Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a prezentat o listă cu 11 proiecte de revitalizare urbană și stadiul acestora. De la unele precum cele discutate – parcurile Astra și Sub Arini – la proiecte noi, precum ar fi micul parc de pe strada Dealului sau cel de reconfigurare a întregii străzi a Mitropoliei: prin reducerea spațiilor pentru autoturisme și pentru a fi redate oamenilor.
„Șapte dintre proiecte sunt într-un stadiu mai avansat, iar restul sunt în stadiul de concept, dar prin prezentarea lor vreau să înțelegeți că este vorba de o gândire unitară”, a declarat primarul Astrid Fodor, în cadrul unei conferințe de presă organizată în prima parte a zilei de marți.
Proiectele de revitalizare urbană vor duce, practic, la crearea unui culoar între zona centrului istoric și strada Ludoș.
1. Parcul Astra
„Se extinde suprafața verde cu aproape 1.000 de mp, se amenajează un foișor în zona spitalului de pediatrie, pentru pacienți și părinți. Vom elimina circulația mașinilor prin parcul Astra, în capătul celor două străzi, Ioan Lupaș și George Barițiu va fi amenajat câte un sens giratoriu unde mașinile vor putea întoarce. Am făcut un studiu peisagistic, mai urmează un proiect tehnic de amenajare peisagistică, pe care îl vom termina până în 20 mai”, a arătat primarul Astrid Fodor despre proiectul care vizează parcul Astra.
Nouă copaci, dintre care cinci corcoduși și restul copaci bolnavi, vor fi tăiați în cadrul acestui proiect care are scopul de a transforma parcul Astra într-o destinație și nu într-o zonă de tranzit. „Fântâna arteziană va fi una modernă, cu o platformă elevată, bazine suspendate și joc de apă interactiv. Aleile pietonale vor fi modificate, motiv pentru care și unele statui vor fi amplasate în alte locuri. Pentru trei busturi va trebui să solicităm avizul de la Ministerul Culturii, pentru restul așteptăm avizul de la Direcția județeană pentru Cultură. Ieri am avut o discuție cu domnul Nanu, (directorul Direcției – n.r.) care mi-a confirmat că este în regulă unde dorim să le amplasăm”, a mai spus Astrid Fodor.
Valoarea proiectului de reamenajare a parcului Astra este estimată la 23 de milioane de lei, dar valoarea estimată ar putea crește: administrația locală are în vedere accesarea de fonduri europene nerambursabile, situație în care valoarea totală trebuie să includă și o serie de cheltuieli neprevăzute.
2. Cercul Militar
„Chiar dacă în Consiliul local au fost voci care au susținut că proiectul este inoportun, eu vă spun cu siguranță că proiectul este oportun. Zona este foarte simplistă acum, nu este una reprezentativă pentru un oraș cum este Sibiul”, a mai declarat Astrid Fodor, referitor la proiectul de refacere a piațetei din fața Cercului Militar Sibiu.
Cu un buget alocat de aproximativ nouă milioane de lei, proiectul de refacere are drept scop reamenajarea zonei consacrată pentru ceremonii militare, dar și crearea unei zone de socializare, nu doar una de tranzit.
3. Piațeta de pe strada Dealului
Administrația locală are în vedere și reamenajarea piațetei de pe strada Dealului, din zona statuii înconjurată acum de mica fântână. „Aici suntem la faza de concept. Acum este o parcare, tot ceea ce e frumos nu se vede, în schimb se văd sute de cabluri. Va fi tot o zonă gândită pentru relaxare în jurul fântânii, cu bănci și pomi, e păcat de această zonă”.
4. Parcul Sub Arini
Estimat în urmă cu trei ani la o valoare de aproximativ 50 de milioane de lei, proiectul de revitalizare a parcului Sub Arini va deveni mai scump, din aceleași considerente ca și în cazul parcului Astra: va fi depus spre finanțare prin fonduri europene nerambursabile, caz în care regulile prevăd alocări suplimentare pentru eventuale cheltuieli neprevăzute.
„Acest proiect s-a născut foarte greu. Din păcate, n-am avut succes cu proiectanții la faza de studiu de fezabilitate, dar cei care au câștigat proiectul tehnic s-au străduit să iasă ceva foarte frumos. Acum parcul arată degradat, prăfuit și trebuie adus la standardele secolului XXI”, a declarat Astrid Fodor.
Printre intervențiile amintite de primar sunt cele de utilizare a pavajului ecologic pentru alei, amenajarea tuturor podețelor cu sisteme de fier forjat, reamenajarea piațetei din fața bustului lui Mihai Eminescu, crearea unui amfiteatru din materiale ecologice în zona străzii Octavian Goga. „Vor fi plantați mulți arbori”, a mai precizat Astrid Fodor.
5. Zona de agrement înspre strada Ludoș
Între zona amenajată a parcului Sub Arini (care se termină în dreptul Aleii Călăreților) și strada Ludoș din Valea Aurie, intervențiile au fost blocate până acum: zona era considerată de protecție din perspectivă hidrologică.
„A durat până când am ajuns la o înțelegere cu toate instituțiile din acest proiect, pentru că aici se pune problema să scoatem două baraje din circuitul hidrologic”, a arătat Astrid Fodor.
Pe pajiștea din prezent vor fi amenajate alei permeabile și zone de relaxare, cu accent pe utilizarea exclusivă a materialelor naturale: lemn și piatră. „Inclusiv podurile peste Trinkbach vor fi din materiale naturale. Singurele echipamente care nu vor fi din lemn sau piatră sunt cele de work-out”, a mai precizat primarul.
Deocamdată și acest proiect este la stadiul de concept.
6. Reabilitarea pasajului pietonal Dumbrava
„Ne dorim un pasaj atractiv”, a arătat Astrid Fodor. Spune că are încredere în acest proiect aflat încă în faza de concept și în cadrul căruia lucrează cu arhitectul angajat și pentru reabilitarea zonei Pieței Cibin.
Pasajul va fi modernizat prin schimbarea iluminatului, va beneficia de „tehnică digitală”, noi sisteme de afișaj, de noi toalete publice, printre altele. „Va fi o schimbare radicală modul în care va arăta acest pasaj”.
7. Art Parc Cetății
Proiectul este scos pentru a patra oară la licitație în vederea proiectării și execuției. Primarul Astrid Fodor spune că, până acum, proiectul nu a trezit interes din partea constructorilor deoarece implică mai multă muncă manuală, decât mecanizată.
8. Reamenajarea străzii Mitropoliei
„Ne dorim să începem acest proiect în primăvara anului viitor. Se extind trotuarele, se îngustează spațiul carosabil pentru mașini, fiind doar sens unic, se elimină o serie de parcări”, a descris în câteva cuvinte intervențiile propuse pentru strada Mitropoliei.
Proiect aflat deocamdată în faza de concept, refacerea străzii Mitropoliei presupune inclusiv plantarea de noi copaci, care să încadreze noile zone pietonale extinse, alături de care sunt propuse și piste pentru bicicliști.
9. Piața Aurarilor
Este vorba de un proiect de mai mici dimensiuni, solicitat de către sibieni prin votul dat în cadrul Bugetării Participative. „Schimbăm mobilierul urban, fântâna arteziană va fi modernizată și vor fi amenajate ghivece mari pentru plante”, a descris Astrid Fodor proiectul estimat la 250.000 de lei.
10. Coridor de deplasare pietonală gară – centru istoric
Ideea reamenajării străzilor Avram Iancu și gen. Magheru a fost promovată în cadrul proiectului referitor la parcarea subterană din fața Gării, abandonat în cele din urmă de administrația locală. Pe ambele străzi sunt propuse reducerea locurilor de parcare, în cazul străzii Avram Iancu fiind propusă transformarea în zonă pietonală de la intersecția cu strada gen. Magheru.
„Pe strada Avram Iancu vom permite accesul părinților să își poată lăsa și lua copiii de la școală, dar fără a putea staționa. Pe strada gen. Magheru vor rămâne locuri de parcare doar pentru instituțiile publice. Câte locuri de parcare vor rămâne nu vă pot spune acum”, a arătat primarul Astrid Fodor.
Reducerea locurilor de parcare din centrul istoric trebuie însoțită de o schimbare de mentalitate a locuitorilor și musafirilor orașului, demers care se va face doar în timp, consideră Fodor.
Proiectul are aprobată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție, valoarea estimată fiind de 20 de milioane de lei.
11. Piața Cibin
Este cel mai mare proiect de renovare urbană din lista prezentată de primarul Astrid Fodor: 130 de milioane de lei este valoarea estimată. Totodată, este printre cele mai vechi: se discută despre refacerea pieței prin amenajarea unor noi locuri de parcare pe mai multe niveluri din 2018.
„Proiectantul s-a încadrat până acum în toate termenele, proiectul se află la Ministerul Culturii pentru avizare, de unde au mai fost solicitate completări care au fost transmise. După avizare, sunt 120 de zile pentru finalizarea studiului de fezabilitate și apoi alte trei luni pentru proiectul tehnic”, a declarat Astrid Fodor despre proiectul în cadrul căruia deasupra pieței Cibin vor fi create și 350 de locuri de parcare.
„Este un concept unitar în toate aceste proiecte, vrem să dăm acestor zone un farmec mai aparte, pentru sibieni, dar și pentru turiști. De asemenea, dorim să extindem zonele de agrement ale Sibiului”, a mai arătat Astrid Fodor.
Fotografii prezentate de Primăria Sibiu / video Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: valaea aurie , paraul trinkvach , pasaj pietonal , foto , video , Piaţa Gării , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Parcul Astra , Strada Dealului , Strada Ludoș , Piaţa Aurarilor , Pasaj Dumbrava , Strada Mitropoliei
Vizualizari: 8700
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ana
Acum 8 ore
Ngelu
Acum 8 ore
Dd
Acum 8 ore
Adelin Dan
Acum 9 ore
FLOD