Duminică,
15.09.2024
Innorat
Acum
10°C

De la milițian la polițist. Sibianul Nicolae Tudosoiu, despre 30 de ani de libertate: „nimeni nu vrea să se facă ordine cu adevărat”

De la milițian la polițist. Sibianul Nicolae Tudosoiu, despre 30 de ani de libertate: „nimeni nu vrea să se facă ordine cu adevărat”

Nicolae Tudosoiu a fost milițian, apoi polițist, la Sibiu. A trăit câteva decenii de foc, în care a simțit toate schimbările prin care a trecut acest sistem, înainte și după Revoluție. Își amintește cu claritate întâmplările din 89 și spune că poliția s-a schimbat într-adevăr enorm în ultimii 30 de ani.

Și-a cunoscut actuala soție când era încă tânăr, la început de drum. S-au întâlnit întâmplător într-un tren care trecea prin județul Sibiu, el fiind din Pitești, cu treabă prin zonă, iar ea din Copșa Mică. Deși de-abia aproape două decenii mai târziu au ajuns împreună, după ce fiecare s-a căsătorit cu altcineva, acele zile petrecute la Sibiu au contat foarte mult pentru domnul Nicolae – atunci a apucat să descopere orașul nostru și i-a plăcut. Așa se face că atunci când i s-a oferit șansa să revină și să lucreze aici, nu a refuzat. Revoluția l-a prins de asemenea la Sibiu, unde a suferit mult, ajungând chiar în spital după o bătaie cruntă pe care a luat-o de la revoluționari.

Am povestit cu Nicolae Tudosoiu, actualmente pensionat, despre schimbările din ultimii 30 de ani, despre diferența dintre a fi milițian și polițist, dar și despre modul în care a trăit, ca milițian, Revoluția, la Sibiu. Alături de acesta, în timpul interviului, i-a fost soția, la fel sau poate chiar mai emoționată decât el, trăind fiecare moment povestit de Nicolae.

revolutie nicolae tudosoiu (3)

Cum a fost Revoluția pentru dumneavoastră? Ce vă amintiți?

La prima oră dimineața deja știam de dinaintea tuturor ce era la Timișoara și că se va schimba rânduiala. S-a dat semnalul că au început să iasă oamenii din fabrici, nu a trecut mult și a apărut Nicu Ceaușescu în fața miliției județene și a dat ordin să iasă scutul să facă ordine în oraș, ca să nu spargă lumea vitrine sau mai știu eu ce. El a zis atunci „Nu trage nimeni!”, pentru că nu aveam de ce să folosim armamentul. Seara însă au forțat intrarea la municipiu și la punctul de control pe unde ieșeau mașinile și în ambele locuri s-a tras și au fost răniți.

În fine, a doua zi, pe seară, ne-au amenințat că „mâine venim și vă măcelărim” – acesta era sloganul. Eu am propus să plecăm din sediu, pentru că așa nu ar mai fi avut de ce să se lege, dar șeful inspectoratului a spus că ordinele de la București erau să nu părăsim sediul, iar dimineața chiar a venit telegramă cu acest lucru și încă odată cu rugămintea de a nu trage în oameni. Dar de ce să fi tras? Ce motiv am fi avut?

V-a fost frică?

Să știți că deja nu mai era vorba de frică, ci de teroare, pentru că eram la mijloc. Șefii cereau să apărăm sediul, oamenii voiau să facă victime și alții îi incitau. Veneau, forțau intrările, ce să faci? Să-i omori? Nu știai cum să ieși din această situație. La un moment dat, cu mulțimea furioasă nu se mai putea discuta sub nicio formă. Veneau de peste tot, intraseră și în sediu deja, am văzut chiar și puști mitraliere... cine le-a dat?

Am avut noroc cu un cojoc pe care îl purtam și am ieșit într-un final, când deja toată lumea se bătea cu toată lumea, nu mai știai ce era acolo. Am reușit să mă strecor și am rămas cumva mai la urmă să văd ce se întâmpla. Îi băteau pe colegii mei. Am vrut să ies să ajung în bulevard, pe Milea, dar era blocat drumul de manifestanți. M-am oprit acolo și stăteam și mă uitam cum îmi băteau colegii, până nu am mai suportat să mai văd așa ceva. Am început să-mi fac loc printre oameni, dar m-au prins și m-au pus la pământ. La un moment dat nici nu mai simțeam durerea atât de tare m-au bătut. Nu știu cât m-or fi bătut, vreo 15-20 de minute. M-a salvat un tânăr, care m-a protejat de bătăuși și m-a dus la spital, unde am fost tratat.

Când am intrat în spital eram terorist, când am ieșit eram domnul colonel. (râde) Nu mai eram nici tovarăș.

revolutie nicolae tudosoiu (2)

Care e diferența dintre sistemul de atunci și cel de după Revoluție? 

Eu am fost șef de economic în miliție o groază de ani. Am fost și șef de poliție economică după Revoluție. La un moment dat am realizat un lucru foarte important - nu mai funcționează treaba. De ce? Pentru că nu se mai vrea. Nimeni nu vrea, dintre cei care au fost și sunt la putere, să se facă ordine cu adevărat. Una e să proclami din gură, una e să iei măsuri. În poliție se angajau tot neamuri, pile și, de regulă, lucru slab. Rămâneam tot mai singur în sistem. Acum s-a ajuns aproape la treapta de jos, pentru că nu se mai pregătesc oamenii, numai de meserie nu au chef, iar cei care sunt cu adevărat pregătiți sunt prea puțini. Unii aproape că îmi spuneau în față „Domne, am venit pentru că e salariul mare” și poate că doar 1% din cei care au intrat în poliție în ultima perioadă au ca scop să facă meseria aceasta profesional. Pe lângă asta, în zilele noastre polițistul nici nu e apărat. Pe mine înainte mă apăra legea. Acum nu se mai aplică.

Societatea nu se va face bine atâta timp cât nu vor veni cei tineri care au dorința să schimbe. Și cum poți, tânăr fiind, să schimbi lucrurile? În primul rând, să fii corect. Dacă vei fi în situația să îi spui cuiva să nu fure, să nu poată să ți-o întoarcă și să-ți spună că și tu ești hoț!

E o perioadă foarte grea.

Când au fost marile proteste, v-ați gândit că vine o a doua Revoluție?

Nu. Nu așa se face revoluția. Revoluția se face doar când se umple paharul. România e departe de asta și știți de ce? Pentru că de bine de rău, trebuie să recunoaștem că toți trăim mai bine și atâta timp cât omul trăiește mai bine nu se complică. Nu ați avut ocazia să vedeți, dar vă spun eu, puțini au ieșit și atunci în stradă. Puțini au vrut schimbarea cu adevărat. Mulți s-au dus că așa este spiritul ăsta de „hai să văd și eu”, că pe mulți dacă îi întrebai de ce s-au dus nici nu știau.

E prea multă ură acum și e prea evidentă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Madalin

Acum 4 ani

Să multumiti armatei că v-au protejat ! Mulțumiri fiindcă nu au luat măsuri și fiindcă apoi, pe supraviețuitori, i-au ciuruit!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

yyy

Acum 4 ani

bineinteles ca toate partile trebuie ascultate dar aici vedem clar ca lumina zilei un discurs de...militian
Raspunde

Fane

Acum 4 ani

Tabalgiule de apvist, ai tras și tu în milițieni la Sibiu, de iei apărarea bețivilor, curvarilor și criminalilor din armata română ? Până nu recunosc oficial că sunt vinovați, pt.mine nu există armata română! Exista niste lipitori criminali, trântori pe banii munciți in mediul privat! Apvistii criminali pe cei pe care nu i-au ucis, i-au maltratat la bazin! I-au torturat, i-au lăsat fără hrană și apă, fără a avea voie să își facă necesitatile! Și mulți dintre ei sunt printre noi in sb! Cu pensii de.peste 5000 Ron net. Criminali infecți!
Raspunde

Iobagul

Acum 4 ani

Tot nu vrea nimeni să spună care a fost motivul pentru care Armata a atacat sediile Miliției și Securității?! Să ne demonstreze nouă (proștilor) că ei sunt "teroriștii" cu pricina? Sau că anumite elemente din Armată nu au fost inițiatorii așa zisei revoluții ci salvatorii neamului și a drepturilor existențiale ?! Bine că domnul a ajuns la Spital căci mulți colegi de-ai lui au ajuns în bazinul Unității Militare din apropriere! Nimic nu o să se schimbe atâta timp cât nu se dorește aflarea adevărul ...
Raspunde

@Iobagul

Acum 4 ani

De ce armata a atacat sediul militiei?Motivul nr.1-col. Dragomir Aurel,nr.2-acest gest dadea bine la populatie,nr.3-incompetenta uriasa,nr 4-foarte multa lume asimila militienii cu securistii!Stiti ca zidurile unitatii militare de peste drum de militie erau neatinse dar toate cladirile din jurul scolii de otiteri erau ciuruite si incendiate?Pentru astfel de "fapte de arme"au fost recompensati cu salarii si pensii uriase si pensii speciale! Asta-i Romania normala!
Raspunde

Emi

Acum 4 ani

Trebuie sa moară criminalii apvistii, și apoi vom afla și noi adevărul! Adevărul este simplu: răzbunare strict personală a apvistilor pe milițieni și securiști, care își făceau treaba pe vremea aia. Le mai suspendau permisele când îi prindeau beți etc etc Atât și nimic mai mult: răzbunare personala a bețivanilor!
Raspunde

dinu m

Acum 4 ani

asta politist ? ia intrebati colegii lui mai vechi ce preocupari avea .
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

Pe vremea lui Ceauşescu miliția şi securitarea erau organele de represiune ale PCR .Acest om denaturează la modul grosolan felul în care s-au derulat evenimentele din decembrie 1989 .Aveam un prieten (Sopa Victor )care în vâltoarea acelor evenimente a fost arestat ,legitimat şi bătut de către miliție ,după care a fost eliberat .Era îngrozit de torturile pe care avea să le îndure după ce aveau să se liniştească lucrurile şi de aceea dorea ,cu riscul de a fi împuşcat la graniță , să fugă din țară imediat.Tudosiule ,dacă stiaiți ca urma să se schimbe conducerea la ce i-ați mai arestat pe demonstranți şi de ce n-ați plecat acasă lăsând sediul miliției liber ?.Voi toiți milițieni sunteți nişte gunoaie morale şi numai neşansa voastră a făcut să nu evoluați în carieră ca mai apoi să deveniți VIŞINESCU cu pensie specială de 5000 de lei.Faptul că la revoluție sedile securutății şi ale miliției au fost distruse de armată se ,,datorează "în mare parte unui inbecil pe nume Ceauşescu care a hotărât să riposteze întrun mod medieval la demonstrațiile anticomuniste .Văd din comentarile de mai sus că voi vechea gardă (milițieni)sunteți nostalgici după vremurile în care puteați să calcați în picioare pe orcine fără să dați socoteală nimănui.
Raspunde

Emi

Acum 4 ani

@javra umană Bai, tu ești clar unul dintre criminali! Milițienii nu au părăsit unitatea fiindcă au ascultat de ordinul primit! Și erau pedepsiți ulterior daca plecau de capul lor din sediu! Se pare ca încă mai deranjează că spunem adevărul: javrelor, mari ofițeri de infanterie, agramați, făcuți la număr pt o armata de 1 mil de soldați, cat dorea Ceaușescu, i-ați executat fara mila! Aveți mâinile patate de sangele lor! Criminali jegoși ce sunteți!
Raspunde

...

Acum 4 ani

Mai trebuie sa treaca vreo 20 de ani, pana cand vom avea posibilitatea sa aflam detalii. Multi dintre noi, atunci, nu vor mai fi, iar multi dintre cei care vor fi, nu vor fi interesati. Pacat. Raman cu satisfactia (?) ca am trait, pe viu, o pagina din cartea de istorie.
Raspunde

hai,hui pe mai departe....

Acum 4 ani

dar,dl cu pricina nici nu are drept la pensie pentru ca daca dam timpul inapoi:1997,anul Parteneriatului pentru Pace,care s-a organizat in Ro,nu ve-ti gasi niciun Militian +Securist care sa fie pe PRIMA lista de reduceri al Fortelor Militare.In urmatorii ani minti sclipitoare din MAI si SRI au cazut de acord sa fie si ei incadrati in aceasi oala? Au trecut in rezerva si au primit si salarii compensatorii apoi,imediat si-au deschis firme de paza etc.si astazi se dau victime la "BAZIN". Dar,bazinul ar fi bun si astazi pt.ei.bla,bla,...
Raspunde

Ioan Grancea

Acum 4 ani

Domnul Colonel Tudosoiu a fost si este unul dintre cei mai cinstiti si totodată si cel mai deștept om din poliția sibiana. Toată stima si respectul pentru acest om deosebit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus