Joi,
25.04.2024
Innorat
Acum
7°C

CJ Sibiu a aplicat penalități constructorului de la Spital: ”mobilizarea a fost slabă, circa cinci muncitori”

CJ Sibiu a aplicat penalități constructorului de la Spital: ”mobilizarea a fost slabă, circa cinci muncitori”

Deoarece la aproape un an și jumătate de la semnarea contractului, avansul lucrărilor este de doar câteva procente, Consiliul Județean Sibiu anunță că a aplicat penalități asocierii angajată să proiecteze și să reabiliteze clădirea în care funcționează secția de Neurologie a Spitalului județean, clădire veche de peste 100 de ani.

Contractul de proiectare și reabilitare a secției Neurologie a fost semnat la sfârșitul lunii august 2018, pentru suma de 9,82 de milioane de lei, fără TVA. Pentru această sumă, asocierea formată din proiectanții de la Sfera Con SRL și constructorii de la Construcții SA s-au angajat să elaboreze în două luni proiectul tehnic și detaliile de execuție, restul de 22 de luni contractuale fiind rezervate execuției propriu-zise a lucrărilor. Beneficiarul contractului este Consiliul Județean Sibiu, care finanțează acest proiect din sumele nerambursabile atrase prin Programul național de dezvoltare locală. Clădirea în care funcționa Neurologia este situată pe strada Pompeiu Onofreiu și mai adăpostea și secțiile de Chirurgie plastică și Endocrinologie, plus un compartiment de ATI.

La aproape un an și jumătate de la semnarea contractului, însă, avansul lucrărilor este mic. Și asta pentru că ordinul de începere a lucrărilor a apucat a fi emis abia la un an de la semnarea contractului, mai precis pe 2 august 2019. ”Conform graficului de lucrări înaintat Autorității contractante, se prevedea decontarea a cca. 380.000 lei (fără TVA) pentru lucrările executate/serviciile prestate pentru lunile august, septembrie, octombrie. Conform situațiilor de lucrări, contravaloarea lucrărilor/serviciilor executate pentru lunile menționate este de cca. 268.000 lei fără TVA. Prin urmare, progresul valoric este la acest moment de cca. 2,75%. Procentul este unul scăzut cu precădere din cauza faptului că lucrările realizate în această perioada sunt lucrări de demolare a căror valoare este mică. Au fost executate la toate etajele, inclusiv parter, lucrări de demolări pereți, tencuieli, uși, ferestre, pardoseli, etc”, se arată într-un document semnat la în cursul lunii trecute de către reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

spital neurologie

Complicații birocratice

Din cauza întârzierilor înregistrate în etapa proiectării tehnice, a elaborării detaliilor de execuție și de obținere a avizelor necesare, reprezentanții CJ Sibiu anunță că o primă penalizare a fost aplicată în derularea contractului în discuție. ”Până la momentul de față au fost aplicate penalități în cadrul contractului pentru nerespectarea termenelor contractuale de predare a părții de proiectare. În ceea ce privește partea de execuție, Autoritatea contractantă, în cazul încălcării de către constructor a prevederilor contractuale, va aplica fără ezitare măsurile care se impun (penalități/amenzi, etc). Se așteaptă depunerea situației de lucrări nr. 4 pentru a se analiza eventualele încălcări ale graficului de execuție, urmând apoi să se ia măsurile legale”, mai precizează reprezentanții instituției județene.
”Consiliul Județean Sibiu, încă de la demararea contractului, a stabilit o strategie clară de urmărire a modului de implementare a contractului și totodată de colaborare. Astfel, se organizează ședințe în șantier cu toți factorii implicați – la fiecare două săptămâni sau ori de câte ori se impune. Lunar se organizează ședințe la sediul Autorității contractante cu factorii implicați, inclusiv factorii de decizie. Atât antreprenorul, cât și dirigintele de șantier furnizează o serie de documente privind progresul lucrărilor (rapoarte de activitatea lunare). De asemenea, se urmărește de către personalul specializat respectarea strictă a prevederilor contractuale. Până la acest moment Autoritatea contractantă a realizat o corespondență vastă cu constructorul în vederea semnalării și rezolvării problemelor apărute”, Consiliul Județean Sibiu
Întârzierile au fost generate, în primă fază, și din cauza faptului că după semnarea contractului, de la 1 ianuarie 2019 au intrat în vigoare prevederile OUG 114/2018, act normativ cu un serios impact în domeniul constructorilor (prin impunerea unui salariu minim de 3.000 de lei acordat angajaților acestora). ”Unul dintre motivele care a dus la anumite întârzieri a constat în dificultatea în aplicarea unor prevederi legale neclare reglementate la nivel național (ex. OUG 114/2018). Totodată un alt motiv a fost faptul că la demararea lucrărilor mobilizarea constructorului a fost una slabă, respectiv circa cinci muncitori. După notificările Autorității contractante și întâlnirile avute, mobilizarea forței de muncă a fost îmbunătățită prin suplimentarea numărului de muncitori la 15”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu.

lucrari spital neurologie (3)

Devenită parte a Spitalului Județean Sibiu în 1987, clădirea în care funcționa Neurologia până la începerea lucrărilor a fost finalizată în 1914. Contractul semnat în vara anului trecut prevede reabilitarea celor peste 3.000 de mp de suprafață utilă a imobilului, precum și mansardarea unei părți din pod.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

MB

Acum 4 ani

Am intrat pe articol doar sa ma edific daca e vorba de Constructii SA sau nu.... nici nu am citit restul articolului dupa ce m-am convins. Firma asta ar trebui interzisa din start la toate licitatiile. Se pare ca isi bate joc cu nesimtire de toata comunitatea de cate ori are ocazia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus