Luni,
21.06.2021
Parțial Noros
Acum
16°C

Delia Jitianu, singura femeie dintre șoferii Aeroportului Internațional Sibiu: „Nu-mi regret decizia”

Delia Jitianu, singura femeie dintre șoferii Aeroportului Internațional Sibiu: „Nu-mi regret decizia”

Delia Elena Jitianu este, la 36 de ani, singura femeie angajată ca șofer în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu. Mămica unei fetițe de cinci ani, sibianca reușește să împace munca și timpul în familie și spune că, în viziunea ei, nu există meserii doar pentru bărbați sau doar pentru femei. Fiind pasionată de mașini și motoare, atunci când a prins ocazia de a candida pentru postul de șofer la aeroport, nu a ezitat.

O fire ambițioasă, Delia a fost întotdeauna tentată să încerce lucruri care o ajută să își depășească limitele. A fost angajată la Serviciul privat de Ambulanță din Sibiu o perioadă, pe postul de șofer autosanitară, ajungând apoi să se angajeze la Aeroportul Internațional Sibiu, tot ca șofer. Nu regretă decizia luată și spune că deși cunoscuții glumeau adesea pe seama meseriei ei, sibianca este foarte mulțumită de ceea ce face.

IMG_7810

Ce te-a determinat să alegi Aeroportul Internațional Sibiu?

Înainte de a-mi depune dosarul în vederea angajării pe postul de șofer în cadrul Aeroportului Internațional Sibiu, am încercat diferite joburi. Am lucrat o perioadă de câțiva ani pentru Serviciul de Ambulanță privat din Sibiu, pe postul de ambulanțier, respectiv șofer autosanitară, acest loc de muncă oferindu-mi privilegiul de a-mi aduce contribuția la salvarea de vieți omenești.

Pentru următorii aproximativ 5 ani am lucrat în domeniul transportului de pacienți cu boli renale, în această perioadă ajungând cu ambulanța chiar și pe aeroportul din Sibiu pentru transferul pacienților, aceștia fiind preluați de aeronave sanitare. Mereu am admirat ordinea și disciplina din interiorul aeroportului, așadar în momentul în care am auzit că există posturi libere nu am ezitat și mi-am dorit să cunosc și să încerc tot ce ține de meseria de șofer pe un aeroport internațional. Nu regret.

Ai ales un domeniu al bărbaților. De ce?

Niciodată nu am crezut că există domenii împărțite și clar delimitate pentru bărbați sau pentru femei. Există multe exemple de femei puternice care au reușit în diferite domenii: aviație, naval, transport, construcții, medicină, politică și lista poate continua. Cred că trăim deja alte timpuri, fără prejudecăți, foarte multe doamne și domnișoare excelează inclusiv în domeniul șoferie și pot spune din experiență că și bărbații au acceptat, mai mult sau mai puțin, prezența noastră în această breaslă. Cum bine știm cu toții, există foarte mulți domni bucătari, precum și multe doamne care știu să bată un cui sau să schimbe un cauciuc pe pană.

Cum gestionezi programul în ture cu viața de familie?

Majoritatea colegilor au copii acasă, așadar programul în ture ne ajută să avem timp și pentru ei. Personal, de un real ajutor îmi sunt atât soțul cât și părinții. Atunci când sunt la serviciu aceștia au grijă ca micuța Maya să nu îmi simtă lipsa. De altfel, este nevoie de un job pentru a contribui financiar la susținerea familiei.

IMG_7855

Care este modelul tău în viață şi de ce?

MAMA – Atunci când ai o mamă care îți oferă dragoste, curaj, susținere, încredere, când ai pe cine să te bazezi, răspunsul la această întrebare este mama. Mama este acea piatră tare care nu se clatină când bate vântul și glasul blând atunci când îl cauți. De la mama am învățat că în viață reușești orice, trebuie doar să îți dorești, să fii serios și onest, modest și uman, iar restul vine de la sine.

Un sfat pentru persoanele care vor să lucreze la Aeroportul Internațional Sibiu?

Nu mă pricep la sfaturi, dar pot relata o întâmplare reală despre momentul în care le spuneam cunoscuților că doresc să mă angajez la aeroport pe postul de șofer și aceștia râdeau pe sub mustăți, vociferând că nu aș avea nicio șansă. Aș vrea să le spun că se poate, că fiecare are șansa lui și că toată lumea poate încerca. Dacă ești serios, nimic nu este imposibil. Am găsit la Aeroportul Internațional Sibiu un personal amabil, colegi săritori, un mediu de lucru plăcut și multe perspective de viitor. IMG_7833

Reamintim că la sfârșitul lunii octombrie 2019, întreg personalul încadrat în funcția de șofer la Aeroportul Internațional Sibiu și-a înaintat demisiile. Ulterior demarării procesului de recrutare și selecție, nouă dintre cei unsprezece șoferi demisionari au revenit asupra deciziei, solicitând continuarea raporturilor de muncă, fiind aprobate doar patru dintre cele nouă solicitări.

În acest moment, potrivit reprezentanților aeroportului, toate posturile de șofer sunt ocupate, demersul de demisie în bloc neafectând într-un mod negativ activitatea Aeroportului Internațional Sibiu.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Radu

Acum 1 an

Daa asa e s,-a facut o dezapezire "ca la carte" pana acum Felicitari noilor veniti
Raspunde

De pe margine

Acum 1 an

Asteptam deszapezirile si mai vorbim despre noii veniti si deciziile lor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus