Marţi,
07.02.2023
Ninsori Usoare
Acum
-6°C

Tăierea pensiilor ”speciale” a scos grefierii la protest: ”măsura aceasta este pur populistă”

Tăierea pensiilor ”speciale” a scos grefierii la protest: ”măsura aceasta este pur populistă”

Cei 52 de grefierii din cadrul Tribunalului Sibiu, dar și cei din cadrul Parchetului sibian, protestează miercuri dimineața împotriva anunțatei măsuri de tăiere ”a pensiilor speciale”. Activitatea Tribunalului a fost blocată timp de jumătate de oră.

Anunțata intenție a noii puteri executive de a elimina din pensiile speciale generează primele mișcări sindicale și la Sibiu. La fel ca și colegii lor din restul țării, grefierii sibieni au organizat un protest spontan, miercuri dimineața, împotriva inițiativei legislative de a elimina pensiile de serviciu pentru personalul auxiliar din instanțe și parchete. Inițiativa face parte din măsurile promise de conducerea politică a actualului Guvern, de eliminare a pensiilor speciale. ”Măsura aceasta este pur populistă. De ce spun asta? Din totalul pensiilor, pensionarii grefieri sunt în număr de 1.700, pensionari în activitate, în număr de 6.000. Prin urmare, vor fi tăiate 1.700 de pensii care nu sunt la cuantumul despre care vorbesc cei care se laudă că iau măsurile respective”, spune Viorel Nicolae Mirion, liderul filialei sibiene a Sindicatului ”Grefierul Alba Iulia”.

grefieri protest 3

Eliminarea pensiilor de serviciu pentru grefieri ar trebui compensată de eliminarea unor interdicții sau incompatibilități, consideră reprezentanții acestei bresle. ”Protestăm față de preconizata măsură de tăiere a pensiilor de serviciu pentru grefieri, măsură care nu este însoțită și de măsuri compensatorii. Se taie pensiile, nu s-a spus nimic nici despre ridicarea interdicțiilor, nici despre eliminarea incompatibilităților, nici despre normarea muncii. Avem aceleași interdicții și aceleași incompatibilități precum și magistrații. Nu vrem să fim asimilați. Noi suntem noi, ei sunt ei. Corect este, în momentul în care îmi dai ceva, să îmi iei ceva. Și invers”, a adăugat Mirion. La protest, grefierii sibieni au tipărit mesaje prin care cereau eliminarea incompatibilităților, în cazul eliminării pensiilor de serviciu. ”Grefierii nu au pensie specială, au pensie ocupațională” sau ”Vrem înlăturarea interdicțiilor” sunt printre mesajele tipărite de către protestatari.

Activitate blocată timp de o jumătate de oră

În cadrul protestelor spontane de miercuri, Arhiva și Registratura Tribunalului Sibiu au fost închise, timp de jumătate de oră (între 09:00 – 09:30). Activitatea în sălile de judecată a fost, de asemenea, întreruptă pentru o jumătate de oră, între 10:00 și 13:00. Iar grefierii care nu au avut activitate în săli au ieșit să protesteze în fața instanței timp de două ore, începând cu ora 10:00. În cazul în care intențiile de eliminare a pensiilor de serviciu, fără alte compensații, vor continua pentru grefieri, aceștia amenință cu blocarea instanțelor. ”Sperăm că se va schimba (intenția de a elimina pensiile de serviciu ale grefierilor – n.r.), căci altfel putem merge până la blocarea activității în instanțe. Blocarea totală nu o dorim nici noi, nu dorim să afectăm cu ceva drepturile celor care vin să își caute dreptatea”, mai spune Mirion.

grefieri protest 5

Peste 6.000 de grefieri din toată țara protestează miercuri dimineața.

”Miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 10:00, peste 6000 de grefieri vor ieși în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, pe timpul activității Plenului Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată.

Motivul îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege PL-x 292/2019 care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019.

Cu toate că Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților în data de 18 decembrie 2019.

Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, comunicat semnat de mai multe sindicate ale grefierilor din România

grefieri protest 6 grefieri protest 4 grefieri protest 2 grefieri protest 1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

raspandache

Acum 3 ani

Placute suedeze din greu, ma si mir ca mai pot sa vorbeasca dupa ce le-a umplut gura partidul pe care l-au votat. Ha ha ha! Luati ce-ati cerut pe 24 noiembrie fraierilor!
Raspunde

sibianul realist

Acum 3 ani

Cine seammana culege!
Raspunde

pix

Acum 3 ani

bine ca si grefierii sunt speciali! numai fraierii nu sunt in tara asta. nu conteaza numarul de pensionari ci principiul!!!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

ochiu de la cucuvea

Acum 3 ani

care principiu bai pixule ? tu iti poti face cate firme vrei, poti merge in ce crasma vrei, la orice ora. Oamenii aia nu au voie sa faca nimic altceva, daca merg in vreun restaurant li se face poza ca maram divulga secrete, firme nu au voie, stau pana noaptea la lucru sa scrie toate aberatiile pe care le inregistreaza in salile de judecata. Te opreste cineva sa dai exemen pentru a deveni grefier ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CT_ZEN

Acum 3 ani

Cati dintre grefierii din Sibiu au votat cu PNL? Probabil 70-80% daca scorul pe intreg judetul a fost 60%. Deci, asa cum era vorba aia: "Luati de la Basescu!"
Raspunde

nume

Acum 3 ani

greva dactilografelor
Raspunde

dd

Acum 3 ani

si eu vreau pensie speciala!!! Unde mai e principiul echitabilitatii si contributivitatii !? Desteptii primesc pensie speciala, fraierii cotizeaza.....
Raspunde

Teo

Acum 3 ani

Trebuie taiate toate pensiile speciale,inclusiv ale politistilor si militarilor facuti la apelul de seara,cu exceptia celor care au fost in zonele de conflict in cadrul NATO.Nu se mai poate ca toti politrucii din armata sa primeasca pensii nemeritate pe spinarea platitorului roman de taxe si impozite.
Raspunde

Doru

Acum 3 ani

Ce au special cei care au fost in zonele cu operatiuni NATO?? I-a obligat cineva sa mearga acolo? Au mers pe salariul minim pe economie? Nu, au fost la optiunea lor, pe bani buni.
Raspunde

Singur Eu

Acum 3 ani

Atât timp cât în spatele conducerii tării se află persoane din SRI/SIE n-au cum să taie pensiile speciale și nici pe cele militare/de serviciu....fiindcă și-ar tăia din propriile venituri viitoare. Dacă serviciile secrete ar fi avut propria lege a pensiilor sunt sigur că și pensiile militare erau tăiate....așa suntem în paradigma "can't touch this".
Raspunde

Sergiu

Acum 3 ani

Au avut autorizație pentru acest protest?
Raspunde

marius

Acum 3 ani

Ideea e foarte buna cu taierea absolut tuturor pensiilor speciale insa luna decembrie nu e cea mai potrivita. Incepand cu luna viitoare ar trebui sa constituie o tema permanenta pana la rezolvare.
Raspunde

calator

Acum 3 ani

Niciun functionar public nu are voie sa aiba alte activitati decat cele artistice si pedagogice, conform Legii functionarului public. Nu vreau sa mai aud acest argument pentru pensiile speciale ale unor smecheri. Nu e moral sa existe pensii speciale si nici diferente nejustificate la varsta de pensionare.
Raspunde

Ironim

Acum 3 ani

Salarii excesiv de mari avet,asa ca multumiti-va cu o pensie conform contributiei!Pensie ocupationala poate sa ceara orice profesionist care lucreaza in conditii MULT mai grele decat voi! Mineri,constructori,etc.Asa ca,ciocul mic!
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

nimeni in tara asta nu ar trebui sa aiba pensie speciala. In fata legii toti ar trebui sa fim egali iar pensiile sa fie platite raportat la contributivitate. cat despre grefieri (dactilografe in realitate) daca nu le convine munca care o depun si regulile pe care trebuie sa le respecte, sa isi caute alta slujba ca doar sunt si alte meserii in care se scrie la calculator... insa lenea este mare, au destul de multe favoruri si avantaje (multe de neimaginat pentru cei care lucreaza in privat) si salarii mai mult decat decente. Asa ca ciocul mic si faceti-va treaba ca salariile va sunt platite de cei din privat nu de cei de la stat. judecatorii si magistatii ar trebui luati la intrebari pentru decizile din procese pe care le dau asa cum este si decizia de acum cateva zile in care un sofer beat a omorat un om care lucra pe podul de la gara si a scapat cu 3 ani cu suspendare si ceva maruntis de platit (ca doar este patron si are bani destui) iar la Huidu de asemenea i-a dat doar cu suspendare dupa ce a omorat 3 oameni. Stau si ma intreb cum pot dormi linistiti acesti oameni noapte...
Raspunde

pix

Acum 3 ani

spaga mascata !!! https://adevarul.ro/news/societate/romania-semizeilor-pensii-speciale-versus-romania-cetatenilor-mana-doua-invingen-1_5dfa328d5163ec427125fa9e/index.html
Raspunde

Dan

Acum 3 ani

Dragi grefieri, aveți posibilitatea să vă dați demisia dacă e așa de rău faptul că nu aveți voie să deschideți firme, să vă privatizați și în funcție de veniturile impozabile să obțineți pensii cât de mari vă duce capul. Sper că epoca " Să ne dea statul cât de mult pe de-a moca " se apropie de fina. Nu sunt de acord nici cu pensiile speciale, sau de serviciu ( tot același lucru este ) pentru militari și magistrați dintr-un motiv foarte simplu și corect dar neinvocat de nimeni; în momentul când aceștia ies la pensie ( la vârste foarte tinere ), interdicția de a se privatiza dispare! Ei sunt oameni în jurul vârstei de 50 de ani, daci mai au timp 10-15 ani să lucreze la propia firmă!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Oricui care considera ca grefierii sunt secretar-dactilografi ii citez din Nea Iancu:''- Amice,esti idiot !''
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 3 ani

Păi lămurește-ne matale ce face un grefier...
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 3 ani

Acest protest ne demonstrează (dacă mai era nevoie) că nu este nicio deosebire de caracter între o persoană cu educație din România şi personajul lui I .B Deleanu din opera lui numită ,,ȚIGANIADA".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus