Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Proiecție inedită pe Biblioteca Astra de ziua lui Eminescu

Proiecție inedită pe Biblioteca Astra de ziua lui Eminescu

Singurul manuscris aparținând poetului Mihai Eminescu va fi proiectat, în această seară, pe clădirea veche a Bibliotecii Astra din Sibiu. Evenimentul este legat de sărbătorirea zilei de naștere a poetului și a Zilei Cultirii Naționale. Astăzi, 15 ianuarie, la nivel național se sărbătorește ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu și, totodată, Ziua Culturii Naționale. În acest context, în această seară, pe clădirea veche a Bibliotecii Județene Astra, din Parcul Astra va avea loc o proiecție a unui manuscris ce aparține poetului Mihai Eminescu. „Este vorba de un manuscris original pe care îl deține biblioteca, singurul de fapt, care va fi proiectat pe clădirea veche. Va fi un montaj al cărui proiecție va dura câteva zeci de minute”, spune Silviu Borș, directorul Bibliotecii Astra din Sibiu. Evenimentul va avea loc de la ora 18.00.

Acesta este doar unul dintre elenimentele organizate astăzi, în cadrul bibliotecii. În Foaierulinstituției, (Corp B) are loc „Maratonul de lectură publică” unde participanții vor citi un fragment din autorul preferat, vor justifica alegerea făcută și vor propune citate preferate pe care bibliotecarii le vor expune apoi în spațiile bibliotecii. De asemenea, cei mai mici dintre cititori vor putea lua parte la „Atelierul de lectură și joc de rol” organizat sub îndrumarea actorului Lucian Dragotă.

În Sala Festivă din sediul istoric al Bibliotecii au loc  proiecții de film care aduc în atenția publicului creații cinematografice remarcabile ale unor cunoscuți regizori români: Elisabeta Bostan, Liviu Ciulei, Sergiu Nicolaescu, Stere Gulea, Cristian Mungiu și Radu Jude. Membri ai Filarmonicii de Stat Sibiu vor susține recitaluri camerale în spațiul Bibliotecii. De asemenea,  bibliotecarii vor aduce în atenția publicului numeroase lucrări din colecțiile ASTRA, pe care le vor prezenta în expoziții având ca temă mari personalități ale culturii române, dintre care amintim: Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Margareta Sterian, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Sabin Drăgoi, Iosif Sava, Gică Petrescu, Maria Tănase, Angela Gheorghiu, Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Petre Țuțea, Lucian Blaga, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat-Bengescu, Octavian Goga, Mircea Ivănescu, Adrian Păunescu, Camil Petrescu, Ioan Slavici, Augustin Buzura, Ștefan Augustin Doinaș, Otilia Cazimir, Petre Ispirescu, Nina Cassian, Ana Blandiana, Alexandru Mitru și Mircea Cărtărescu

În fiecare an, la 15 ianuarie este marcată Ziua Culturii Naţionale, data fiind aleasă în semn de omagiu faţă de poetul naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Zi a Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus