Miercuri,
21.02.2024
Ceata
Acum
0°C

Dezbatere la Sibiu. ”La treizeci de ani de la Revoluţie, este vremea respectului pentru eroi”

Dezbatere la Sibiu. ”La treizeci de ani de la Revoluţie, este vremea respectului pentru eroi”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a organizat sâmbătă, la biroul  local, la ora 17:30,  un eveniment dedicat aniversării a trei decenii de la căderea Cortinei de Fier. Radu Filipescu, Dumitru Lăcătuşu şi Radu Vancu au fost invitații care au participat la dialogul moderat de Luminița Corneanu.

În cadrul dezbaterii s-a discutat atât despre Revoluție, cât și despre semnificația căderii Cortinei de Fier din 1989.

„La treizeci de ani de la Revoluţie, moment pe care l-am trăit la Sibiu, este vremea respectului pentru eroi, dar şi a evaluării imaginii de sine. Cum se simte România în pielea ei europeană, cum îşi gestionează traumele tranziţiei, cum ne maturizăm din acest proces? Cum a evoluat Europa după ce nu a mai fost separată în două lumi diferite de Cortina de Fier? Acestea sunt întrebările cu care am pornit la drum în organizarea acestei dezbateri”, a spus Nicolae Ştefănuţă.
Dumitru Lăcătușu, specialist în istoria comunismului, a început prin explicarea momentului care a schimbat Europa și viețile oamenilor.
“Căderea Cortinei de Fier este simbolizată de Zidul Berlinului care separa cele două Germanii, respectiv Europa de Vest de Europa Comunistă. El marca două state în care drepturile omului nu erau respectate, un partid unic care avea control total asupra vieții oamenilor, o poliție politică care controla totul și în care cetățenii nu puteau să circule liber în afara granițelor statului”.
Radu Filipescu, fost disident anticomunist din România, a caracterizat regimul comunist prin două trăsături majore: existența unui singur partid și lipsa proprietății private. A povestit despre ceea ce a însemnat să te opui regimului. De asemenea, scriitorul Radu Vancu a vorbit despre comunism asociindu-l cu cartea  “Main Currents of Marxism”.

Dezbaterea s-a încheiat cu întrebări adresate invitaților de către public.

WhatsApp Image 2019-12-14 at 22.24.52 (1)

Adina Torop și Magdalena Ceaușescu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus