Luni,
03.10.2022
Partial Noros
Acum
11°C

Aproximativ 2.800 de elevi și dascăli încep școala cu un program modificat

Aproximativ 2.800 de elevi și dascăli încep școala cu un program modificat

Patru școli din Sibiu se află la începutul acestui an în șantier pentru reabilitare energetică, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean. Lucrările sunt făcute în urma unor contracte încheiate pentru obținerea de fonduri europene. Aproape 2.800 de elevi și cadre didactice vor avea programul modificat din cauza acestor lucrări.

Anul trecut, reprezentanții primăriei au semnat o serie de contracte pentru reabilitarea energetică sau modernizarea unor unități de învățământ din Sibiu prin fonduri europene. Modul de finanțare a dus la necesitatea efectuării lucrărilor și în timpul anului școlar. Acesta este motivul pentru care la patru dintre aceste unități de învățământ lucrările se vor desfășura pe parcursul celui de-al doilea semestru de școală. Astfel, aproximativ 2.796 de elevi și cadre didactice își vor desfășura activitatea după un program special stabilit în ședințe organizate la nivelul fiecărei școli la care au participat cadre didactice și părinți.

La Școla Gimnazială Nr. 1 Sibiu vor fi cursuri de după - amiază

scoala 1 (4) (1)Contractul pentru reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Sibiu a fost semnat în prima jumătate a lunii septembrie 2019. Aici se derulează lucrările pentru eficientizarea energetică  ce ar trebui să se termine în 1 septembrie 2020. De asemenea, se fac lucrări și la sala de sport. Acestea au termen de finalizare în luna martie, moment în care școala va avea un alt program. Astfel, s-a decis ca odată cu începerea lucrărilor la instituția de învățământ, tot parterul să fie eliberat, iar clasele de aici vor fi mutate la etajele I și II. Pentru elevii claselor a I-a, a II-a, a III-a, a IV-a, a VII-a și a VIII-a, probabil din luna martie, cursurile vor începe de la 8.00, iar pentru clasele a V -a și a VI-a cursurile vor începe de la ora 11.00 sau 12.00. Contractul de reabilitare al acestei școli este în valoare de 6,91 de milioane lei, fonduri europene. Școala urmează să aibă parte de o izolare termică a fațadei și a plăcii peste ultimul nivel încălzit, de instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă) pentru consumul propriu al clădirii și reabilitarea instalațiilor de iluminat din clădire, inclusiv prin înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat eficiente energetic. În această școală sunt 550 de elevi și 40 de cadre didactice.

Și la Școala Gimnazială Nr. 21 vor fi două schimburi

scoala nr 21În urma ședințelor care au avut loc la nivelul școlii și la care au participat cadre didactice și reprezentanți ai părinților s-a stabilit ca pe întreg semestrul II, elevii vor învăța în două schimburi. Astfel, clasele primare și clasele a VIII-a vor învăța de dimineață, cu începerea cursurilor de la 8.00, iar elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a de după-amiază cu începere de la ora 11.20. Orele vor avea o durată de 45 de minute, iar pauza va fi de 10 minute. Valoarea totală a proiectului este de 7.459.258,93 lei iar lucrările ar trebui să fie finalizate în luna septembrie a acestui an. Prin proiect se vor realiza lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirii, se vor instala sisteme alternative de producere a energiei termice și electrice bazate pe pompe de căldură, respectiv panouri fotovoltaice. Pe lângă acestea se vor repara acoperișul tip șarpantă, trotuarele de protecție ale clădirii și se va moderniza sistemul de iluminat. 771 de copii și 35 de cadre didactice își desfășoară activitățile în această școală.

Lucrările la Liceul Teoretic „Constantin Noica” nu au fost finalizate

Lucrare realizată de ortaku pe pereții Liceului teoretic ”Constantin Noica”

În ceea ce privește lucrările la Liceul Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, acestea continuă și în acest an deși au început în luna iunie 2019 și au termen de finalizare luna mai. Dacă anul trecut o parte dintre clasele acestui liceu au fost mutate la alte școli, anul acesta, toți copiii se vor întoarce în școală. Și aici orele se vor ține în două schimburi, de după-amiază urmând să învețe elevii claselor a V-a, a VI-a și a VII-a. Orele vor avea 45 de minute, iar pauza rămâne nemodificată. Valoarea investiției la această școală este de 6.415.339,47 lei. După finalizarea lucrărilor liceul va avea fațadele clădirii finalizate, sunt instalate sisteme alternative de producere a energiei electrice (panouri fotovoltaice) și termice (pompe de căldură aer-apă), va fi reparat acoperișul clădirii și va fi reabilitată instalația de iluminat în clădire. Peste 900 de elevi și cadre didactice sunt în această instituție de învățământ.

Pentru Școala Gimnazială „I.L Caragiale” din Sibiu abia s-a încheiat licitația pentru începerea lucrărilor

il caragiale randare primaria sibiu 1Lucrurile la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din Sibiu sunt diferite față de celelalte instituții școlare. Aici lucrările vor fi de extindere prin construcția unui corp nou de clădire. Potrivit contractului de finanțare aceste lucrări trebuie finalizate până la 30 septembrie 2021. Valoarea totală a proiectului este de 12.510.746,45 lei. Extinderea se va realiza prin construcția unui nou corp de clădire în care se vor amenaja 11 săli de clasă, cabinete de fizică, chimie și informatică, o sală multimedia, o bibliotecă cu sală de lectură, o sală de mese cu oficiu, un cabinet medical, un cabinet pentru direcțiune și o cancelarie, o sală de ședințe, un cabinet pentru alimente, vestiare pentru angajați, un atelier mecanic, o arhivă și alte anexe. În același corp se va amenaja o sală de gimnastică cu vestiare și dușuri pentru elevi. Dotările noului corp sunt de asemenea incluse în proiect, printre acestea numărându-se mobilierul școlar, table interactive, videoproiectoare și sisteme PC.

Reprezentanții IȘJ asigură părinții că lucrările nu vor deranja activitățile elevilor

Inspectorul școlar Constantin Dincă, purtător de cuvânt al IȘJ, recunoaște că aceste lucrări au fost o adevărată provocare atât pentru cadrele didactice, cât și pentru părinți, existând mereu dispute în legătură cu programul orelor de curs, locul în care elevii își desfășoară orele sau siguranța elevilor în mijlocul șantierelor de la școli. Cu toate acestea, inspectorul spune că aceste lucrări trebuiau făcute pentru confortul elevilor și fiind fonduri europene cu clauze și date impuse, nu s-au putut efectua pe perioada vacanțelor. „Părinții să fie liniștiți pentru că orele se vor desfășura conform programei școlare și orarului aprobat. Liniștea orelor nu va fi perturbată de lucrări. În ceea ce privește siguranța elevilor îi asigur că aceasta este pe primul loc. Zona de șantier este securizată conform normelor de protecția muncii, iar copiii nu vor avea accees. În cele din urmă, sunt sigur că părinții vor fi mulțumiți de confortul pe care aceste școli îl vor avea la terminarea lucrărilor”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus