidistantul

Acum 2 ani

Chiar, nu-l mai infierati pe Paunescu. Avem destule exemple de genul asta printre noi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus