Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Interviu Dan Barna. ”O dată la câțiva ani mai punctează și Brukenthal-ul”

Interviu Dan Barna. ”O dată la câțiva ani mai punctează și Brukenthal-ul”

A pierdut alegerile prezidențiale, iar acum se confruntă cu un val de critici în partid pentru o decizie de excludere. Dan Barna recunoaște că USR nu e ușor de condus și că ai nevoie de ”ficat” pentru a conduce partidul. Anunță că va începe în USR ”dictatura” regulamentelor și a ordinii, iar celebra ”Poiană a lui Iocan”, grupul de pe Facebook al USR-iștilor va fi deschis, cel mai probabil, pentru toți românii.

În ceea ce privește Sibiul, susține că orașul are nevoie un restart, însă nu sub comanda lui. Iar ”lăzăriștilor” le trimite un mesaj de îmbărbătare, după ce el, ca absolvent al Colegiului, a pierdut în fața lui Iohannis, de la Brukenthal:”O dată la câțiva ani mai punctează și Brukenthal-ul”.

Reporter: S-a făcut analiza alegerilor prezidențiale: cu ce s-a greșit, ce s-a făcut bine, ce trebuia făcut altfel?

Dan Barna: Echipa de campanie a prezentat Biroului Național și Biroului Politic un raport detaliat de câteva sute de pagini pe activitățile realizate, pe partea de activități de campanie, pe partea de strategie și pe partea de sondaje, s-a colectat instituțional sinteza acestei campanii.

Rep.: Și concluzia care este? Se poate desprinde ceva esențial de aici?

D. B.: Noi am făcut o analiză cumva pe scenarii contrafactuale și a fost discuție dacă decizia de a nu-l ataca pe președintele Iohannis a fost bună sau nu.

Rep.: Dar a fost corectă sau nu?

D. B.: În contextul politic dat, spațiul de a-l fi putut ataca era doar în precampanie și eventual în prima parte a campaniei. Din momentul în care s-a instalat criza politică, orice atac înspre Iohannis și PNL era perceput ca fluieratul în biserică. Se spunea, uite, tocmai scăpăm de PSD și USR e contra. Situația a fost jucată corect de către candidatul PNL suprapunând criza politică pe campania electorală și i-a creat o imunitate consistentă la atacuri. Probabil la secțiunea intrării la guvernare, comunicațional, ar fi trebuit să facem mai mult, să creăm niște scenarii, pentru că am spus că nu intrăm la guvernare ș nu am creat alternative și acolo s-ar fi putut să fi pierdut o parte din viteză. Chir dacă nu am fi apucat să guvernăm, o comunicare mai bună probabil că ar fi contat.

În partea de campanie nu știu ce am fi putut spune mai mult. Poate dacă am fi ajuns în mai multe locuri, să ajungem la mai mulți oameni, ceea ce ar fi fost destul de greu, pentru că am făcut numai în țară peste 12 mii de kilometri, am fost în perioada aia în toate județele României. Poate doar să fi găsit poate în unele județe niște evenimente cu un mai mare aflux de oameni.

Era necesar să fi avut primari și structuri locale în țară, pentru că e foarte greu să compensezi, oricât elan ai reuși să ai creezi în căminele studențești , în marile orașe, în zonele de companii. E foarte greu să compensezi cu asta 40 de județe, ori 700 de voturi în fiecare comună. Când înmulțești cifrele acestea îți ies niște cifre care nu pot fi bătute.

Rep.: Îți iese practic scorul PSD.

D. B.: (râde) Da, practic îți iese scorul PSD. Probabil asta a fost o abordare naivă a noastră.

Rep.: V-ați întâlnit cu președintele după alegeri, ce v-a spus?

D. B.: Am vorbit inclusiv despre campanie, evident și de rezultat, l-am felicitat normal. Dar mi-a spus, în acest context de care vorbeam noi acum: ”nu fiți foarte autocritic cu dumneavoastră, pentru că nu e cazul. Rezultatul a fost foarte bun, așteptările au fost greșite”. Probabil că despre asta e vorba. Probabil că a fost naiv să credem că vom ajunge în turul doi, fără să avem primării în țară. Asta e chestiunea de fond. Toate acele lucruri pe care trebuia să le facem, să nu fi greșit eu o replică, să fiu mai clar, sunt detalii care aducea poate 2,3 procente în plus, dar puțin probabil să fi făcut diferența. Alternativa era să fi creat un val de emoție, care nu s-a întâmplat. Nu mai era sentimentul de frică și de urgență, pentru că alternativa era între două forțe de bine și atunci cumva, status-quo-ul, stabilitatea, abordarea conservatoare, e cea naturală a oamenilor, care se tem de schimbare dacă nu e un pericol evident pe care să îl vizualizeze.

Rep.: S-a discutat mult în Sibiu, în timpul campaniei de la prezidențiale, despre confruntarea celor de la Brukenthal cu cei de la Gheorghe Lazăr. Ce aveți de spus în apărarea onoarei celor de la Lazăr?

D. B.: O dată la câțiva ani, mai punctează și Brukenthal-ul.

Rep.: Ce se mai aude de dosarul de la DNA, cu fondurile europene? Din momentul în care nu v-ați calificat în turul doi, nu s-a mai auzit nimic.

D. B.: Nu se mai întâmplă nimic, pentru că nu era nimic acolo. A fost un demers de campanie, subiectul este evident închis, pentru că dosarul de la DNA, așa cum bine au observat cei care au citit dincolo de titluri, nici măcar nu se referea la mine, pentru că în dosarul acela din 2014 eu nu aveam nicio legătură, nu eram acolo, din acest motiv nici nu am fost nici măcar citat. Dosarul a fost folosit în perioada de campanie în folos strict electoral. Toate verificările făcute inclusiv de Curtea de Conturi și de minister, toate au arătat că nu a fost nimic în neregulă în activitatea mea, lucru pe care îl știam. În campanie, toate aceste lucruri au însă o cu totul altă greutate.

alegeri barna (38)

”Noi, la Sibiu, cochetăm cu faptul că facem lucrurile altfel... Păi hai să le facem”

 

Rep.: Ne apropiem de alegerile locale. Ce se întâmplă cu Primăria Sibiu?

D. B.: Am trecut aseară pe lângă ea, arăta bine din afară.

Rep.: Și înăuntru nu sunteți curios să vedeți cum arată?

D. B.: Înăuntru e greu de spus. Din punctul meu de vedere, Sibiul are un potențial care nu e exploatat la momentul de față. Ca oraș trăim pe inerția unui prestigiu real și existent, toate aceste evenimente care se întâmplă, că vorbim de teatru, de jazz de film, sunt lucruri câștigate, realizări de care suntem mândri, dar parcă de la o perioadă nu am mai mers mai departe. E genul acela de situație specifică în business, în economie, în companii, care spune ce te-a adus până aici, nu te duce mai departe. Cred că aceste alegeri sunt opțiunea de a păstra situația actuală, ceea ce poate fi o opțiune, așa cum a existat la alegerile prezidențiale, sau să fie analizată o altă opțiune dintre cele care vor fi acelea.

Rep.: USR cu ce opțiune va merge?

D. B.: În acest moment, evaluăm candidaturile colegilor și decidem. Vom avea cu siguranță candidat, nu am decis cine va fi acesta, ambele partide din alianță au deschisă perioada de selecție a candidaților.

Rep.: V-ați răzgândit, vă veți depune intenția de a candida?

D. B.: Nu, nu m-am răzgândit. E puțin probabil să candidez în acest moment la Primăria Sibiu. Proiectul național e important, mai ales în contextul următoarelor alegerilor și în contextul în care se anunță o guvernare din care probabil vom face parte și unde e nevoie de toate resursele alianței pentru a putea contribuia la transformările pe care vrem să le facem în România.

Rep.: Gândindu-ne la trecutul politic al președintelui Klaus Iohannis, fost președinte FDGR și PNL, în Sibiu, credeți că la locale va exista o alianță PNL-FDGR, care să susțină reciproc candidați la Primăria Sibiu și la președinția Consiliului Județean?

D. B.: Sunt toate premisele să se întâmple. Președintele Iohannis are un ascendent important în acest moment, a dovedit la alegeri, a dovedit din plin în urma alegerilor de la Sibiu, și, din perspectiva mea, nu are rost să ne ascundem după deget, dacă decizia va fi de păstrare a doamnei Fodor în funcția de primar, atunci e foarte posibil ca ea să fie candidatul susținut într-o formă sau alta, mai implicit sau mai aparent și de PNL. E un scenariu previzibil.

Rep.: Cum vedeți dvs. viitorul orașului? A fost o capitală culturală europeană de succes, regiune gastronomică cu mai puțin succes. Ce ar trebui să urmeze?

D. B.: Pasul următor pentru Sibiu ține din punctul meu de vedere de asumarea faptului că actualul cojoc ne-a rămas mic, și că actuala căciulă nu ne mai poate proteja mult timp. Chiar acum, venind spre sediu, mi-am adus aminte cu nostalgie de perioada când, să ajungi dintr-un loc în altul, nu era o problemă. Spuneai că ajungi în cinci, șapte minute și așa era. De oriunde, spre oriunde în orașul acesta. Acum, transportul devine un spațiu în agenda zilei. Într-un interval de 20-40 de minute ți se pare să fie firesc să ajungi dintr-o parte în alta cu mașina Și asta arată că trebuie ne asumăm extinderea ca zonă metropolitană, trebuie să începem să se întâmple marele centru cultural și sediul teatrului, pentru că acest festival care intră în elita mondială nu va putea să rămână la acest nivel, decât dacă facem și noi ceva ca oraș, adică un centru cultural, un teatru modern, spectaculos. Viziunea mea e ceva ca Opera din Sydney, ceva care să devină un simbol în sine, spectaculos. Trebuie să facem deja primii pași.

teatru circulatie

Rep.: Deja vorbim de mai bine de 10 ani de acest proiect, de primii pași.

D. B.: Știu, tocmai de asta spun, pare că e vorba de un ”never ending story”. Chiar am vorbit acum câteva luni cu domnul Chiriac și am spus că este unul dintre proiectele care la nivel personal vreau să mă implic și ce va depinde de poziția în care voi fi, voi face astfel încât despre acest proiect să nu se mai vorbească de la o generație la alta. Trebuie să ieșim din asta pentru că noi, la Sibiu, cochetăm cu faptul că suntem printre orașele de top ale țării, că facem lucrurile altfel... Păi hai să le facem.

Rep.: Acesta e un singur proiect.

D. B.: Da, dar dincolo de acesta trebuie să vorbim și de zona metropolitană. E clar că dincolo de Bulevardul Mihai Viteazu, încolo, toată partea aceea de oraș, cu Cisnădia din extrema stângă, trebuie să facem acest proiect, trebuie să ne extindem, pentru că nu mai încăpem și nu mai încăpem de la o lună la alta. Lucrurile acestea nu se pot întâmpla magic. Ori ne dezvoltăm pe verticală, ceea ce nu e nici tradiția și nici direcția, ori acceptăm că actualele granițe ale orașului nu mai sunt suficiente și zona metropolitană este singura soluție rezonabilă pe care o avem și care trebuie să se întâmple. O viziune pentru dezvoltarea orașului este cred miza următoarelor alegeri locale în Sibiu.

barna USR (59)

”(n.r. În USR) E nevoie de disciplină și de respectarea regulilor”

 

Rep.: Și ajungem la scandalul zilei din USR. Ce s-a mai întâmplat de data asta? Cum s-a ajuns aici, mai ales că pare că lucrurile se escaladează?

D. B.: Escaladează pentru că este un subiect tentant pentru presă. În orice alt partid din România, dacă un membru ar fi fost exclus pentru injurii și pentru mesaje împotriva partidului ar fi fost o știre pentru cineva? Eu zic că nu.

Rep.: Mă scuzați, dar nu cred că asta a fost știrea. A fost știre protestul din interiorul USR împotriva deciziei de excludere.

D. B.: Temeiul a pornit de la faptul că Biroul Politic Național a decis o excludere.

Rep.: Asta nu a fost o știre deosebită pentru presă. Știrea adevărată a fost că peste o sută, 200 de membri au început să strângă semnături și scrisori împotriva conducerii partidului.

D. B.: Asta arată că USR este un partid viu și asta face interesant pentru media și cred că e un lucru firesc. Acum un an și jumătate a mai fost o scrisoare a 99 de membri, 120 de membri. Este vorba de opoziția internă, care alege să se manifeste în acest fel, dar anual avem o astfel de demers, în care se trimite o scrisoare plină de supărare legată de o manifestare sau alta, ori o decizie sau alta. Lucrurile din punctul meu de vedere sunt foarte clare. Există o decizie statutară a Biroului Național, în care o fostă colegă de-a noastră a fost exclusă pentru poziționare în spațiul public împotriva obiectivelor politice ale partidului și pentru injurii au existat mai multe sesizări. I s-a acordat dreptul la apărare, a fost întrebată dacă dorește o amnare să-și pregătească apărarea sau să participe la ședința respectivă. Există o decizie de atac la Comisia Națională de Arbitraj, este o procedură, normală, obișnuită. Aici este cheia deciziei: este nevoie de disciplină și de reguli pentru că ideea că vom ajunge să guvernăm România și că este permis oricărui membru să nu aibă niciun fel de regulă și să nu existe niciun fel de principiu noi nu mai putem continua. E nevoie de disciplină și de respectarea regulilor, pentru că postarea unui mesaj de a nu fi votat candidatul partidului, de a nu fi votat partidul înaintea alegerilor a fost considerat de foarte mulți oameni din partid un lucru de neacceptat, aceasta a fost chestiunea de fond. Cum nu există obligația omului de a fi membru de partid, tot așa nu există obligația omului de a fi disprețuit de un membru de partid. Sigur, există libertate de expresie, dar dacă ataci partidul din care faci parte, îți pierzi calitatea de membru. Este o reacție firească, normală.

Dan Barna și Dacian Cioloș (2)

Rep.: Aveți cumva impresia că de fapt altul este subiectul? Pentru că dacă mă uit pe lista de acum și apoi pe lista de mai devreme, de după alegerile prezidențiale, în mare parte e vorba cam de aceiași oameni.

D. B.: Se numește opoziția internă. Sunt aceiași care au semnat scrisoarea celor 99 de anul trecut, scrisoarea celor 100 de acum doi ani, există un număr de membri care au o altă viziune cu privire la viitorul partidului, care nu a fost validată de forurile interne, mă refer la Congres, la Comitet Politic și atunci modalitatea prin care și exprimă punctul de vedere diferit sunt aceste scandaluri pentru care optează. Mesajul meu este că partidul va continua să se profesionalizeze, să se disciplineze, pentru a putea fi un partener de guvernare credibil pentru alegerile din 2020. Ideea că oricine poate face orice, fără nicio limită nu mai poate fi de actualitate în această organizație.

Rep.: În acest context, v-ați gândit că toate acele discuții de pe diferite medii de socializare să fie cumva reglementate? E nevoie de alt tip de comunicare în cadrul partidului sau nu asta e cauza?

D. B.: Da, fără îndoială. Lucrăm la o platformă de comunicare directă cu membri, prin care mesajele să ajungă facil, și despre această platformă de care vorbiți, avem acum discuții interne pentru a găsi cele mai bune soluții pentru viitorul ei. Adevărul e că eu am creat ”Poiana lui Iocan” în momentul în care eram purtător de cuvânt al partidului, în 2017.  Am făcut ”poiana” tocmai pentru a nu se mai ieși în spațiul extern cu mesaje, am făcut această platformă, pentru membrii USR. A funcționat atunci foarte bine, eram un partid de 1500 de membri, acum, la 20 de mii, pare că instrumentul nu-și mai îndeplinește rolul inițial.

dan barna in poiana sibiului

”Deschidem Facebook-ul pentru toată lumea”

 

Rep.: Se închide Poiana lui Iocan?

D. B.: Vom vedea. Nu știu dacă asta e soluția de închis, dar cred că e cazul pur și simplu să creăm un alt spațiu de comunicare. Soluția, cred eu, este să deschidem Facebook-ul pentru toată lumea, să facem acolo un grup de stat de vorbă și gata.

Rep.: De cât ficat aveți nevoie să fiți președintele USR?

D. B.: (râde) E simpatică întrebarea. Mi-a mai pus întrebarea asta și o doamnă președintă a unei filiale care nu este susținătoarea mea și zice ”ce-mi place mie la tine și de ce te chinuim atât, este că duci”. Pare că e și o distracție să vedem ce scandal mai putem genera, să vedem cât mai poate duce Dan Barna. Deocamdată, dat fiind vorbele pe care mi le-au spus oamenii în această campanie prin țară, și nu vorbesc de membri, pentru că foarte mulți mi-au spus că văd că suntem alternativa și că suntem viitorul în care ei speră,  că trebuie să confirmăm în viitorul politicii și chiar dacă mai facem greșeli, în noi au încredere. Dar dincolo de asta, faptul că 1,4 milioane de oameni câți au votat la prezidențiale, au avut încredere în noi, îmi dau suficient ficat să duc aceste lupte.

Rep.: Un mesaj pentru sibieni înainte de Sărbători?

D. B.: La mulți ani, încredere, inspirație și voie bună tuturor, că asta era vorba bunicii mele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Alzara 1918

Acum 4 ani

Dl Barna a eșuat in gestionarea politică a USR .
Raspunde

Zinco

Acum 4 ani

Ba din contra, daca nu era Barna, acum USR nu mai exista. De vreo 2 ani deja. Rabdare, la un partid ca USR nu se puteau intampla altfel lucrurile.
Raspunde

un cetatean

Acum 4 ani

Auzi la el ca "O data la cativa ani mai puncteaza si Brukenthal-ul" :)) Bai Ilie, tu inca n-ai trecut de pubertate? :))
Raspunde

Zinco

Acum 4 ani

Asa e cand citesti doar titluri, nu si continut....
Raspunde

Mex

Acum 4 ani

Si unde exact a punctat Lazar-ul pana acum? Ne-a scapat ceva?
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

USR ar fi fost intr-o situatie mult mai buna acum daca il lasati pe directia initiala si cu Nicusor Dan la carma. Dar setea de putere a unora a fost prea mare
Raspunde

///

Acum 4 ani

Ha dane, arata ce poti, scapa-ne de Brukenthal!
Raspunde

Ade Ka

Acum 4 ani

Puncteaza din plin la non valori si fite cat cuprinde. Numai fii de "campioni" acolo, in cea mai mare parte, buni de nimic. Nu ca Lazar-ul ar fi mai departe, e tot pe-acolo. Licee de copii cu fite si pretentii, dar rezultate aproape nule.... nici unii n-au ajuns mari pe undeva, in afara de Iohan in politica sau Barna, dar ei nu pot fi numiti valori, sunt niste politicieni. Asa ca, rade ciob de oala sparta, sunt tot o apa si-o mocirla, dar fitele cat cuprinde. Oricum, e de prost gust ca niste oameni de stat, sa se certe pe care e brukist sau lazarist, la nivelul asta. E jalnic, chiar, altele ar trebui sa fie temele si orizontul de gandire... dar asta spune exact ce am scris mai sus. Aproape zero barat...amandoua. Probabil cele mai de calitate persoane scoase din liceele sibiene sunt dintre "fraierii" de la industriale, daca tot e sa discutam. Nu cred ca sunt multi IT-isti sau ingineri scosi de pe bancile Bruk-ului sau lazarului. Eu, personal am intalnit doar oameni debusolati si in general mediocrii, care se lauda ca au invatat in trecut pe la Bruk, Lazar sau Goga..hai sa-i socotim si pe astia ca se simt nebagati in seama. Probabil vor fi si exceptii, normal, dar cam aia e norma.
Raspunde

zzz

Acum 4 ani

tu la care Industrial ai fost?
Raspunde

Zinco

Acum 4 ani

Chiar nimeni nu citeste mai mult decat titlurile articolelor? Cititi, oameni buni vorbele din interviu. Pana una-alta, ceea ce e cert este ca Bruk, Lazar sau Goga nu scot analfabeti functionali, adica sunt oameni care dupa ce citesc un text nu raman cu titlul sau. Spor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vartolomei Radu

Acum 4 ani

Privesc cu mandrie aceste nume de crestini : Alzara 1918 , un cetatean , Mex , 2cents , si mi se umfla pieptul privind curajul celor amintiti de a-si expune barbateste pot spune chiar eroic parerile (ideile ar insemna prea elevat ) Regret ca acesti eroi curajosi nu pot etala intru definirea lor si niste CAGULE frumoase asa cum le este si caracterul .
Raspunde

un cetatean

Acum 4 ani

Vad ca e in trend la usr-isti sa nu accepte dreptul la exprimare :) orice comentariu adus la adresa lor se ataca urgent. :)) ba chiar se dau membrii afara din partid. @Vartolomei: chill man! expresia folosita de Barna a fost funny. Mai ales pentru un fost Brukenthalist, care si-a amintit de aceasta "rivalitate" copilareasca.
Raspunde

2cents

Acum 4 ani

Cu ce anume va incalzeste sa imi cunoasteti numele? Parerea mi-am exprimat-o si mi-o mentin. Punctual, care parte din parerea mea este deranjanta pentru dumneata sau care parte necesita "scoaterea cagulei" ? Daca mi-ati fi urmarit comentariile in timp ati fi observat ca nu sunt un troll de partid si ca in general am chestii de reprosat tuturor partidelor nu sunt fan al unuia. Da, am fost incantat de USR insa doar pana in 2018 cand stiti ce s-a intamplat.
Raspunde

Vasile Gaidarji

Acum 4 ani

Domnule Barna, cred ca v-ar fi de mare ajutor sa luati aminte cu atentie si fara suparare la materialul critic publicat in "Dilema Veche" de domnul Valeriu Nicolae.
Raspunde

George

Acum 4 ani

Rivalitati intre doua licee producatoare de viitori studenti la litere, drept sau administratie :) Fix domeniile cele mai praf, din Romania. Oare sa fie vreo coincidenta ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus