Miercuri,
25.05.2022
Acum
0°C

Măsuri fără precedent pentru combaterea pestei: De miercuri poliția oprește mașini în trafic

Măsuri fără precedent pentru combaterea pestei: De miercuri poliția oprește mașini în trafic

Agenţii de circulaţie ai Poliţiei au început de miercuri, 11 decembrie, controale intense în trafic pentru a verifica dacă sunt transportaţi porci ilegal, iar vinovaţii vor primii amenzi şi animalele vor fi confiscate, a spus Robert Chioveanu, noul şef al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), aceasta fiind una dintre primele măsuri luate pentru combaterea virusului de pestă porcină africană de când s-a instalat în funcţie.

„Avem un plan de acţiune, iar de mâine (miercuri – n.red.) Poliţia română va face controale în trafic să verifice dacă sunt transportaţi porci în portbagaj. Cei care vor fi prinşi cu porcul în portbagaj, în lipsa de documente a animalelor şi de transport, vor fi sanctionaţi şi porcii vor fi confiscaţi şi incineraţi”, a spus Robert Chioveanu, preşedintele ANSVSA în cadrul conferinţei de presă „Viitorul industriei de creştere şi procesare a cărnii de porc”.

În prezent, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 254 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 709 focare, potrivit ANSVSA. De la prima semnalare a prezenţei virusului în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până acum, au fost eliminaţi peste 540.000 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate peste 2.300 de cazuri la misterţi.

Chioveanu a explicat că această iniţiativă face parte dintr-un proiect larg de combatere a pestei porcine, printr-o nouă strategie. Însă, el consideră că nu este numai lupta ANSVSA, ci trebuie implicate şi ministerele Agriculturii, Mediului şi de Interne, dar şi fermierii şi jucătorii din industria cărnii.

„Avem un grup de lucru, am adus specialişti din privat şi de la stat şi vom elabora un plan concret până la sfârşitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, apoi aşteptăm finanţare de la Ministerul Agriculturii şi ulterior îl trimitem unui grup naţional de experţi. Ne-am gândit să aplicăm planul la început în două ferme mari. La sfârşitul lui 2020 să albim fermele mari, iar în cinci ani să avem zone libere”, a mai spus şeful ANSVSA.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus