Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Banii pentru cultură, sport și tineret se alocă celor care colectează selectiv, folosesc produse locale și încurajează egalitatea

Banii pentru cultură, sport și tineret se alocă celor care colectează selectiv, folosesc produse locale și încurajează egalitatea

La selectarea proiectelor eligibile pentru cele aproximativ două milioane de lei alocate pentru acțiuni culturale, sportive, pentru tineret sau comunitare, autoritățile județene vor favoriza acei beneficiari care colectează deșeurile selectiv, utilizează produse locale și reciclabile și promovează egalitatea de șanse.

Consiliul Județean Sibiu a lansat în dezbatere publică modificările aduse ghidurilor de finanțare pentru cele trei agende prin intermediul cărora, anual, sunt alocate fonduri publice pentru proiecte culturale, comunitare, sportive sau pentru tineret. Anul trecut, prin cele trei agende au fost puse la dispoziția sibienilor finanțări de două milioane de lei.

Comune tuturor acestor trei ghiduri sunt modificările prin care este alocat un punctaj mai mare în faza de selecție acelor proiecte care prevăd ”măsuri clare prin care asigură alternative prietenoase mediului la utilizarea obiectelor de unică folosință din plastic în cadrul acțiunilor propuse”. Asta înseamnă utilizarea de ”ambalaje, recipiente, veselă, tacâmuri și alte asemenea obiecte și accesorii de unică folosință, după caz, confecționate din materiale reciclabile”. Ghidurile interzic utilizarea obiectelor de unică folosință confecționate din plastic, cu excepția celor care sunt obligatorii (prin lege sau pentru siguranță etc).

În plus, va fi punctată suplimentar dovada faptului că cel care solicită finanțare publică colectează selectiv deșeurile, dovada solicitată fiind contractele semnate în acest sens.

Tot ca noutate, în grila de punctare a proiectelor care concurează pentru a primi fonduri publice a fost introdus și un capitol referitor la măsurile privind egalitatea de șanse. Din cele maxim 100 de puncte pe care le poate întruni un proiect în faza de selecție, șase puncte sunt alocate acestui capitol. Trei puncte vor primi proiectele care ”includ măsuri concrete prin care se urmărește participarea echilibrată a femeilor și bărbaților în cadrul proiectului, cu respectarea principiului egalității de șanse” și alte trei puncte se acordă dacă proiectele prevăd ”măsuri suplimentare menite să asigure accesul la eveniment/acțiune a persoanelor cu dizabilități – față de măsurile legale”.

În fine, modificările propuse pentru cele trei agende urmăresc și consumul de produse locale. ”În condițiile în care este nevoie de achiziționarea de produse, este necesar ca acestea să fie produse locale și nu de larg consum”, este un pasaj nou introdus în cele trei ghiduri.

În fine, sunt punctate suplimentar acele proiecte care organizează evenimente și în mediul rural al județului sau în orașele mici.

Anul trecut, din bugetul județean au fost alocate 1,25 milioane pentru Agenda culturală și a comunității, 500.000 de lei pentru cea sportivă și 250.000 de lei pentru proiectele eligibile ale Agendei pentru tineret.

Specific: procente separate pentru partea privată și cea de stat

În afara modificărilor comune celor trei ghiduri, autoritățile județene propun și modificări specifice fiecărei agende în parte.

În cazul regulilor pentru Agenda culturală și a comunității, spre exemplu, pentru prima dată se introduce de la bun început o separare a fondurilor care pot fi accesate de către operatorii privați și cele care pot fi accesate de entități publice (de genul instituțiilor culturale de stat din Sibiu). Deocamdată nu a fost stabilit cuantumul alocat celor două categorii. ”Procentele vor fi stabilite pe baza unor statistici aferente apelurilor anterioare de proiecte lansate de către Consiliul Județean Sibiu (număr de proiecte depuse, tipul solicitantului, valoarea proiectelor etc)”, se arată în ghidul de finanțare supus consultării publice.

Totodată, proiectele de pe agenda culturală se împart în două categorii: proiecte de tip A (activități culturale generale) și de tip B (activități culturale de revigorare, conservare tradiții autentice, specifice județului Sibiu).

În cazul Agendei sportive, ghidul propus spre modificare prevede faptul că vor fi punctate suplimentar acele proiecte care vor promova Anul Drumeției. ”Datorită faptului că anul 2021 este declarat Anul Drumeției  în judeţul Sibiu, precum şi a faptului că Sibiul va fi gazda evenimentului EURORANDO (26.09 – 03.10.2021), proiectele care vor viza mișcarea în aer liber pentru sănătate, activități pentru petrecerea timpului liber într-un mod sănătos, combaterea sedentarismului, organizarea de drumeții, trasee de descoperire, trasee tematice, circuite turistice, acţiuni care se încadrează în categoria «Sportul pentru toţi» vor obţine un punctaj suplimentar”, este propunerea nou introdusă.

În fine, în ceea ce privește Agenda pentru tineret, aceasta a fost completată cu un nou domeniu pentru care pot fi finanțate proiecte: ”organizarea de activități pentru petrecerea timpului liber într-un mod sănătos: combaterea sedentarismului, organizarea de drumeții, trasee de descoperire, trasee tematice, circuite turistice, mișcare în aer liber pentru sănătate”.

Dezbatere publică

Modificările aduse celor trei ghiduri vor fi discutate cu operatorii culturali sau sporitivi, precum și cu toți cei interesați în cadrul a două întâlniri publice organizate de Consiliul Județean Sibiu. Acestea sunt programate luni, 3 februarie 2020: de la 14:00, dezbaterea pentru agenda culturală și comunitară, iar de la 15:30, cea pentru agendele sportivă și pentru tineret. ”Operatorii care nu pot fi prezenți la întâlnirea publică, pot transmite propuneri și sugestii referitoare la cele trei ghiduri, pe tot parcursul lunii ianuarie până în 4 februarie 2020, ora 14:00, către Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică și Socială, pe adresa de e-mail [email protected], tel.0269/217733, interior 128, persoane de contact Ioana Preda pentru agendele culturală și de tineret, și Crina Sim pentru agenda sportivă”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului de către Consiliul Județean Sibiu.

Descarcă de aici Ghidul propus pentru actiunile culturale si comunitare,    Ghidul propus pentru actiunile de tineret .  și .   Ghidul propus pentru actiunile sportive

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

El Borado

Acum 4 ani

Incurajeaza egalitatea... of of. Am luat-o pe urmele americanilor care au ajuns sa creada ca un Somalez e egal cu un Chinez, desi somalia traieste ca Somalia, iar China e China. Ar trebui sa incurajeze mai bine pastrarea traditiilor romanesti si europene, care se pierd si decadem vazand cu ochii, incercand sa tot fim egali cu unii care ne cotropesc continentul, cu ajutorul politicilor ultra stangiste bolnave. Sper sa nu imi baneze cineva comentariul, ca am avut indrazneala sa exprim o asemenea opinie, pro traditii europene si implicit romanesti, in detrimentul acestei dogme a egalitarismului care a corupt mintile vestului, de-o vreme.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus