Vineri,
03.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Gunoiul costă tot mai mult! Taxa de salubrizare crește cu 14%

Gunoiul costă tot mai mult! Taxa de salubrizare crește cu 14%

Cetățenii, societățile comerciale și instituțiile publice din județul Sibiu vor plăti, de anul viitor, mai mult pentru pachetul de servicii de salubrizare de bază. Această majorare face parte din politica națională de descurajare a depozitării deșeurilor reciclabile în gropile de gunoi.

Pentru a încuraja sortarea corectă și reciclarea deșeurilor, statul român a impus, printr-o ordonanță adoptată în 2005 și completată ulterior, ca pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată în gropile de gunoi, cei care generează acest gunoi să achite o sumă de bani către Fondul de mediu. În cursul acestui an, contribuția pentru economia circulară (după cum a fost botezată respectiva taxă către Fondul de mediu) a fost de 30 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată în gropile de gunoi. De anul viitor, cuantumul acestei contribuții crește la 80 de lei pentru fiecare tonă depusă în depozitele ecologice, precum cel de la Cristian, folosit în județul Sibiu. Prin obligarea celor care generează deșeuri să plătească o sumă tot mai mare pentru depozitare, autoritățile naționale speră să determine populația să sorteze deșeurile pe fracții reciclabile, astfel încât la gropile de gunoi să fie depuse cantități tot mai mici, pentru atingerea țintelor asumate în fața UE.

Creșterea valorii acestei contribuții va avea drept efect și creșterea taxei de salubrizare pe care autoritățile din județul Sibiu o percep de la cetățeni, companii și instituții. În cazul municipiului Sibiu, spre exemplu, taxa de salubrizare va crește cu aproximativ 14%: de la 9,5 lei/lună pentru fiecare persoană, la 11 lei. ”De asemenea, este necesară majorarea corespunzătoare a Pachetului de servicii de salubrizare de bază (PSSB) și în cazul utilizatorilor non-casnici (agenți economici și instituții publice)”, se arată în proiectul de hotărâre care urmează a fi supusă dezbaterii consilierilor aleși de sibieni. PSSB este acel „abonament” stabilit pentru fiecare gospodărie sau companie, în funcție de numărul locatarilor, respectiv al angajaților.

Cea mai recentă creștere a taxei de salubrizare la Sibiu a fost implementată din prima zi de vară a acestui an, odată cu adaptarea sistemului de colectare selectivă pe bazele principiului ”Plătește pentru cât arunci”. Taxa de salubrizare a crescut atunci de la 7,89 lei/persoană/lună la 9,5 lei.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Dan

Acum 3 ani

14% din 9.5 este 10.83 iar voi de ce rotunjiti la 11?Asa ati crescut și rotunjit taxa pe salubrizare după bunul plac.nu va este teama?
Raspunde

m

Acum 3 ani

Daca tot cresteti preturile, si o tot dati inainte cu plateste cat arunci, de ce nu desfiintati numarul minim de ridicari, si sa plateasca fiecare efectiv cat arunca. De exemplu eu, la familie de 3 persoane, produc jumatate din cantitatea de gunoi pe care Soma spune ca ar trebui sa o produc. Diferenta intre ce produc si ce ar trebui sa produc, este in buzunar la Soma. Acelasi lucru este si in cazul firmelor. Cat gunoi poate sa produca o singura persoana angajata? Minimul pe care il accepta SOMA este 240L pe luna, in situatia in care, in momentul de fata, acea persoana produce maxim 40L. Eventual lasati tot 2 ridicari pe luna minim, dar dati si tomberoane mai mici. Chiar si la 2 ridicari pe luna, foarte rar am tomberonul negru plin.
Raspunde

me

Acum 3 ani

Total nejustificat.
Raspunde

io de la tara

Acum 3 ani

groapa de gunoi puteeeee numa' depozit ecologic nu-i acolo...
Raspunde

Dan

Acum 3 ani

De la 7,89 la 11 lei e o scumpire de 40% in doar 6 luni ! In plus ridicarile de gunoi rezidual se injumatatesc din ianuarie. Multumim coanei fodor si consiliului local Sibiu pentru aparararea interesului cetateanului sibian. Ne vedem in vara la alegeri.
Raspunde

El Dorado

Acum 3 ani

Servicii proaste preturi mari.
Raspunde

Eu

Acum 3 ani

Pe platformele menajere destinate locuitorilor din zona de blocuri cu 10 etaje( Bdul M.Viteazu) ar trebui aduse pubele cu capac pentru sticla,plastic si hartie . Orificiile acestor pubele sunt mici nepermitand introducerea unor obiecte mai voluminoase ,sunt neigienizate ,presupune ca locatarii sa introduca fiecare obiect in parte prin acel orificiu iar ceea ce nu intra prin orificiu sa fie lasat langa pubela. Trebuie avut in vedere si numarul mare de locuitori si numarul mare de unitati comerciale de pe bulevard, care folosesc aceleasi pubele. Igienizarea platformelor menajere este deficitara constituindu-se intr-un adevarat focar de infectie mai ales in timpul verii. Lucratorii de la Soma ridica de multe ori gunoiul la gramada: pubela neagra ( gri in cartierele de blocuri) impreuna cu cea maro. Nu se respecta nici frecventa de ridicare a gunoiului. Evident ca si locuitorii- mai ales cei din zona de blocuri - ar trebui sa inteleaga necesitatea selectarii gunoiului.Pentru multi pubela de culoare gri inseamna orice gunoi. Pretul este foarte mare raportat la ceea ce arunca o singura persoana.
Raspunde

Paul

Acum 3 ani

Coana Viorica Vasilica de la Primaria Sibiu !
Raspunde

Marcu

Acum 3 ani

Cu-coana Viorica Vasilica
Raspunde

Toma

Acum 3 ani

Nu cei de la Soma sunt vinovati de aceste majorari!(parerea mea!).Singurii vinovati sunt cei din Primaria Sibiu care practica o metoda eficienta de spoliere a sibienilor!"Multumim"!
Raspunde

Monica

Acum 3 ani

Bună seara. De ce și persoanele care locuiesc în străinătate de 30 de ani și au apartamente în Sibiu goale , nelocuite trebuie să plătească taxe pentru salubrizare ?
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

Raluca Turcan.Doar atâta va spun...
Raspunde

Pubele Sparte

Acum 3 ani

Pubele sparte, gunoi adunat aiurea.... dar no, daca ne-o trebuit of firma de la Bacau, bagata pe gatul nostru, politic si obligati prin regula locala sa ne abonam doar la ea... ce vreti ??!?!? Asta e monopol...unde e libertatea si liberalizarea pietei, daca toti suntem fortati sa semnam contracte cu o singura firma ?........o firma care face lucruri de mantuiala. Pana nu incepem sa dam autoritatile in judecata sistematic, pentru orice, atunci meritam sa fim fraieriti..ca suntem fraieri. Ar trebui data in judecata primaria, de exemplu, pentru ca a instaurat monopolul firmei Soma din Bacau, de exemplu.
Raspunde

Pubele Sparte

Acum 3 ani

Inca o chestie....... parca aceasta renumita firma de gunoieri a castigat contractul... pe fonduri europene, pentru ca era cea mai ieftina !!! Cum e cu ieftineala acum ?!?! Ha ?!?!?! O teapa tipica, data in zonele sudiste-moldovene, exportata si la Sibiu.... subevaluarea contractelor, firma gratis cu bani europeni, apoi cresterea tarifelor. Teapa clasica.
Raspunde

Paul

Acum 3 ani

Sa nu uitam de Coana Viorica de la Consiliul Judetean, va rog !
Raspunde

Nicoleta

Acum 3 ani

Ce inseamna "plateste cat arunci "? S-au pus cip-uri dar taxa este aceeasi. Ba mai si creste...Pielea de pe noi unde intra ? La reciclabile,nu ?
Raspunde

Un cititor

Acum 3 ani

Mai este o problemă. Noi, cei din curțile comune stăm de pază să vedem dacă vecinul sortează gunoiul? Evident, cei de la Soma ridică tomberonul negru și dacă sunt 2 pungi cu gunoi în el. Părerea mea, același rahat tipic românesc!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus