Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Cât mai costă o înmormântare? „Poate ajunge chiar și la 7.000 de lei”

Cât mai costă o înmormântare? „Poate ajunge chiar și la 7.000 de lei”

Înmormântarea este un moment dureros în familie și poate atinge prețuri exuberante. Prețul minim al unei ceremonii se învârte în jurul sicriului care vine în multe forme și mărimi. Cea mai ieftină înmormântare înregistrată de o firmă din Sibiu a fost de 750 de lei, iar cea mai scumpă a ajuns la 7.000 de lei. Cu toate acestea prețul mediu în Sibiu se învârte în jurul sumei de 3.500 de lei.

În Sibiu sunt foarte multe firme de pompe funebre, Caritabilul este una dintre cele mai cunoscute și cele mai vechi firme din oraș. Cu timpul acestea s-au înmulțit, în 2019 avem firme precum La Nelu Klein SRL, Vremuri SRL, Amurgul-Unu SRL, Pompe Funebre Apusul SRL, Omagiu SRL și Condoleanțe SRL.

Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu patronul firmei Condoleanțe SRL  pentru a afla care este prețul unei înmormântări și pentru ce servicii plătesc sibienii.

În oferta firmei Condoleanțe sunt prezente 14 opțiuni pentru sicrie, cel mai ieftin este în valoare de 720 de lei iar cel mai scump este 2.880 de lei. Diferența de preț este dată de diferitele materiale folosite, precum brad, fag sau stejar. „Diferența dintre sicrie ține de esența lemnului, sunt sicrie de brad care sunt considerate cele mai ieftine. Oamenii nu știu că bradul este cel mai rezistent la umiditate și le refuză pentru că sunt din categoria de <<ieftin>>. Preferatele sunt sicriele de fag sau de stejar, dar fiecare familie face după cum crede de cuviință. Există sicrie XXL, pentru persoane de până la 130kg, pentru cei între 130kg-160kg și peste 200kg. La fel există sicrie pentru persoane înalte sau scunde. Până la urmă nu poți spune niciodată că un sicriu este frumos”, explică Marius Bratu, patronul firmei.

WhatsApp Image 2019-09-20 at 16.16.57

Un scriu decent se învârte în jurul a 1.000 -1.300 de lei, cu toate acestea majoritatea sicrielor comercializate întrec acest prag. „Când este vorba de părinți, oamenii vin cu pretenții mari pentru că ei consideră că dacă investesc mult în înmormântare acoperă faptul că nu au fost alături de ei pe timp vieții. O a doua categorie sunt cei cărora le este <<rușine>> de neamuri, mai ales dacă au moștenit ceva valoros. Ultima categorie au văzut ceva la vecinul și își doresc același lucru. Lucrurile astea sunt cumva paradoxale când vine vorba de o înmormântare”, a detaliat patronul.

Media unei înmormântări în județul Sibiu este de aproximativ 3.500 de lei și conține toate cele necesare unei ceremonii. Sicriul, crucea care are prețul unic de 80 de lei, prosoape a căror prețuri este între 5 de lei și 24 de lei, batiste cu lumânări sunt 1,5 de lei, colacii care ajung la 1,6 lei  și transportul care este de 2,5 lei pe km. Pe lângă acestea mai pot fi cumpărate pahare de plastic, pâine, batic, candele, coliva și se mai adună câțiva lei.

„Pachetul minim ajunge la aproximativ 1.500 de lei și include sicriul, crucea, transportul funerar și transportul coroanelor, lumânări, batiste, prosoape și capela funerară. Acestea sunt pentru o înmormântare simplă, fără colaci sau pomană. Pentru o înmormântare cu toate cele necesare este nevoie de aproximativ 2.500 de lei. Eu am avut înmormântări de 750 de lei și de 7.000 de lei. Bineînțeles că toate aceste costuri însumează și transportul, dacă persoana decedată se află în alt județ atunci prețul crește. La români depinde foarte mult și de numărul de participanți, de neam practic. O înmormântare cu pomană și toate cele necesare, cu un număr mare de oamenii poate ajunge și la 6.000 de lei, din care statul decontează un ajutor de înmormântare de 5.160 de lei”, spune patronul firmei Condoleanțe.
Toate lucrurile acestea diferă de cultul religios practicat. Pentru ortodocși înmormântarea este cea mai scumpă. Catolicii, evangheliști sau pocăiți, de exemplu, au nevoie doar de sicriu, cruce și transport. Practic o firmă de pompe funebre funcționează similar cu o firmă de organizat ceremonii, precum cele pentru nunți sau botezuri.

„În ceea ce privește documentele necesar firmele de pompe funebre au dreptul să declare decesul, au dreptul de constatare a decesului, putem să ajutăm oamenii cu perfectarea actelor și depunerea dosarului pentru ajutorul de înmormântare. Toate sunt opționale, oamenii sunt reticenți cred că noi o să le luăm banii dar suma este fixă oricum, iar noi nu avem comision. Practic noi încercăm să oferim servicii cât mai complete tocmai pentru a elimina stresul din familie, este greu să pierzi pe cineva și toate drumurile nu ajută pe nimeni”, încheie Marius.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus