Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
21°C

30 de ani. Anul cultural 1989: Centenarul Eminescu și Creangă, premiile teatrului sibian și Fotoclub „Orizont”

30 de ani. Anul cultural 1989: Centenarul Eminescu și Creangă, premiile teatrului sibian și Fotoclub „Orizont”

Anul 1989 rămâne anul de cotitură, marcat de Revoluția oamenilor de rând sătui de dictatura care a stârnit dorința de libertate și democrație. Deși, în memoria colectivă a rămas anul marilor schimbări și anul care a adus în lumină eroi simpli, dar curajoși, anul 1989 a fost marcat în Sibiu prin evenimente culturale interesante.

Decembrie 1989

Cu puțin timp înainte de izbucnirea Revoluției, Filarmonica de Stat din Sibiu susținea concertul săptămânal (19 decembrie) cu dirijorul Petre Sbârcea la pupitru și solista Luminița Rogacev din București. Programul includea Suita din baletul „Miorița” de Carmen Petra – Basacopol, Concertul în Re major de P.I. Ceaikovski și poemul simfonic „Moarte și transfigurație” de R. Strauss. În același număr al ziarului era inclus și programul pionieresc de vacanță, care includeau programe precum „Pionierii cântă patria și partidul” (19 decembrie), „Creștem cutezători, sub mândrul tricolor”, „Pasiune, îndemânare, creație”  și „Sibiul, vatră milenară de istorie” (20 decembrie) și „România, în anii Epocii Nicolae Ceaușescu” (21 decembrie). Pionierii cercului de dezbateri politico-ideologice au organizat un jurnal vorbit cu tema „Urcăm în ritm cu țara spre orizonturi noi” (9 decembrie), iar Comandamentul unității Școlii Generale numărul șapte din Sibiu a susținut un medalion științific intitulat „Omul – stăpân al naturii” (10 decembrie).

Tribuna 1989 (10)

Pagina doi, dedicată culturii, conține un articol detaliat despre expoziția anulă a artistului Aurelian Dinulescu la „Sirius”, o expoziție de desen și pictură care exemplifică realitatea imediată. „În acest chip expoziția se rânduiește armonios de-a lungul unor suite ideatice și nuclee stilistice, probând o remarcabilă coerență a gândirii plastice, odată cu semnele unei reflexivități aparte, care singularizează demersul său în panorama atât de bogată a artei contemporane românești”, scria Gheorghe Vida, ziarist al Tribunei din 1989. De asemenea, în luna decembrie, artistul Gavril Nichifor a expus la Galeriile de Artă Sirius din Sibiu. „Artistul prezintă, în premieră la Sibiu, grafică de șevalet în cărbune. Aria tematică a desenelor este circumscrisă peisajului, , au în comun caracterul unor notații spontane ce cuprind vastități panoramice, redate în perspective geometrice sau plonjante”, scrie Olimpia Tudoran – Ciungan, jurnalistul Tribuna.

În 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu trecea în neființă, iar în Sibiu, la șase ani de la nefericitul eveniment,la Școala Populară de Artă a avut loc o seară „închinată” marelui poet. „A fost o întâlnire a artelor – poezie, muzică, pictură – modest, dar din suflet, slujite de niște tineri sibieni despre al căror har – se va vorbi poate cândva”, scrie în rubrica din Tribuna sub semnătura T.S.

Tribuna 1989 (7)

În luna decembrie, la Centrul de Creație și Cultură Socialistă „Cântarea României” al Sindicatelor Sibiu, avea loc un spectacol de muzică „ușoară”, folk, dans modern și „momente vesele”, în timp ce teatrul de păpuși juca spectacolul „Copilul din stele”, dramatizat de Victoria Gavrilescu. În 15 decembrie avea loc spectacolul muzical-coregrafic: „Cântarea României”. Clubul Sindicatului oamenilor muncii de la Întreprinderea „Independența” organiza un concert de colinzi laice și madrigaluri în interpretarea corului „Independența” coordonați de dirijorul, Dorel Frățilă. Complexul Muzeal Sibiu pregătea o seară de recitaluri de lieduri compuse de R. Schumann și E. Grieg în sala baroc a Palatului Brukenthal. De asemenea, a avut loc concursul interjudețean de muzică ușoară românească „Cheia cetății”. Biblioteca ASTRA a organizat mai multe evenimente cultural-educative în perioada 1-3 decembrie, evenimentele au fost strâns legate de Marea Unire din 1 Decembrie 1989. La centrul de Creație și Cultură Socialistă „Cântarea României” se organiza un spectacol de varietăți cu participarea solistei de muzică ușoară Oana Sârbu și a solistului Virgil Popescu. În doi decembrie se deschidea patinoarul din Parcul Sub Arini, iar din 1 decembrie se deschidea simpozionul cu tema „Dezvoltarea creativității în cercurile de informatică”. În trei decembrie Opera Română din Cluj-Napoca venea în Sibiu cu spectacolele „Carmen” și „Bărbierul din Sevilla”.

Tot în luna decembrie au fost lansate mai multe noi cărți. Nicolae Băciuț a lansat un volum de poeme – „Memoria zăpezii”, Ioan Drăgănescu a lansat volumul „Ieșire din singurătate”, „Insomnii lângă munți” este volumul de poeme lansat de Ioan Moldovan, iar Nicolae Moțoc a propus volumul de poeme „Dimineața nuanțelor”. Ion I. Băra lansează „Reproducerea factor al evoluției”, Lucian Gavrilă scria o lucrare științifică intitulată „Citogenetică moleculară și evoluționistă” și Radu Pieptea lansa „Diabetul zaharat în clinica medicală”. În seria „Mari scriitori români” ai edituri Cartea Românească apărea Victor Eftimiu cu „Romane”, iar editura Minerva propunea în colecția „Biblioteca pentru toți” autorul Gala Galaction cu „Romane”. De asemenea, editura Minerva aduce în lumină „Basme, cântece bătrânești și doine” de la Octav Pârvu și Silviu Angelescu.

Tribuna 1989 (2)

Fotoclub „Orizont” încheia un an bun în care a obținut mai multe titluri internaționale, lucrările fotografiilor fiind expuse în Europa, Statele Unite, Japonia, Hong Kong, Argentina, Noua Zeelandă, Australia, Malaiezia, Singapore și multe altele. „Respectând permanent deviza încă de la înființarea lui, acum 17 ani, „seriozitatea și exigența”, Fotoclub orizont a devenit unul dintre cele mai importante și mai apreciate cluburi din Europa”, scria în Tribuna.

Evenimentele principale din 1989

În anul 1989, în Sibiu, cultura era în plină dezvoltare, aproximativ două expoziții pe săptămână erau vernisate, concertele Filarmonicii de Stat Sibiu erau săptămânale, teatrul era în floare, muzica vibra fiecare clădire. Toate acestea reies din paginile ziarelor cotidiene ale vremii. Anul a fost marcat de Centenarul lui Eminescu, la începutul anului, și Centenarul lui Creangă, spre finalul anului. Manifestările dedicate celor doi autori au început de la cenacluri de poezie, la serate muzicale și expoziții de artă, iar ziarul Tribuna mustește de poezii dedicate, mai ales, lui Mihai Eminescu. Perioada de toamnă a fost marcată de Zilele Recoltei și Toamna Sibiană, evenimente care au avut loc în mai multe zone alte orașului și au cuprins diferite manifestări patriotice și artistice.

Tribuna 1989 (6)

Teatru de păpuși din Sibiu a fost premiat la „Gala recitalurilor de pantomimă” desfășurat la Pârâul Rece. Actorii sibieni au obținut Premiul Special al Juriului, după ce s-au prezentat cu două numere de pantomimă – „Legături” și „Puzzle” în regia și scenografia lui Dan Hândoreanu. „Lunga poveste de dragoste”, de Tudor Popescu, este spectacolul de teatru cu care a participat Teatrul din Sibiu la „Gala Națională de Teatru”. „El a fost distins cu Premiul pentru regie – Cristina Ioviță – și Premiul pentru debut, precum și Premiul U.T.C. – Raluca Pentru, amândouă laureatele aparținând generației tinere ce a adus un suflu nou în teatrul nostru”, scrie Corin Braga pentru Tribuna.

Pe parcursul anului au fost publicate mai multe cărți, printre care Passionaria Stoicescu cu volumul de proză scurtă „Soare cu dinți”, Lucian Avramescu cu poemele dedicate iubitei în „Bună seara, iubito” și Maria Banuș cu volumul „Carusel” apărut în colecție „Biblioteca pentru toți”. În seria „Mari scriitori români” Victor Eftimiu a apărut cu volumul „Nuvele și povestiri”, Al. Mateevici a lansat volumul de idei, „Scrieri” și Petre Anghel a publicat romanul „Zodia vrăjitorului de Plumb”. În domeniul științei s-a remarcat Gheorghe Niculescu cu  „Chirurgia traumatismelor osteoarticulare”, „Psihiatrie” volumul I sub redacția lui V. Predescu și „Tratat de oftalmologie”, volumul II. Silvia Obreja Cernichevici a lansat volumul „Efemeride”, iar Liviu Rebreanu a lansat „Pădurea Spânzuraților”.

Tribuna 1989 (11)

În cinematografele din Sibiu rulau câte trei – patru filme noi pe săptămână, printre acestea se regăsesc titluri precum  Întoarcerea Acasă, Veronica, Un oaspete la cină, Pompierul Atomic, Prințul Fals, 20.000 de leghe sub mare, Martori dispăruți, Nava lui Yong, Rocky I, Doamna și Vagabondul, Loana, În căutarea lui Jupiter, Sandokan – tigrul Malaieziei, Africa Express, Iubire statornică, Inamicul Public, Flori de gheață și Zorro.

La finalul anului 1989 până în 1990 erau planificate „Zilele Filmului la Sate” care urma să aibă loc în 108 unități, în perioada 3 decembrie – 31 ianuarie, fiind așteptați peste 212.000 de spectatori.

Tribuna 1989 (9) Tribuna 1989 (8) Tribuna 1989 (5) Tribuna 1989 (3) Tribuna 1989 (1)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

motanul garfield

Acum 2 ani

Romanul Maia de Rodica Braga l-am citit si eu...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus