Vineri,
20.09.2024
Innorat
Acum
13°C

Cadeții sibieni au ajuns la familiile izolate din Apuseni. „Am plecat acasă cu sufletul împlinit”

Cadeții sibieni au ajuns la familiile izolate din Apuseni. „Am plecat acasă cu sufletul împlinit”

Zilele trecute, câteva zeci de studenți ai Academiei Forțelor Terestre au reușit să ajungă cu daruri la 176 de familii izolate în Apuseni. Ceea ce tinerii au descoperit însă la fața locului a fost că mai mult decât orice altceva, oamenii din localitatea Râmeț, județul Alba, unde au dus cadourile, aveau nevoie să povestească despre viețile lor și să cunoască oameni noi. În același timp, cadeții s-au întors cu învățături prețioase din excursie.

La inițiativa studentului plutonier din Corpul Cadeților „Gl.Mr. Nicolae Uscoi” din Sibiu, Onisim Roșu, 34 de colegi și șase elevi de la Colegiul Național Militar din Alba Iulia, comandanți, profesori, instructori și sponsori au ajuns la 176 de familii izolate în comuna Râmeț cu daruri și o vorbă bună. „Haina militară, iubirea față de țară şi de oameni ne-au impulsionat să demarăm acest proiect. Suntem de părere că omul trebuie iubit și protejat indiferent că este pace sau război. Am reușit să strâng 34 de studenți ai academiei, mai mult de jumătate dintre ei fiind în anul I, deoarece am considerat că datorită acestei activități vor găsi motivaţia să demareze proiecte și să-și întărească spiritul civic”, spune Onisim Roșu.

IMG_2103

Tinerii au ajuns în Apuseni cu 1.500 kilograme de alimente pe care le-au transportat atât cu mașina cât și pe jos. Au cunoscut familii care i-au impresionat prin modul de trai, prin poveștile lor de viață și faptul că se bucură de lucruri mici, dar importante.

„La fiecare casă simțeai emoție, iar după ce părăseai incinta rămâneai cu sufletul împlinit, cu bucuria faptului că ai ajutat și cu o poveste frumoasă de împărtăşit. Principala bucurie a oamenilor a fost faptul că ne-am pus la masă cu ei şi am povestit. Din cauza izolării, rar se întâmplă să fie vizitaţi. Ne-au întâmpinat cu brațele deschise și ne-au rugat stăruitor să le trecem pragul. Am rămas impresionați de traiul oamenilor din zonă. Majoritatea se ocupă cu creșterea animalelor, iar izolarea a putut să le întărească caracterul, trupul și sufletul. Există un singur medic, o singură alimentară, iar din cauza dispersiei cătunelor oamenii coboară o dată la câteva săptămâni pentru a se aproviziona”, explică tânărul.

IMG_2099

Lt. Col. Adrian Teodorescu spune că cea mai importantă lecție pe care cadeții au învățat-o a fost că uneori este mai important să te poți întoarce la simplitate, la o viață trăită în liniște și armonie. „Am anticipat bine că acești oameni au nevoie mai mult să povestească ceea ce trăiesc acolo. Ne-am confruntat cu ceva inedit – o parte din studenți erau surprinși de faptul că acești oameni nu aveau nevoie de ajutor, aveau o situație materială bună. Ei au seama de bani, au 6-8 vaci, boi. Nici nu credeam că mai sunt familii care să crească boi și să lucreze exclusiv cu ei. Cai nu am văzut deloc acolo. O altă revelație pe care am avut-o a fost faptul că oamenii aceștia sunt aici într-o liniște chiar nepământeană și ar trebui poate să ne gândim de ce nu trăim noi o viață liniștită”, explică locotenentul.

Oamenii i-au așteptat în pragul casei cu diverse licori și bunătăți. S-au împărțit în șase echipe și peste văi au mers cu mașina, apoi au făcut cam 10-15 kilometri fiecare, pentru a ajunge la toate cele peste 170 de familii care rămân acolo peste iarnă an de an.

„Am început dimineața și am terminat târziu, dar a meritat fiecare moment. Ne-am întors acasă cu povești, cu satisfacția lucrului bine făcut, cu o bucurie greu de relatat în cuvinte”, spune lt.col. Adrian Teodorescu.
Potrivit acestuia, încă de la prima chemare, inițiativei s-au alăturat Scandia, Bătrânu Sas, Simpa, Aria, Clubul Sportiv Comunitar Sibiu (din partea căruia s-au deplasat 12 oameni alături de militari), Explorer, o firmă de catering din Aiud a oferit câte un pachet pentru fiecare familie, Corpul Cadeților din AFT, Corident și lista continuă.

IMG_1975 IMG_2049 IMG_2038 IMG_2036 IMG_2019 IMG_1966 IMG_1933 IMG_1903 IMG_1882 IMG_1831 IMG_1808 IMG_1790 IMG_1777 IMG_1773 IMG_1769 IMG_1611

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Burkina Fasole

Acum 4 ani

Aha... din ciclul "bine ca exista oameni saraci, ca sa ma simt si eu mai bine". Trist, dar.... cam asta e.
Raspunde

VVDhEhE

Acum 4 ani

In sfarsit fac si tantalaii de la AFT ceva bun.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus