Sibianul Radu Vancu a fost ales vineri președinte al PEN România. Alegerile au avut loc la târgul Gaudeamus, unde are loc și întâlnirea anuală a tuturor membrilor PEN România, după ce al doilea mandat al fostului președinte, Magda Cârneci, s-a încheiat. „PEN este o organizație națională, oriunde s-ar afla trebuie să reacționeze la fel în ceea ce privește oprirea abuzurilor”, spune Radu Vancu, noul președinte al clubului.
La Sibiu, Radu Vancu va susține desfășurarea mai multor evenimente din cadrul clubului, dar în acest moment nu există un plan concret a ceea ce va urma. „Voi fi evenimente PEN și la Sibiu, dar nu avem nimic concret. Urmează să ne apucăm de treabă și o să anunțăm cât mai curând. Nu vreau să promit nimic până nu se vor alinia anumite idei”, spune Radu Vancu pentru Turnul Sfatului.
PEN este cea mai importantă rețea internațională a scriitorilor, care are ca scop solidarizarea scriitorilor umaniști în jurul libertății de expresie și al drepturilor omului, s-a străduit să îi unească într-o rețea europeană, care are în prezent 152 de filiale în peste 100 de țări.
PEN România face parte din lanțul internațional PEN, care a fost creat în Londra în 1921. Clubul de pe teritoriul țării noastre a fost creat în 1922, iar printre inițiatori a fost și Liviu Rebreanu. Țelul PEN este să promoveze creativitatea literară sub toate formele ei și să-i protejeze pe creatorii cuvântului scris de ingerințele nefaste ale regimurilor politice autoritare sau tiranice din diverse părți ale lumii.
În vederea continuării acestor pași importanți Radu Vancu are pregătite două inițiative. În primul rând va încerca să oprească abuzurile și să redea dreptul de liberă exprimare jurnaliștilor și scriitorilor din Republica Moldova cu ajutorul PEN Moldova. Al doilea punct este definitivarea titlului de scriitor (artist) și traducător. „Ideea abia a apărut vineri, a trecut un weekend peste noi și acum putem să începem concretizarea acestor planuri”, subliniază autorul sibian.
Radu Vancu a absolvit Facultatea de Litere a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Este conferențiar la aceeași facultate și redactor șef al revistei Transilvania. Lucrează la Poesis Internațional și coordonează secțiunea de literatură a revistei Timpul. A tradus în română poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats şi John Berryman. A publicat mai multe antologii literare pe diverse teme, singur sau în colaborare cu Mircea Ivănescu, Claudiu Komartin ori Marius Chivu. A publicat mai multe volume de poezie, printre care Epistole pentru Camelia, Poezie şi individuaţie sau România vertebrată. Dintre cărţile lui, Frânghia înflorită a fost tradusă în, iar 4 A.M. Cantosuri domestice în. La Humanitas a publicat volumele Elegie pentru uman și Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015. Selecţii din poemele lui au fost traduse în englez ă, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Radu Vancu , Clubul Liquid , Turnul Sfatului , Lucian Blaga , Ana Blandiana , Claudiu Komartin , Republica Moldova , Asistenţă Socială Sibiu , Mircea Ivănescu , Liga Jurnaliştilor , Ezra Pound , John Berryman , Pentru Sibiu , Poesis International , Liviu Rebreanu , interanțional , sciitori , Marius Chivu , Bestseller Gaudeamus , Magdei Cârneci , William Butler Yeats , Zodia Cancerului , Sibianul Radu Vancu , Magda Cârneci , La Humanitas Fiction , Caius Dobrescu
Vizualizari: 4818
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 4 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Unul
Acum 5 ore
Omul invizibil