Duminică,
21.04.2024
Parțial Noros
Acum
6°C

Perspectivele de dezvoltare prin fonduri europene pentru zonele urbane din România

Perspectivele de dezvoltare prin fonduri europene pentru zonele urbane din România

Primarul Astrid Fodor și administratorul public Ioana Leca au fost prezente marți, 10 decembrie la București, la o conferință organizată de Banca Mondială cu titlul “Perspectivele de dezvoltare pentru zonele urbane din România pentru perioada de programare 2021-2027”. Discuțiile din cadrul întâlnirii au fost conduse de doamna Tatiana Proskuryakova, manager de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria, de șeful Unității Direcției Generale de Politică Regională și Urbană din Comisia Europeană - domnul Carsten Rasmussen și de Ministrul Fondurilor Europene - domnul Marcel Boloș.

fodor (3)

“Una dintre concluziile foarte importante ale Conferinței a fost necesitatea descentralizării la nivel regional a alocărilor, astfel încât finanțările europene să acopere nevoile specifice și efective ale fiecărei regiuni în parte. De asemenea, s-a stabilit că o parte din finanțările pentru dezvoltarea urbană durabilă vor fi dedicate zonelor urbane funcționale, un nou concept introdus în viitorul cadru de finanțare. În limita acestor zone se vor putea face asocieri între municipii și localitățile învecinate pentru realizarea unor proiecte comune precum coridoarele de mobilitate. Atât Comisia Europeană, cât și Ministrul Fondurilor Europene au arătat întreaga deschidere pentru această nouă abordare, ceea ce va fi un mare pas înainte în politica de alocare a fondurilor UE.”  (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

fodor (2)

Conferința a fost organizată în contextul în care în această perioadă se stabilesc direcțiile pentru utilizarea fondurilor europene pentru dezvoltarea urbană din România în cadrul financiar care începe în anul 2021. În urma consultărilor pe care Banca Mondială le-a avut pe această temă cu administrațiile locale din țară, Banca a înțeles faptul că municipiile sunt lideri în susținerea proiectelor de dezvoltare urbană durabilă a regiunilor și că trebuie recunoscuți ca atare în noul cadru de finanțare din fonduri europene. În acest sens, a transmis o recomandare Comisiei Europene care a înțeles rolul important al municipiilor ca motoare de dezvoltare locală. Drept urmare, noul cadru financiar se va concentra printre altele și pe proiectele zonelor urbane funcționale, municipiile urmând să aibă puterea decizonală în acestea.

foto Primăria Sibiu

fodor (4)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Jon Melon

Acum 4 ani

*** Fodor.... nu erea aceeasi care spunea acum cateva luni ca ei nu-i trebuie zona metropolitana ?...despre ce vorbom ?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Despre ratarea Zonei Metropolitane .
Raspunde

Ady

Acum 4 ani

Nu dati aeroportul arabilor, nenorocitilor.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus