Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
18°C

Premieră: Primăria Sibiu a lansat licitația pentru execuția primei parcări supraetajate din oraș. În Hipodrom, cu plată

Premieră: Primăria Sibiu a lansat licitația pentru execuția primei parcări supraetajate din oraș. În Hipodrom, cu plată

Subsol, parter, trei etaje și terasă. Suprafață utilă de 9.341 de mp. 321 de locuri de parcare pentru mașini și 23 pentru motociclete. 28,7 milioane de lei, fără TVA, buget alocat, 18 luni perioadă de proiectare și execuție. Câteva din datele primei parcări supraetajate lansată spre execuție de către Primăria Sibiu.

La nouă luni de la finalizarea studiului de fezabilitate, administrația locală a Sibiului a publicat anunțul procedurii de atribuire publică a contractului de proiectare și execuție a primei parcări supraetajate din oraș. Aceasta urmează a fi amplasată în cartierul Hipodrom, între blocurile delimitate de bulevardul Mihai Viteazul, strada Nicolae Iorga și strada Oștirii (cu acces din strada Nicolae Iorga), într-o zonă unde sunt estimate a fi aproximativ 500 de locuințe. Clădirea parcării va fi avea o amprentă la sol de 1.626 de mp și cinci niveluri: subsol, parter, trei etaje și terasă. La fiecare nivel, numărul locurilor de parcare pentru mașini este cuprins între 49 (la parter) și 58 (pe terasă). Alte 23 de locuri de parcare pentru motociclete sunt distribuite la fiecare nivel.

În zona în care va fi ridicată parcarea sunt aproximativ 500 de locuințe. Sursa foto: studiul de fezabilitate În zona în care va fi ridicată parcarea sunt aproximativ 500 de locuințe. Sursa foto: studiul de fezabilitate

În afară de ridicarea viitoarei clădiri care va deveni parcare supraetajată, contractul scos la licitație are în vedere și re-amenajarea întregii zone. Alte 105 locuri de parcare vor fi desenate, prin urmare, la sol, în jurul viitoarei parcări supraetajate, unde vor mai fi create și spații verzi și un nou loc de joacă. De asemenea, lucrarea are în vedere și crearea unor noi alei și trotuare în zona delimitată de blocuri.

Parcare cu plată

Parcarea va fi cu plată, accesul fiind restricționat cu barieră (sistemul urmând să elibereze, la intrare, un tichet cu cod de bare, asemenea celorlalte parcări publice cu plată din oraș). ”La ieșirea din parcare, fiecare autovehicul va opri în dreptul terminalului de ieșire. Vizitatorii pe termen scurt și vizitatorii pe perioadă determinată vor scana la terminalul de ieșire tichetul cu cod de bare validat la casa automată sau la casa manuală, după efectuarea plății. Abonații vor putea părăsi parcarea după identificarea pe baza cardului de proximitate, tag-ului UHF sau a numărului de înmatriculare”, se arată în descrierea făcută viitoarei parcări în documentația de atribuire a contractului. Deocamdată, tarifele ce urmează a fi practicate nu au fost puse în discuție.

Viitoarea clădire urmează a fi dotată cu sisteme de ventilație, instalații de stingere a incendiilor (inclusiv de detectare, semnalizare și avertizare a incendiilor), de iluminat eco-eficient, de supraveghere video, grupuri sanitare (la parter), dar și sistemul automat de acces în parcare.

Viitoarea parcare va avea cinci niveluri. Sursa foto: Studiul de fezabilitate Viitoarea parcare va avea cinci niveluri. Sursa foto: Studiul de fezabilitate

Pereții vor fi vopsiți în culori diferite la fiecare nivel, accesele în clădire vor fi adaptate persoanelor cu nevoi speciale. ”Acoperișul va fi tip terasă înierbată, astfel încât să poată fi încadrată în zona peisagistică și pentru a mări suprafața spațiilor verzi de care pot beneficia locatarii din zona parcării”, se mai arată în studiul de fezabilitate.

”Deficitul de parcări este mare, iar circulația auto nu este reglementată în momentul de față. Totodată, nu sunt suficiente spații verzi. Construirea unei parcări supraetajate va permite realizarea de spații verzi, pe amplasamentul studiat. Totodată, un efect pozitiv reprezintă și gruparea parcărilor într-un singur spațiu protejat și acoperit. Gradul de mulțumire al populației față de condițiile oferite de o parcare supraetajată va crește”, studiul de fezabilitate al proiectului

Termene

În patru luni de la semnarea contractului trebuie elaborat proiectul tehnic, după care, la cel mult o lună de la finalizarea acestuia, ar urma emis ordinul de începere a lucrărilor. 14 luni este perioada maximă prevăzută în contract pentru lucrările propriu-zise, la care se mai adaugă alte 30 de zile pentru recepția lucrării.

Pentru licitația contractului estimat la 28.745.521 de lei, fără TVA, termenul de depunere a ofertelor de către cei interesați a fost stabilit pentru ziua de 17 februarie 2020 (finalizarea analizei documentațiilor fiind estimată de către autoritățile locale pentru luna iunie a anului următor). În afară de elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor, în contract mai sunt incluse și serviciile de elaborare a detaliilor de execuție, o serie de alte documentații tehnice (inclusiv cea de obținere a autorizației de construire), de verificare și de asistență tehnică.

Garanția solicitată este de cinci ani de la semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.

Sursa foto: Studiul de fezabilitate întocmit de Smartbau Construct SRL, din Cluj Napoca

simulare parcare Hipodrom (5) simulare parcare Hipodrom (4)

Parcarea supraetajată din Hipodrom ar urma să fie scoasă la licitație pentru proiectare și execuție anul acesta

simulare parcare Hipodrom (2) simulare parcare Hipodrom (1)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

29 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dan

Acum 2 ani

Si cine credeti ca va plati pt parcare? Vedeti cum stau goale parcarile cu plata in alte orase.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

filip

Acum 2 ani

O noua imbecilitate marca "Primaria Sibiu"! Chiar crede bunicuta ca o sa dea navala oamenii care stau in zona sa isi parcheze masinile in cladirea asta, evident cu taxa? Mai bine faceau o zona verde!
Raspunde

Erlkonig

Acum 2 ani

dupa ce-si iau amenda ca parcheaza pe loc nepermis, sa vezi cum parcheaza acolo, bai pesedache
Raspunde

Daniela

Acum 2 ani

Nu stiu ce consilieri competenti are dna Primar desi ar trebui sa gandeasca si singura si sa-si dea seama ca e un proiect inutil si "mort" inainte de a-l incepe. De parcari sub/supraterane este nevoie in centrul orasului. Acolo vin turistii care sunt dispusi sa si achite taxa de parcare, acolo este problema cu locurile de parcare. Parcare supraetajata in Hipodrom unde sunt doar riverani ....bani publici aruncati...nu-mi vine sa cred cata minte au alesii nostri...
Raspunde

abc

Acum 2 ani

stau si urmaresc de ani de zile indiferent in ce situatii sunt problemele daca cei dela primarie iau o hotarire sa se faca ceva Pt. orasi intodeauna se gasesc imbecil si incearca sa critce asi fii tare curios sa vad ce hotariri ari lua ei daca ari fii ei in locul celor dela primarie.
Raspunde

Sergiu

Acum 2 ani

Adevarul e ca in zona nu prea ai unde parca.
Raspunde

Klaus

Acum 2 ani

Can't see how someone who normally parks on directly on the pavement outside their favorite shop would use this car park... Or anyone for that matter. Unless there's a bigger plan for this area that we're not preview to.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Normal că e buna inițiativa (de văzut totuși costul abonamentului). Aici sunt doar comentarii furioase ale Cisnădienilor din Arhitectilor care se așteaptă să le rezolve primăria Sibiu problemele lor și critica toate investițiile ce nu au legătură cu cartierul lor.
Raspunde

Doru

Acum 2 ani

761 eur costa mp de STRUCTURA, fara teren. Un dezvolator imobiliar vinde, cu profit mare, un apartament la cheie cu 1.000 eur/mp, pret in care sunt incluse finisaje, instalatii, TEREN si, repet, profit. Asa-i la hoti, de ce sa construim cu 250 eur/mp cand putem sifona 500, si sa coste 750???
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Dorule, sigur ai citit tot articolul? "În afară de ridicarea viitoarei clădiri care va deveni parcare supraetajată, contractul scos la licitație are în vedere și re-amenajarea întregii zone. Alte 105 locuri de parcare vor fi desenate, prin urmare, la sol, în jurul viitoarei parcări supraetajate, unde vor mai fi create și spații verzi și un nou loc de joacă. De asemenea, lucrarea are în vedere și crearea unor noi alei și trotuare în zona delimitată de blocuri."
Raspunde

Doru

Acum 2 ani

Peste 20.000 de eur un loc de parcare, cand tu ai terenul??? Asta-i bataie de joc. VA VEDEM DIN SIBIU??? N-aveti ochi si pentru ciuma galben-rosie-neagra??? Daca tu, primarie, ai terenul, cu 20.000 de eur faci 1 apartament cu 2 camere, pe care poti sa-l inchiriezi cu mai mult decat poti inchiria un loc de parcare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doru

Acum 2 ani

Plus ca, nu stiu daca ati observat, nu mai e ca pe vremuri, pe Mihai Viteazu acum gasesti parcare oricand si oriunde...
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Uite, hai tu ACUM (ora 20.30) in zona unde speram ca se va face parcarea, si cauta loc de parcare. Te provoc.
Raspunde

Muc the little

Acum 2 ani

Proiect bun ca idee, cu 2 variante posibile: 1) Nu de va pune in practica. 2) Dupa ce se va pune in practica, o sa sara hastagistii si gladiatorii democratiei virtuale cu DNA sa vina sa va is si lozinci si furii de omidā... Bai copii, lasati sa de faca chestii, ca ele vor fi utilizate, avem nevoie de orice sa ne facem viata mai usoara, si de scoli, si de spitale si de parcari si de parcuri si de Târgu' Obor, iar chestia cu " irosirea banilor publici" e un slogan Al unor limitati. Pai bāi! Daca din banii publici de fac lucruri care raman comunitatii nu se cheama ca s-au folosit potrivit scopului????? Dar nu, hastagistii vor spital in loc de parc, parc in loc de scoala, scoala in loc de parcare, parcare in loc de teatru, teatru in loc de gradinita, gradinita in loc de piata, piata in loc de spital, spital in loc de parc........ Uite, eu ma duc primul sa imi parchez masina acolo, dau 10lei pe ora daca atat o fi pretul, ia sa vad cine ma opreste si de ce ? Sa-l vad eu pe ala care pe banii si libertatea mea vine sa ma convinga ca nu e buna parcarea, ca nu e fezabila.... Va astept cu hastagul in mâna!
Raspunde

Doru

Acum 2 ani

Da, este un proiect extrem de bun si folositor. Da, e o investitie care ramane comunitatii. Sa se faca, nu cred ca are cineva ceva impotriva (poate doar cei care n-au masina) Dar eu personal am ceva probleme legate de faptul ca primaria vrea sa sifoneze 75% din banii alocati acestui proiect. Si, datorita faptului ca sunt asa limitat in gandire, n-am cum sa nu ma gandesc ca nu vinde Forumul Liceul de Arta ca sa plateasca acest proiect, ci baga mana in bugetul local unde, surpriza, sunt si banii mei...
Raspunde

Cocojambo

Acum 2 ani

Ok, sa faca parcare cu plata, dar sa renunte la parcarea de pe marginea strazii mihai viteazu (si asa intrerupta de treceri de pietoni si statii de autobuz) si sa dea drumu la trafic pe 2 benzi. Pentru cateva locuri de parcare de pe sensul spre aurel vlaicu, se pierde o banda intreaga. Din sensul giratoriu de la biserica sa se intre pe 2 benzi pe mihai viteazu, nu pe una, ca ieri erau cozile de la cedonia pana la dedeman
Raspunde

Odin

Acum 2 ani

Deci, sî înțelegem că Primăria nu are pe nimeni suficient de competent să organizeze un transport în comun decent cu trasee și curse care să fie utile pentru oamni și o frecvență decentă astfel încât să reducă nevoia de autoturism, nu are bani să reabiliteze calea ferată măcar în zona urbană să o putem folosii, nu are bani să construiască infrastructură (drumuri, apă, gaze, curent) nouă astfel încât să se creeze noi zone de dezvoltare și noi cartiere și să existe o dezvoltare a sectorului imobiliar și să scăpăm măcar parțial toți cocalarii miruitori de birouri de urbanistică care fac blocuri între blocuri și ghetouri supraevaluate ... dar ... are bani să dea ~20.000€ pe câte 1 loc de parcare! Loc de parcare care se va amortiza (simplist calculând) în 9.000 de ani asta dacă tot timpul va fi plătită parcarea cu taxa de zona A!
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Simplist calculand, locul de parcare iese cu vreo 16000 de euro (ai uitat ca proiectul mai include peste 100 de locuri in afara cladirii), iar cu 10 lei pe zi se amortizeaza in 7600 de zile, nu de ani. Ce pierzi insa din vedere e ca primaria nu e o afacere, scopul nu este sa faca profit etc. Scopul este ca de banii pe care ii incaseaza sub forma de taxe si impozite sa imbunatateasca viata contribuabililor. Taxa aia va avea strict rolul de a asigura intretinerea cladirii, reparatiile, curatenia, curentul. Daca primaria face o scoala sau o sala de sport nu cred ca ai pretentia sa se amortizeze. Nici de la parcarea asta nu trebuie sa ai aceasta pretentie.
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

de ce in randarile proiectului nu apar si blocurile din zona asa cum se vede pe plansa 2d? sa vada lumea si cum va arata zona acolo cu parcarea intre blocuri. Asa doar parcarea arata bine cu verdeata si multa lumina naturala respectiv pomi dar in realitate acolo se va folosi curent la greu intrucat fiind intre blocuri lumina este mult obstructionata... in alta ordine de idei, cum sa fie asa scumpa o parcare in conditiile in care asa cum scria cineva mai sus la 1000 euro/mp este un apartament in care este inclus si terenul scump platit de un dezvoltator si ii ramane si profit. Terenul este deja al primariei si structura va fi metalica probabil deci costurile sunt mult mai mici in mod normal. Dar cum zicea cineva: "aici sunt banii dumneavoastra" doar ca pancarda este in buzunarul baietilor destepti si al celor care avizeaza si care castiga astfel de proiecte
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Structura metalica la subsol si cu parter, 3 etaje si terasa, capabila sa sustina 300 de masini. Buna gluma. O sa fie 3 tevi si o tabla sudate la 90 de grade. Voi si ganditi ce scrieti?
Raspunde

Shadow

Acum 2 ani

În zona e haos oricum. Dacă ajungi seara, nu mai ai unde parca. Dacă nu se face nimic huoo! de ce nu se face, când se încearcă ceva huoo! de ce se face. Lasă că-s mai bune băncuțele și fântâni cu stropitori în pasajul din centru.
Raspunde

aaa

Acum 2 ani

Parcarea va avea clienti in momentul in care pe locurile de parcare facute din impozitele sibienilor posesori de autovehicule vor parca doar acestia.Ceilanti sunt ateptati sa parcheze pe bani in noua parcare si in celelante cu plata!
Raspunde

Nicu

Acum 2 ani

@Odin, nu stiu ce calcule faci matale de ti-a iesit 9000 de ani, mai intoarce-te la scoala. Un an are approx 365*24 ore = 8760. Daca se da cu 10 centi ora, sa zicem, intr-un an un loc de parcare face 876 euro. Se amortizeaza in 20.000/876 = approx 22 ani.
Raspunde

mug

Acum 2 ani

Daca tot se face parcare, atunci sa se renunte la parcarea de pe tot bd. M Viteazu si sa se creeze banda de biciclete suficient de lata si DESPARTITA de carosabil! Pe care sa nu poate circula si parca toti ciobanii care nu au pic de respect fata de cei din jur.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gabriel

Acum 2 ani

Cine va urca cinci niveluri să parcheze mașina??? E zonă de locuințe, nu e stadion sau mall, vrea omul să aibă un pic de tihnă când vine acasă, nu o să umble să parcheze ca în downtown. Poate nu știți că în mult criticatul PUG există niște propuneri mai adaptate unei zone de locuințe colective, cu parcări cu două niveluri... Întradevăr, de unde ideile crețe?
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

De parcarea din fata scolii din Valea Aurie la care trebuia sa inceapa lucrarile in acesta toamna ce mai spui frau Astrid???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus