De fiecare dată când cineva m-a rugat să îi descriu Sibiul am spus că este orașul perfect pentru crescut copiii. De 20 de ani de când locuiesc aici nu am avut niciodată vreun incident atât de grav încât să mă facă să îmi pun problema dacă mă simt sau nu în siguranță. Și până de curând nu m-am temut să-mi las copiii să vină două străzi de la școală, singuri, pe jos. Până de curând. Pentru că Sibiul nu mai e orașul sigur în care credem că trăim.
În vară eram în Piața Mare și trece pe lângă mine un tânăr, 14-15 ani, smulgându-și părul din cap, cu hainele într-o totală dezordine, se certa cu cineva imaginar pentru că repeta obsesiv „lasă-mă-n pace!”. A trecut pe lângă mine, m-a ignorat complet, dar l-am oprit imediat, să îl întreb dacă e ok, dacă pot să îl ajut cu ceva. Parcă în momentul ăla a remarcat că mai e cineva în jurul lui. A zis: „lasă-mă și tu în pace, că nu scap de el”, s-a întors și a plecat mai departe, bodogănind.
Am zis că e doar o întâmplare. Vineri, în parcul Astra, tatăl meu își luase nepoțica de la școală și mergea spre centru, prin Parcul Astra. La un moment dat, trece printre doi tineri aflați pe bănci, față în față, iar primul dintre ei începe: „ce fetiță frumoasă ai, nu-mi dai și mie una”. Amândoi cu ochi roșii, cu semnalmente clare că au creierul încețoșat. Înțelept, cei doi grăbesc pasul, pentru că și celălalt se ridicase de pe bancă, iar în urma lor începe potopul: „da-mi și mie una să ți-o f**” și restul repertoriului de îndemne perverse și înjurături. Sibiu, Parcul Astra, vineri, ora 12 și 10. Încă o chestie pe care nu aș fi crezut să o văd vreodată în plin centrul orașului Sibiu.
Situația este extrem de încâlcită și foarte complicat de pus la punct, imposibil de rezolvat fără un efort imens din partea instituțiilor publice. Consumul de droguri în rândul tinerilor trebuie adresat mult mai ferm de autorități. Grupurile de golani care se formează în apropierea școlilor, la fel, trebuie descurajate încă din fașă. Cred că școlile și zonele cunoscute din apropiere ar trebui mult mai bine protejate, patrulate de Poliția Locală, în special la finalul orelor de curs. Zilnic, în primul rând pentru a preveni ca în aceste zone să se strângă golani de genul celor mai de sus. Sunt convins că nu se întâmplă doar în Parcul Astra, la fel de bine cum sunt convins că autoritățile știu sigur care sunt aceste zone de adunare.
Aflu, deunăzi, că la un liceu din zona centrală a orașului, un copil percepe taxă de protecție de la colegii săi. Copil de clasa a 6-a. Părinții săi refuză să rezolve situația, mai mult decât atât, amenință și ceilalți părinți. Și nimeni nu are nicio soluție. Părinții se tem să facă reclamație, școala spune că n-are cum rezolva situația, toată lumea se complace, așteptând ca situația să se rezolve de la sine.
E legea prea lejeră, hai să o schimbăm, nu avem suficiente resurse, hai să alocăm. Atitudinea generală de astăzi vizavi de consumul de droguri și de violența din școli nu va duce altundeva decât la o tragedie, la care vom fi complici toți, părinți, cadre didactice, polițiști, administrație locală, din cauza noastră se va întâmpla pentru că am știut și niciunul nu am făcut nimic.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Piata Mare , Parcul Astra , Poliția Locală
Vizualizari: 21033
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Diana
Acum 7 ore
Il ie
Acum 7 ore
Emil
Acum 7 ore
Eori
Acum 8 ore
Nelutu O