Marţi,
19.01.2021
Partial Noros
Acum
-13°C

Administratorii de asociații din Sibiu despre amenzile crescute pentru gălăgie: „Vor rezolva lucrurile doar pe moment”

Administratorii de asociații din Sibiu despre amenzile crescute pentru gălăgie: „Vor rezolva lucrurile doar pe moment”

Administratorii Asociațiilor de Proprietari spun că modificările aduse de Legea 192/2019, prin care se măresc amenzile pentru cei care își deranjează în mod repetat vecinii, sunt discutabile. Aceștia sunt de părere că amenzile vor rezolva, poate, lucrurile pe moment. Așteaptă însă, ca legea să fie pusă în aplicare și să-i vadă efectele. Pe de altă parte, mai spun că, deobicei, conflictele între vecini se rezolvă pe cale amiabilă și rar se ajunge la alertarea autorităților. Vă reamintim că noua lege a fost publicată în Monitorul Oficial la finalul anului 2019 și va intra în vigoare din 26 ianuarie. În momentul de față, amenda pentru nerespectarea orelor de liniște este între 500 și 1.500 de lei, prevăzută de Legea nr. 61/1991, cea care va fi modificată prin noua lege.

Legea 192/2019 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice, ridică valoarea amenzilor pentru tulburarea liniștii publice și aduce sancțiuni mai dure pentru cei care, în decursul a 24 de ore, primesc mai multe reclamații pentru gălăgie. Astfel, cei care vor tulbura în mod repetat liniștea publică și își vor deranja vecinii cu zgomote puternice în orele de liniște și cu muzică la volum mare vor fi amendați sau li se va impune să presteze ore de muncă în folosul comunității. Amenzile pot ajunge și la 3.000 de lei, iar legea stabilește ca alternativă la această amendă sancțiunea muncii în folosul comunității, între 70 și 120 de ore de muncă. În acest context, reporterii Turnul Sfatului au luat legătura cu mai mulți administratori de Asociații de proprietari pentru a vedea cât de gălăgioși sunt sibienii și cum văd ei această nouă lege.

Silvia Chindriș este administrator de aproximativ 10 ani. Este administrator în Broscărie pentru strada Oțelarilor, în Lazaret și în Ștrand. Ea spune că cele mai mari probleme le are în Lazaret și că munca în folosul comunității ar fi cea mai bună soluție din lege. „În Lazaret se ceartă, se bat, cheamă poliția, dar nu de fiecare dată asta este o soluție. Au fost situații în care, până la venirea polițiștilor conflictul s-a aplanat, iar persoana care a sunat la poliție a fost amendată. Nu știu ce să spun. De multe ori ți-e și teamă să suni. Mie personal mi s-a întâmplat să sun pentru câțiva copii care se urcau cu bicicletele pe o clădire din Ștrand și aproape am fost amendată. Cu amenzile nu știu ce să spun. Mulți dintre ei n-au bani să o plătească și nici nu știi dacă o plătesc. Apoi, amenda îi poate potoli pe moment, dar nu-i schimbă. Ar trebui alte măsuri. Mai bine cu lucratul în folosul comunității, poate așa le bagă mințile în cap și ar fi altfel. Și așa nu-și fac curățenie în fala blocurilor”, spune Silvia Chindriș, despre situația din Lazaret.

Cornelia Haidamac este administrator în Țiglari de aproximativ 16 ani. Ea povestește că cele mai multe dintre dispute au fost rezolvate pe cale amiabilă și spune că nu știe în ce măsură mărirea amenzilor va schimba lucrurile. „Din punctul de vedere al tulburării liniștii publice, în cazul meu, nu am chemat niciodată autoritățile, deși au mai fost dispute între vecini. Modificările din noua lege sper să mai atenueze din probleme, cu toate că, în mare parte, acestea nu sunt grave. Eu sunt administrator de 16 ani și-i cunosc pe toți proprietarii din asociație și asta mă ajută mult. De câte ori sunt situații tensionate între ei încerc să le rezolv cu vorba bună și de cele mai multe ori funcționează. O singură dată am avut o situație pe care nu am reușit să o rezolv, dar atunci nu a ținut de liniștea publică, ci de încăpățânarea unor proprietari de a repara o țeavă. În cele din urmă am fost nevoită să apelez la autorități”, spune Cornelia Haidamac.

Maria Boieriu este administrator de mulți ani în Ștrand 1. Nici în zona ei nu au fost probleme majore, dar nici nu crede că mărirea sancțiunilor va rezolva ceva. „La noi nu au prea fost divergențe. Singurele reclamații pe care le primesc îi privesc pe tinerii care se mai adună în scările de bloc și sunt mai gălăgioși, dar nu la un nivel atât de înalt încât să chemăm autoritățile. De obicei aceste situații se rezolvă dacă li se explică frumos că deranjează și sunt rugați să meargă în zone unde pot povesti liniștiți. În legătură cu schimbările din lege nu știu ce să spun. Având experiență de viață, oamenii puși pe scandal nu se liniștesc indiferent dacă sunt amendați cu 50 sau cu 100 de lei. Au cumva asta în sânge. Este o părere personală, nu pot generaliza”, spune Maria Boieriu.

Giusseppe Bothar este membru într-o asociație de proprietari din Terezian de 18 ani, iar soția lui este administrator. El spune că în toți acești ani, în asociație nu au fost probleme deosebite. Chiar dacă mai sunt chefuri și petreceri nu s-a ajuns niciodată la chemarea poliției. De asemenea, spune că prevederile din noua lege sunt binevenite. De la începutul anului și până în prezent polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale în valoare de 9.300 de lei, în baza Legii 61/1991. Totodată, agenții Poliției Locale au aplicat 14 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 lei, în baza aceleiași legi, potrivit reprezentanților acestor instituții.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

E foarte buna legea... foarte multi nesimtiti... totul pana la bani... in alte tari nu sunt oamenii mai civilizati, sunt amenzi mari care se aplica cand este cazul... dar la noi nu mai e incredere in autoritati
Raspunde

unu

Acum 1 an

Si totusi, nesimtirea , adica lipsa de educatie trebuie cumva sanctionata. Toti cei intervievati spun ca nu sunt probleme. Peste tot sunt probleme, doar ca nu sunt raportate la politie sau la asociatie din diverse motive.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus