Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Alegerea primarilor în două tururi. Astrid Fodor: ”oferă o imagine mai bună a preferințelor”

Alegerea primarilor în două tururi. Astrid Fodor: ”oferă o imagine mai bună a preferințelor”

Faptul că Guvernul a anunțat asumarea răspunderii pentru modificarea legislației alegerii primarilor – dincolo de eventualul joc politic al anticipatelor – nu dă emoții edililor sibieni cu care a discutat Turnul Sfatului.

Atât Astrid Fodor, primarul Sibiului, cât și Marius Grecu sau Claudiu Predescu, primarii din Șelimbăr și, respectiv, Ocna Sibiului, consideră că modificarea legislației electorale nu le-ar afecta șansele la un nou mandat. Și că, în definitiv, o astfel de modificare anunțată de Executiv este benefică. ”Consider că această decizie a Guvernului este una binevenită pentru comunitățile locale. În ceea ce mă privește, oricare dintre variante era viabilă, dar sunt și eu de părere că alegerea în două tururi oferă o imagine mai bună asupra preferințelor alegătorilor și oferă celui ales o legitimitate mai mare, fiind investit cu încredere din partea a mai mult de 50% din numărul total de votanți", declară Astrid Fodor, pentru Turnul Sfatului. La alegerile din 5 iunie 2016, când s-a organizat un singur tur de vot, Astrid Fodor a primit aproape 28.000 de voturi din cele peste 50.000 exprimate (34,86% prezență la vot), obținând un scor de 57,12%.

Aflat la primul mandat, și Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr, consideră că intenția de modificare legislativă este una lăudabilă. ”Din punctul meu de vedere este o decizie foarte bună: greutatea unui mandat este dată de votul cetățenilor și, atunci, fiind aleși din două tururi, vorbim de primari ale căror mandate vor avea o susținere mult mai mare. Este o competiție și regulile sunt aceleași pentru toată lumea, nu cred că cineva va avea de suferit”, apreciază Marius Grecu, ca urmare a solicitării formulată de Turnul Sfatului.

Marius Grecu își propune să câștige din primul tur, chiar dacă legea va permite două scrutine Marius Grecu își propune să câștige din primul tur, chiar dacă legea va permite două scrutine

La alegerile de acum aproape patru ani, Marius Grecu a obținut 60,04% din voturile exprimate, în condițiile în care prezența la vot a fost de 53,27% (adică a primit 2.374 de voturi din cele 4.083 exprimate, pe liste fiind înscriși 7.665 de alegători). ”Nu știu care va fi forma finală a legii, dar se discuta și de posibilitatea de a câștiga din primul tur, dacă votează peste 50% din cei înscriși pe liste. Iar dacă voi candida, eu asta îmi propun”, adaugă Marius Grecu.

Claudiu Predescu spune că nu are preferințe în ceea ce privește legislația electorală pentru alegerea primarilor Claudiu Predescu spune că nu are preferințe în ceea ce privește legislația electorală pentru alegerea primarilor

Tot din primul tur speră să câștige – chiar dacă va fi modificată legislația – și Claudiu Predescu, primar al orașului Ocna Sibiului. Prin urmare, susține Predescu, față de intențiile de modificare a legislației nu are vreo părere anume. ”Nu știu câte cazuri sunt similare cu al meu, dar eu și în 2016 am fost ales cu 55%. Deci indiferent de modalitatea de vot, un tur sau două, eu aș fi ieșit din primul tur. Sunt încrezător că eu am crescut, nu am scăzut, prin activitatea mea din ultimii patru ani. Deci, mie, personal, mi-e indiferent dacă este un tur sau două tururi, obiectivul meu fiind de a obține peste 50% din primul tur”, declară primarul orașului Ocna Sibiului. Predescu este primar în condițiile în care prezența la vot acum patru ani a fost de 58,6% (2.031 de voturi exprimate din cei 3.466 de alegători înscriși pe liste). Din voturile exprimate, Claudiu Predescu a primit 1.085 (55,16%).

Asumarea răspunderii, interpretarea politică

Executivul României a aprobat, în ședința de joi, un proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Pentru acest proiect, Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament. Demers care – în opinia unor politicieni – face parte din intenția anunțată de PNL și președintele Klaus Iohannis de a declanșa alegerile anticipate. Și asta deoarece asumarea răspunderii în Parlament poate genera o moțiune de cenzură, care oricum a fost deja anunțată de liderii PSD.

În ceea ce privește președinții de consilii județene, Executivul are în plan modificarea legii, astfel încât acesta să nu mai fie ales prin votul cetățenilor, ci de către consilierii județeni aleși de către cetățeni.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dancp2

Acum 2 ani

stimata doamna primar eu propun in 3 tururi in turul 3 sa fiti numiti direct de la TRICOCENI prin intermediul tavarisci turcan cu studii la moscova! in rest alles gutte sau cum drac se scrie in jermana?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus