Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Constantin Chiriac a anunțat cele mai importante proiecte ale TNRS pentru 2020

Constantin Chiriac a anunțat cele mai importante proiecte ale TNRS pentru 2020

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu a pus în vânzare biletele pentru primele 41 de spectacole ale anului 2020, programate în lunile ianuarie și februarie. De asemenea, începutul de an va aduce patru premiere pe scena TNRS, „Camino real” va avea premiera în 19 ianuarie, „Zeul Carnagiului” în 25 ianuarie, „American Buffalo” pe 2 februarie și „Doi pe un balansoar” pe 7 februarie. Anul 2019 a fost marcat de multe premii la nivel național și internațional pentru TNRS, iar 2020 se anunță un an al surprizelor în ceea ce privește domeniul teatral din Sibiu.

Cosmin Chivu, Bogdan Sărătean, Eugen Gyemant și Dan Glasu sunt regizorii care repetă în aceste zile cu actorii naționalului sibian, pentru cele patru premiere care vor fi prezentate la începutul anului 2020. Cele patru noi producții TNRS care vor ieși la public în ianuarie și februarie 2020 sunt „Camino real”, de Tennessee Williams, în regia lui Cosmin Chivu, „Zeul Carnagiului”, de Yasmina Reza, în regia lui Bogdan Sărătean, „American Buffalo”, de David Mamet, regia Eugen Gyemant  și „Doi pe un balansoar”, de William Gibson, regia Dan Glasu. Anul 2020 anunță continuarea turneului „Manifest pentru Dialog”, iar spectacolul „Cui i-e frică de Virginia Wolf?” va începe un turneu național.

„Faptul că am reușit să ne pregătim în avans arată ingeniozitatea echipei teatrului. Vreau să reamintesc că în luna mai am decis să trecem toate fondurile teatrului pe care le aveam până la final de an la FITS. Pentru că prim-ministrul, ministrul culturii acum, a mințit în fața comunități că va măria alocația pentru festival, a diminuat-o cu o tremie. În acel moment noi a trebuit să găsim o soluție pentru festival, atunci în lunile iulie și septembrie am jucat mult mai multe spectacole. Am reușit din resurse proprii să aducem patru premiere în Sibiu”, a declarat Constantin Chiriac, directorul TNRS.

La finalul anului, TNRS în parteneriat cu Institutul Cultural Român prezintă pe 17, 18 și 19 decembrie 2019, la Buxelles, în Belgia, în cadrul Festivalului „Europalia”, spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, regia Silviu Purcărete. Spectacolul „Povestea prințesei deocheate” a primit în acest an, în cadrul Galei UNITER, Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2018 în România, Premiul UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota - Ofelia Popii și Premiul UNITER pentru cea mai bună scenografie - Dragoș Buhagiar. Cele trei reprezentații din Bruxelles vor avea loc la Les Halles de Schaerbeek, de la ora 19:30. Pentru a putea realiza acest turneu vor pleca 72 de angajați ai teatrului.

Premiat în acest an la Shanghai, în China cu premiul pentru cel mai bun spectacol străin, spectacolul „Oidip”, regia Silviu Purcărete a fost prezentat luni, 25 noiembrie 2019, la Cluj-Napoca, în cadrul UTE-FEST – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, ediția a 18-a. Spectacolul a avut loc la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

 „Actorul și poezia” este tema ultimei conferințe speciale FITS și TNRS din anul 2019. Evenimentul îl va aduce la Sibiu pe George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie București, unul dintre cei mai iubiți actori de teatru și film și va avea loc vineri, 20 decembrie 2019, de la ora 18:00, la Habitus.

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu va oferi publicului și alte premiere până la Festivalul Internațional de Teatru. „86% din bilete se vând on-line, nu pentru FITS, ci pentru programul normal, ceea ce reprezintă un semn de normalitate. Principala datorie a noastră este să deservim comunitatea sibiană”, încheie Constantin Chiriac.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus