Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

Interviu cu Gabriel Nicoară, multiplu medaliat la skandenberg: Multă lume este șocată sau crede că glumesc

Interviu cu Gabriel Nicoară, multiplu medaliat la skandenberg: Multă lume este șocată sau crede că glumesc

Într-un oraș în care sportul este dominat de fotbal și baschet, iar ca modalitate de petrecere a timpului a liber apare mai mereu printre ultimele opțiuni, un sibian  prin adopție se încăpățânează să practice skandenberg-ul. Și o face cu atâta pasiune încât începând cu anul 2007 a participat la fiecare Campionat Național de Skandenberg, cu o singură excepție, în 2018, când a avut o problemă fizică. În 2008 și 2009 chiar a urcat pe podium, în rest a reușit să se claseze în primii 6. Turnul Sfatului a stat de vorbă cu Gabriel Nicoară, chimist de meserie, despre cum se practică skandenberg-ul în Sibiu, care sunt beneficiile pentru sănătate, dar și cum este văzut în societate un sport atât de rar întâlnit.

Pentru început, spune-mi, te rog, câteva cuvinte despre tine: ce profesie ai, dacă ai făcut sport în trecut, ce lucrezi, cât timp liber ai...

Profesia mea este chimist, nu are nici o legătură cu sportul. Am început undeva în clasa a 9-a să merg la sală pentru a pune mușchi pe mine. Aveam undeva la 60 de kg și cred că mă apropiam de 1.80 m. Nu am reușit să cresc așa cum îmi imaginasem eu, dar nu m-am dat bătut și am continuat cu antrenamentele de fitness și body building. Acum am un loc de munca care presupune statul la birou și delegații, în care stau mult în mașină, așa că în timpul liber încerc sa ajung cât mai mult la sală.

Cum ai luat contact cu skandenberg-ul? Nu e tocmai un sport pe care sa-l vezi în fața blocului, ori în curtea școlii?

Primul contact cu skandenberg-ul a fost pe băncile scolii, când ne provocam între noi colegii. Pasiunea a apărut după ce am văzut filmul "Over The top" cu Silvester Stallone. Am început sa fac la sală exercițiile din film și pe clasa a 12-a eram neînvins in liceu. Tot atunci a fost organizat un concurs în orașul meu natal, Luduș, județul Mureș, și am participat și eu, însă nu am reușit sa câștig nici măcar un meci, din câte îmi amintesc. În anul următor a fost organizat din nou și invitat a fost celebrul Ion Oncescu, multiplu campion mondial. El ne-a motivat și a luat naștere clubul sportiv Edi Gym, unde am început sa ne antrenam mai mulți băieți pentru skandenberg. Povestea skandenberg-ului a început pentru mine acum mai mult de 13 ani și continuă.

nicoara skandenberg

Nu crezi că are o imagine negativă, în sensul că pare a fi genul de sport inventat între doi tipi cu mușchi la o bere? Ce nu știe lumea despre skandenberg?

Din păcate, așa este, multă lume crede ca skandenberg-ul se face doar în baruri între oameni beți, care își rup mâinile. Dar nu este chiar așa. Skandenberg-ul este un sport mult mai complex, în care nu câștigă întotdeauna cel cu mușchii mai mari, este un sport care implică multă tehnică și studierea adversarilor. Dacă este practicat sub îndrumarea unui sportiv cu experiență, nu este periculos. Cred ca sunt multe alte sporturi mult mai periculoase.

Cât timp acorzi săptămânal antrenamentelor și cam câți practicanți sunteți în Sibiu? Unde vă întâlniți, ce condiții există?

În mod normal, aloc cam 6-7 ore pe săptămână antrenamentelor. Antrenamentul presupune antrenament cu greutăți și benzi elastice la sală, plus antrenament o data pe săptămână la masa de skandenberg, în jur de 2 ore, în funcție de câți ne strângem. Practicanți constanți în Sibiu cred că suntem în jur de 10-15. Este un sport cu dureri de articulații, din acest motiv mulți renunță după câteva antrenamente. Acum ne antrenăm acasă la un prieten, într-o sala de antrenament mai "underground", dar în curând o sa se organizeze antrenamente și la o sala fitness din Sibiu.

gabriel Nicoara

Cum sunt organizate competițiile a nivel național și cam care este valoarea medie a premiilor? Este un sport costisitor?

Din păcate nu sunt organizate foarte multe competiții la noi în țară, iar de cele mai multe ori premiile sunt doar simbolice, medalie și diplomă. Poate sunt vreo două competiții pe an mai puternice unde sunt și premii în bani. Este un sport destul de costisitor, ținând cont că nu avem sponsori. Alimentația, suplimentele, costul abonamentului de la sală, deplasările la competiții, toate ni le asiguram noi, din banii familiei.

Nu ți se întâmplă des ca în momentul în care lumea află că practici acest sport să te provoace la un test? Ce le răspunzi?

Multă lume este șocată sau crede că glumesc când le spun ca practic skandenberg, mă întreabă: "ăsta e sport?!". Unii își mai fac curaj și mă provoacă, dar de cele mai multe ori îi refuz, pentru că există riscul de accidentare dacă facem neîncălziți sau pe o masă normală.

Cum ți se pare că este susținut sportul, în general, în Sibiu?

Skandenberg-ul în Sibiu nu este susținut în nici un fel. Nici noi nu ne-am promovat prea mult și din păcate, încă nu avem o federație națională. Speram ca anul viitor sa se realizeze și pe urmă va fi mai ușor să accesam, de exemplu, fonduri de la stat. Pentru restul sporturilor din Sibiu nu mă pot pronunța.

Ce le-ai transmite tinerilor care citesc despre tine și se gândesc că ar putea practica și ei skandenbergul?

Le spun să își facă curaj și să încerce, atmosfera de la antrenament și concursuri, prieteniile legate  în acest sport sunt minunate. Poți sa mergi oriunde în țară sau lume și vei fi primit cu brațele deschise de practicanții de skandenberg. Este și un sport care te ajuta sa te dezvolți armonios, atât fizic, cât și psihic.

skandenberg

Performanțe selective:

În 2015 Gabriel Nicoară a participat la Cupa Sibiului, unde a obținut locul 1 pe brațul stâng, categoria 100 kg. În vară a participat la concursul ”Brandomania”, unde am reușit să ia locul 1 pe brațul drept și 2 pe bratul stâng. A mai participat la Cupa Powergym Codlea, Pronutrition Grand Prix și multe competiții naționale și zonale, cu rezultate bune și foarte bune.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus