Astăzi a avut loc vernisajul expoziției „Muzeul viu. 30 de ani de la Revoluția din 1989. Mărturii despre atmosfera din decembrie 1989 la Sibiu”, în Sala Multimedia a Casei Albastre. Expoziția este formată, într-o mare proporție, din obiectele donate de sibieni, cel mai inedit fiind primul discurs liber din 22 decembrie 1989. Campania de donare va continua în următoarea perioadă.
Expoziția din cadrul Muzeul Național Brukenthal cuprinde obiecte donate de sibieni pe parcursul lunii noiembrie și cinci obiecte deținute de muzeu. Printre obiecte se regăsesc fotografii, presa vremii, cartușe și publicații. Mărturia care domină sala este primul discurs liber din 22 decembrie 1989, donat de Marius Chirilă, un sibian plecat în Noua Zeelandă. Au fost tipărite șase discursuri la vremea aceea, dar donatorul susține că acesta este singurul original, restul fiind distruse.
Deși expoziția este formată din mărturiile donate în mare parte, aceste nu sunt toate obiectele acceptate. Reprezentații Muzeului Brukenthal au primit mai multe donații din partea sibienilor, obiecte inedite, ca de exemplu torțe vechi utilizate de CFR, care vor fi incluse în expoziția permanentă a Muzeului de Istorie sau în alte expoziții dedicate istoriei contemporane.
"În muzeu avem obiecte vechi de 600.000 de ani, dar exponatele se opresc la 1989, „perioada de aur” a industrializării comuniste. Avem nevoie de o reconstrucție a istoriei recente, astfel acceptăm multe obiecte din perioada apropiată nouă. De exemplu, ne-ar plăcea să avem acele obiecte improvizate de oameni, fabricate pe genunchi, soluția lipsurilor din acea perioadă. De asemenea, suntem deschiși la tot ceea ce înseamnă etichete de produse, reclame, semne de magazine, firme, toate acestea lipsesc din muzeu”, detaliază Sergiu Chideșa, unul dintre curatorii expoziției.
Muzeul Brukenthal este deschis donațiilor, oamenii se pot adresa muzeului în cazul în care dețin obiecte din perioada comunistă. Curatorii au montat o vitrină goală, în cadrul expoziției, pentru cei care își doresc să aducă mărturii inedite. „Oamenii de multe ori consideră că nu au obiecte de muzeu, doar pentru că provin dintr-o perioadă mai recentă, dar ele sunt valoare. Oamenii nu își dau seama cât de importante este să aducă piesele respective acum la muzeu, pentru că în timp se vor putea deteriora. La muzeu există un centru de restaurare care știe cum să le protejeze”, adaugă Adrian Georgescu, curatorul principal al expoziției.
Cei care au decis să se despartă de obiectele lor și să le doneze muzeului sunt Petru Crăciun, Claudia Evelina, Ramona Nica, Orlandea Ștefan și Nicolae Zbârcea. De asemenea, au fost implicați și angajații muzeului care au donat obiectele pe care ei le-au adunat de-a lungul anilor, printre aceștia se numără Delia Voina, Gheorghe Buleteanu și Alexandru Olănescu, iar unul dintre colecționarii care au înțeles cât de important este acest eveniment și a donat este Dănuț Nicușor Ivănuș, fost angajat al muzeului care a ieșit la pensie.
În cadrul vernisajului a participat consulul Germaniei, directorul Direcției Județene Sibiu a Arhivelor Naționale, Alexiu Tatu și generalul de brigadă al Academiei Forțelor Terestre din Sibiu, Ghiță Bârsan. Fiecare și-a arătat aprecierea față de demersurile muzeului și au subliniat importanța menținerii unei amintiri vii asupra evenimentelor din 1989 din Sibiu.
„Să păstrăm amintirea revoluției este foarte important pentru români și generațiile viitoare. Acest eveniment este crucial în modul în care a modificat structura Europei și este important să le reamintim generațiilor tinere cât de mulți oameni au murit ca noi să ne bucurăm numai de fructul libertății”, a declarat Consulul Germaniei în Sibiu, Hans Erich Tischler.
Alexiu Tatu a precizat importanța construirii de documente istorice valabile despre desfășurarea evenimentelor din decembrie 1989, mai ales în Sibiu. În acest fel s-ar putea constitui o imagine complexă și reală asupra istoriei, pe care istoricii să o poată perpetua fără a modifica datele reale. „Apreciez foarte mult faptul acestui bun început de a atrage atenția asupra Sibiului. Fața Sibiului, fața României și fața Europei a început să se schimbe o dată cu această revoluție, chiar dacă mulți nu o recunosc. După 30 de ani totul s-a schimbat, le mulțumim celor care au ieșit în stradă și au schimbat totul”, subliniază Alexiu Tatu.
Seria evenimentelor va continua cu o prezentare a evenimentelor din 1989 dedicată copiilor din școlile din Sibiu, care au fost invitate la expoziție sau care își doresc să participe. Apogeul proiectului va fi reprezentat de o serie de conferințe care se vor ține în 19 – 21 decembrie cu personalități importante la nivel național și internațional. În 20 decembrie, va avea loc conferința directorului Institutului pentru Crimele Comunismului, Radu Preda. Conferința se va desfășura sub titulatura „Trei decenii în comunism, trei decenii de posibilă libertate și tranziție”.
Foto: Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: expozitie , Muzeul Brukenthal , Muzeul Național Brukenthal , Crimelor Comunismului , Silvana Armat , Delia Voina , Direcţiei Judeţene Sibiu , donatii , Noua Zeelandă , Sala Multimedia , Academiei Forțelor Terestre , Casei Albastre , Radu Preda , Alexiu Tatu , Adrian Georgescu , 1989 , Ghiță Bârsan , Consulul Germaniei , Sergiu Chideșa , Pentru Sibiu , Arhivelor Naţionale , 1 decembrie , Hans Erich Tischler , Alexandru Olănescu , Claudia Evelina , Dănuț Nicușor Ivănuș , Față Sibiului , Gheorghe Buleteanu , Marius Chirilă , Nicolae Zbârcea , Orlandea Ștefan , Petru Crăciun , Ramona Nica , Reprezentații Muzeului Brukent , Crimele Comunismului
Vizualizari: 2354
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Iliescu
Acum 3 ore
Troll.E.Buzu
Acum 4 ore
Lutte
Acum 4 ore
Pastor Marginas
Acum 4 ore
Emil