Miercuri,
27.01.2021
Ninsori Usoare
Acum
0°C

Arhiepiscopia Sibiului finanțează 21 de noi afaceri cu până la 100.000 de euro

Arhiepiscopia Sibiului finanțează 21 de noi afaceri cu până la 100.000 de euro

Arhiepiscopia Sibiului a demarat un proiect din fonduri europene, în cadrul căruia, printre altele, vor fi oferiți până la 100.000 de euro pentru 21 de inițiative antreprenoriale în domeniul economiei sociale.

”Structuri de economie socială SOLIDARe” este numele proiectului susținut din fonduri europene pe care Arhiepiscopia sibiană – prin intermediul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române – îl lansează la Sibiu, împreună cu doi parteneri (Mondo Consultanță şi AIEPSM – Asociaţia Institutul Educațional pentru Politici Sociale Margareta). Proiectul se adresează locuitorilor județului Sibiu și a celorlalte cinci județe din regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Hunedoara), care își doresc să demareze o afacere și consideră că o pot încadra la categoria întreprinderilor sociale (care funcționează asemenea oricărei alte afaceri, doar că trebuie să respecte anumite reguli cum ar fi distribuirea profitului și un raport maxim între salariul minim și cel maxim).

”Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea antreprenoriatului social din Regiunea Centru, prin înfiinţarea și dezvoltarea a 21 de noi întreprinderi sociale, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă şi la dezvoltarea economiei locale și regionale. Până la 100.000 de euro este suma care va fi oferită în cadrul acestui proiect pentru sprijinirea înființării de noi întreprinderi sociale, în cadrul cărora urmează a-și găsi un loc de muncă un număr de cel puțin 105 persoane”, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Cursuri și concurs

Cele 21 de inițiative antreprenoriale care vor primi ajutor financiar nerambursabil vor fi alese în urma unui concurs de planuri de afaceri, care va fi deschis oricui are reședința sau domiciliul în Regiunea Centru, are minim studii medii, își asumă înființarea unei întreprinderi sociale și deține certificare în antreprenoriat social – management de întreprinderi sociale. Cei care nu dețin aceste certificări, pot participa la cursurile organizate în acest sens în cadrul proiectului ”Structuri de economie socială SOLIDARe”, cursuri la care pot participa 110 persoane. ”Cursanții vor fi beneficia de consiliere în ceea ce privește domeniul antreprenorial în general, piața de desfacere, precum și metode de marketing”, arată beneficiarii proiectului cu o valoare totală de peste 13 milioane de lei.

Volumul asistenței financiare pe care o vor primi noile afaceri va depinde de numărul de noi locuri de muncă ce vor fi create în noile întreprinderi sociale: maxim 55.000 de euro pentru cei care înființează două noi locuri de muncă, maxim 70.000 de euro pentru trei locuri de muncă, maxim 85.000 de euro pentru patru noi locuri și cel mult 100.000 de euro pentru inițiativele antreprenoriale care vor duce la înființarea a minim cinci noi locuri de muncă.

Întreprinderi sociale

În cadrul prezentului proiectului vor fi organizate și workshop-uri care au drept scop informarea și conștientizarea persoanelor din grupul țintă asupra impactului benefic pe care îl va avea înființarea unei întreprinderi sociale. ”Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor organizate independent de sectorul public, al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor aparţinând grupului vulnerabil şi/sau producerea şi furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări. Întreprinderile sociale sunt persoane juridice de drept privat care dovedesc că respectă, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale prevăzute în Legea 219/2015. Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin dobândirea unui atestat de întreprindere socială”, este una din definițiile întreprinderilor sociale.

Conferința de lansare a proiectului ”Structuri de economie socială SOLIDARe” va avea loc la Sibiu, joi, 12 decembrie 2019, la hotelul Ibis.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Cristina

Acum 1 an

Se stie cumva si la ce oră e lansarea proiectului maine?
Raspunde

Samael

Acum 1 an

La ora 12:00
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus