Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

"Ambulanţa pentru monumente" şi Deposib salvează o biserică veche de 700 de ani

Biserica medievală din satul Strei, una dintre cele mai vechi din țară, devenită monument istoric, este ajutată să nu se degradeze de către voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente. Asociația este cunoscută pentru intervenția în salvarea monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare. Alături de această asociație se află şi firma Deposib Expert, distribuitorul Bochemit în România, care susţine deja de ceva vreme mai multe dintre proiectele asociației.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Strei, orașul Călan, este datată din secolul al XIII-lea și este unul din cele mai vechi și valoroase monumente ale arhitecturii medievale românești. Anul trecut, inițiativa Ambulanței pentru Monumente de a restaura monumentul a fost justificată: se afla într-o continuă degradare, acoperișul era grav afectat de intemperii, ceea ce ducea la degradarea zidăriei și a componentelor artistice. Pentru noua învelitoare s-a luat drept model o imagine relevantă anterioară restaurării moderne, din anul 1895, care a fost urmată și de restaurarea din anii `70 patronată de Direcția Monumentelor Istorice de la București, anunțau atunci membrii proiectului. La acțiune au participat foarte mulți tineri voluntari studenți sau absolvenți de la Patrimoniu, Arhitectură, Istoria artei, Arheologie și Turism cultural din Alba Iulia, Cluj, București și Timișoara, alături de membri ai comunităților locale din Călan și Strei.

Unul dintre agenții economici care s-a alăturat acțiunii de salvare a monumentului a fost Deposib Expert, care a oferit restauratorilor un produs important în acțiunea de tratare a lemnului, Bochemit Forte Profi, care, potrivit managerului companiei, Ilie Moga, este singurul produs care corespunde clasei IV de rezistență la exterior, protejând lemnul de intemperii, ciuperci și insecte dăunătoare.

Luna trecută, la un an de la intervenția pentru refacerea acoperișului, voluntarii „Ambulanței pentru Monumente Transilvania Sud” au revenit la biserica medievală din Strei pentru a continua cu alte lucrări urgente: funcționalizarea rigolei din jurul altarului și tăierea vegetației care s-a dezvoltat prea mult în ultimii ani, în imediat apropiere.

„Mai vechea rigolă cu bolovani de râu în pat de ciment de la altar nu era corelată cu marginile acoperișului ca să poată prelua eficient apa pluvială, contribuind astfel la creșterea umidității în pereți. Prin urmare, rigola a fost demontată și refăcută pe toate cele trei laturi ale altarului cu aceleași pietre, dar cu un pat de mortar cu var și nisip, pe un traseu relaționat cu streșinile. În același timp, cu ajutorul Primăriei orașului Călan s-a început eliberarea de vegetație a terenului din jurul monumentului, la est și nord-est, urmând ca în perioada septembrie-octombrie să fie continuată curățenia pe zona cu ruinele de sec. IV descoperite arheologic la nord și nord-vest”, au anunțat reprezentanții asociației.

advertorial ambulanta monumente10

Deposib nu se implică pentru prima dată într-un astfel de proiect, contribuția companiei fiind deja o tradiție.

„Acesta este cel de-al cincilea proiect în care ne implicăm alături de asociație. Este vorba despre monumente aflate în stare avansată de degradare, care oglindesc o parte din istoria noastră, a poporului român, deci pe care e important să le salvăm. Şi dacă nu vindeam produsele acestea, tot m-aş fi implicat în acest proces", a spus Ilie Moga, managerul Deposib Expert. El a mai arătat că firma pe care o reprezintă le-a oferit restauratorilor Bochemit Forte Profi, care a fost folosit la tratarea acoperişului de lemn al bisericii. "Acesta este singurul produs care corespunde clasei IV de rezistenţă la exterior", a subliniat Ilie Moga, arătând că Bochemit Forte Profi va proteja lemnul de intemperii, ciuperci şi insecte dăunătoare.

advertorial ambulanta monumente8

Doar unul dintre proiecte

Biserica din Strei este doar unul dintre proiectele "Ambulanţei pentru monumente", iniţiativă a Asociaţiei Momentum susţinute de Alteţa Sa Regală, Prinţul Charles. Printre alte proiecte derulate de asociaţie, în colaborare cu Deposib Expert, s-a aflat şi restaurarea - în primăvara acestui an - a acoperişului Bisericii din Breb, judeţul Maramureş, lăcaş de cult - din lemn - cu cel mai vechi turn din România.

Calitatea produsului BOCHEMIT Forte Profi este garantată prin certificatul NTR / NWPC (una dintre cele mai dificile certificări din Europa) acordat de Consiliul Nordic de Conservare a Lemnului. Pentru mai multe detalii despre produse click aici!

advertorial ambulanta monumente9 advertorial ambulanta monumente7 advertorial ambulanta monumente5 advertorial ambulanta monumente4 advertorial ambulanta monumente3 advertorial ambulanta monumente2 advertorial ambulanta monumente1

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus