Miercuri,
20.10.2021
Ceata
Acum
0°C

Ciolacu: Solicit eliminarea pensiilor speciale

Ciolacu: Solicit eliminarea pensiilor speciale

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat în această dimineață că va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului care să aibă pe ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale. Ciolacu a făcut această precizare înainte de începerea Comitetului Executiv al PSD. “Un singur lucru aş dori să vă spun înainte de Comitetul Executiv, am să solicit colegilor mei, deoarece a ieşit informaţia în spaţiul public că nu pot fi dublate alocaţiile pentru copii din cauza impactului bugetar pe pensiile speciale, am să solicit colegilor mei o sesiune extraordinară cu ordinea de zi eliminarea pensiilor speciale”, a afirmat Marcel Ciolacu.

PNL vrea asumarea răspunderii pe eliminarea pensiilor speciale

Prin această inițiativă, social-democrații vor să ia fața liberalilor care își doresc să introducă eliminarea pensiilor speciale într-un pachet de legi pe care Guvernul Orban să își angajeze răspunderea în fața Parlamentului. Această angajare pe un pachet mai amplu are scopul de a forța o moțiune de cenzură depusă de PSD, susținută și de alte partide care nu sunt de acord fie cu alegerea primarilor în două tururi, fie cu desființarea Secției Speciale.

Eliminarea pensiilor speciale prin asumarea răspunderii are scopul de a asigura PNL un avantaj electoral. Este o temă importantă de campanie, pe care liberalii au folosit-o încă de anul trecut și pe care o vor folosi pentru a ataca PSD, care va iniția moțiunea de cenzură. Deja în repetate rânduri liderii PNL le-au reproșat social democraților că nu au convocat sesiunea extraordinară pentru că nu vor eliminarea pensiilor speciale.

Aproape 10 mii de pensii speciale

Numărul de beneficiari de pensii de serviciu era, la finele lunii decembrie 2019, de 9.359 persoane, în creştere cu 1,9% (plus 175 de persoane) faţă de perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice, anunță Agerpres. Cei mai mulţi, respectiv 3.878, erau beneficiari ai Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor, în cazul acestora înregistrându-se şi cea mai mare pensie medie, respectiv 18.716 lei, din care 17.409 lei cota suportată din bugetul de stat, iar diferenţa din bugetul asigurărilor sociale de stat.

De Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României beneficiau 840 de persoane. Pensia medie era de 5.538 lei, din care 3.076 lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce priveşte beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea şi completarea Legii 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, numărul acestora era de 792 de persoane, pensia medie ridicându-se la 4.547 de lei (2.595 lei de la bugetul de stat). Potrivit sursei citate, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România beneficiau 1.440 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 10.891 lei, din care 7.359 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 609 persoane, media fiind de 7.800 lei, din care 3.844 de lei cota suportată din bugetul de stat.

De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor beneficiau 1.800 pensionari, pensia medie fiind de 4.439 lei, din care 2.525 lei suportaţi din bugetul de stat.

Sibiu: Cinci pensii speciale fac 100 de mii de lei pe lună

Trei magistrați și doi piloți au cele mai mari pensii din județul Sibiu, conform unor date prezentate de Turnul Sfatului la mijlocul anului trecut. Totalul pensiilor celor cinci este de aproape 100 de mii de lei pe lună. Ce mai mare pensie pe care Casa Județeană de Pensii Sibiu o achită lunar este de 23.457 lei și aparține unui fost magistrat. Următoarea pensie este de 19.815 lei și este primită de un fost pilot, aceeași profesie având și posesorul celei de-a treia pensii din județ: 19.693 lei. Topul celor mai mari pensii din județ este completat de alți doi magistrați, aceștia având pensii de 19.496 de lei, respectiv 18.626 lei.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ciorlapu Maricel

Acum 1 an

Mai dar ce surpriza... acest domn, succesor al Vioricai Moo, cu partidul lui de hoti si asistati social urla acum ca vrea taierea pensiilor speciale ! Pai de ce au facut ei legea asta ? Si ce-i impiedica sa o schimbe fara gargara ?!?! Ca doar PSD are majoritate in parlament... gargara pentru prosti e asta, de la partidul plebilor comuniste. Se pare ca aparent au pus batista pe tambal justitiei, din moment ce DNA e foarte tacut in ultima vreme si procese impotriva hotilor din politica nu prea mai exista. Ce se intampla ?
Raspunde

zzz

Acum 1 an

dar cine le-a implementat, bai Ciorapu? urmeaza doar sa mai iasa triff sa urle ca johannis vrea sa taie pensiile la saracutii pensionati la 45 de ani.
Raspunde

Sibian SB

Acum 1 an

Mult tupeu si la individu asta, ciolacu. Pai mai amice, n-ați avut voi guvernare (+putere deplina) atâția ani? Ce ati pazit de strigați acum tot felu? Mars la voi in sud, la olguta, poate românașii de acolo va mai inghit aberațiile. Ati bagat tara in datorii si ati dat nastere unor grupari mafiote, adanc infipte in toate instituțiile, acum gata, gura mica cativa ani si lasati pe alții la butoane. Vom vedea pe parcurs ce vor face bun sau rau.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus